DW: Μήνυμα στην Ευρώπη η πρόσκληση Τσίπρα στο συνέδριο του SPD12 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 12:37 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 12:39 μμ


Aλλαγή πλεύσης για το SPD σηματοδοτεί η πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του, όπως και η πρόσκληση του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Deutsche Welle.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το Σάββατο οι Γερμανοί σοσιαλδημοκράτες αποχαιρέτησαν οριστικά την Ατζέντα 2010 του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

«Θα αφήσουμε πίσω μας το Χαρτς 4», δηλαδή την πολιτική των κοινωνικών περικοπών, δήλωσε η πρόεδρος του SPD Αντρέα Νάλες μπροστά σε 2500 χιλιάδες μέλη και οπαδούς του κόμματος που συναντήθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο για συζητήσουν τον προγραμματικό επαναπροσδιορισμό του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD).

Μιλώντας με την Deutsche Welle o ΓΓ του SPD, Λαρς Κλίνγκμπαϊλ, αιτιολόγησε τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα στην εκδήλωση πρωτίστως με την άνοδο λαϊκίστικων και ξενοφοβικών δυνάμεων στην Ευρώπη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, η παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δίνει «ένα σοβαρό μήνυμα. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση. Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πιο δύσκολες. Λαϊκιστές και προπαγανδιστές του μίσους προσπαθούν να διχάσουν την Ευρώπη. Σε αυτή την κατάσταση οι αριστερές δυνάμεις έρχονται πιο κοντά. Γι αυτόν το λόγο έχουμε καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε σε κάθε σημείο, αλλά θέλουμε όμως να οικοδομήσουμε μαζί την Ευρώπη και για αυτό είναι καλό που βρίσκεται εδώ».

Σίγουρος για τη συνεργασία ο Αλέξης Τσίπρας

Ο κ. Τσίπρας ανταποκρίθηκε μεν στην ομιλία του σε αυτή την προσδοκία συνεργασίας, αλλά δεν απέφυγε να επικρίνει την Σοσιαλδημοκρατία για την πολιτική που έχει ακολουθήσει στο παρελθόν.

Ενώ τόνισε την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων υποστήριξε, προφανώς εννοώντας την Ατζέντα 2010, ότι αυτές δεν θα πρέπει να βρίσκονται σε αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύουν τα σοσιαλδημοκρατικά και αριστερά κόμματα.

Σε διαφορετική περίπτωση οι αλλαγές θα αποδειχθούν για τα προοδευτικά κόμματα «καταστροφικές». Αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης, κατά τον Αλέξη Τσίπρα, πολιτικής είναι «η Αριστερά να χάνει την κοινωνική της βάση στην Ευρώπη – και όχι μόνο

Δεδομένου του κινδύνου της ανόδου των «δυνάμεων του μίσους» ο Αλέξης Τσίπρα κάλεσε Σοσιαλδημοκράτες, Αριστερά και Οικολόγους να «παραμερίσουν τις διαφορές τους» και να αναπτύξουν μια κοινή στρατηγική προκειμένου να σώσουν το «κοινό σπίτι που βρίσκεται σε κίνδυνο». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σίγουρος ότι η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων «θα έρθει από τα κάτω και θα έρθει κάποια στιγμή ως αναγκαιότητα στις πολιτικές ηγεσίες».

Όχι στην κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές

Την αναγκαιότητα της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων υποστήριξε στην εκδήλωση του SPD και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αντόνιο Κόστα.

Παράλληλα επεσήμανε όμως πως στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα πρέπει τα πολιτικά χαρακτηριστικά του εκάστοτε κόμματος να μένουν διακριτά.

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Πορτογαλίας όπου η κυβέρνηση του στηρίζεται από το Αριστερό Μπλοκ, τους Κομμουνιστές και τους Πράσινους επεσήμανε ότι «κλειδί για την επιτυχία» αυτού του εγχειρήματος είναι ότι «το κάθε κόμμα διατηρεί τη δική του ταυτότητα, χωρίς να μπει στον πειρασμό να επικαλύψει τον πολιτικό χώρο των άλλων. Αυτό μας επιτρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη μας όχι εις βάρος των εταίρων, αλλά εις βάρος των αντιπάλων μας».

Πάντως, για τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες, συνεργασία με την Αριστερά δεν σημαίνει κοινή κάθοδος στις ευρωεκλογές.

«Θέλουμε να συνεργαστούμε, θέλουμε την κοινή δράση με την Αριστερά ενάντια στον διχασμό της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται για μια κοινή λίστα», δήλωσε στη Deutsche Welle ο γ.γ. του SPD Λαρς Κλίνγκμπαϊλ.

Πάντως, με τη δημόσια παρουσία του Αλέξη Τσίπρα σε κεντρική εκδήλωση των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών επισημοποιείται πλέον ο διάλογος που διεξάγεται στο παρασκήνιο εδώ και χρόνια σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στη Σοσιαλδημοκρατία, την Αριστερά και τους Οικολόγους.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

SPD: Ανάγκη συνεργασίας της Σοσιαλδημοκρατίας με την Αριστερά

Μήνυμα Τσίπρα από Βερολίνο: Δεν χάσαμε ποτέ τον βασικό μας προσανατολισμό