Για λόγους (πολιτικής) ευθιξίας…27 Ιουλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 1:26 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:38 πμ


Στην πολιτική υπάρχει παλαιώθεν ένα αξίωμα, που αφορά στα πρόσωπα που καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

Το αξίωμα θέλει ως πρώτη κίνηση του ανθρώπου που αναλαμβάνει μια τέτοια θέση, να κάθεται στο γραφείο, να γράφει και να υπογράφει το κείμενο της παραίτησης του και να το τοποθετεί σε ένα συρτάρι. Κι όπως θρυλείται από τους «παλιούς», είναι η κίνηση που θα αποδειχθεί σωτήρια στη διάρκεια της θητείας σου, αυτή που θα σε απαλλάξει από επιπρόσθετο βάρος στην άσκηση των καθηκόντων σου και θα σου προσφέρει διέξοδο όταν επιχειρηθούν παρεμβάσεις στο έργο σου ή πέσεις θύμα κριτικής, ακόμα και κακόπιστης, για τον τρόπο που λειτουργείς και εργάζεσαι.

Η εθνική τραγωδία που είναι σε εξέλιξη έχει πρωταγωνιστές. Τους ανυπολόγιστους ακόμα νεκρούς και τους συγγενείς τους, τους χιλιάδες που έμειναν στην κυριολεξία με ό,τι ρούχα φορούσαν την ώρα της φωτιάς αλλά και όλους τους υπόλοιπους, τους «τυχερούς», που γλίτωσαν τα χειρότερα αλλά που θα στοιχειώνει τη μνήμη τους αυτή η περιπέτεια για τα υπόλοιπα καλοκαίρια της ζωής τους. Πρωταγωνιστές είναι και οι πυροσβέστες, οι αστυνομικοί, οι διασώστες και οι εθελοντές. Και βέβαια πρωταγωνιστές είναι και οι δήμαρχοι, οι αρχηγοί, οι γενικοί γραμματείς, οι υπουργοί. Αυτοί που από θέσεις ευθύνης χειρίστηκαν αυτήν τη wildfire κατά την παγκόσμια ορολογία, την «τέλεια πυρκαγιά», που εκδηλώθηκε κάτω από εξαιρετικά ύποπτες συνθήκες, που «θέριεψε» με τους ισχυρότερους ανέμους που καταγράφηκαν από τότε που υπάρχει σύστημα καταγραφής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο, που εκμεταλλεύθηκε κάθε στοιχείο της φύσης για να φτάσει στο μάξιμουμ της καταστροφικής της επέλασης, που ήταν υπεράνω ανθρωπίνων δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί σε έναν οικισμό-παγίδα.

Στην έκτακτη συνέντευξη της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι αρχηγοί Πυροσβεστικής και Αστυνομίας εξήγησαν με λεπτομέρειες το επιχειρησιακό σχέδιο, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι ίδιοι και οι συνεργάτες τους, και ειπαν με παρρησία ότι ακόμα και σήμερα, θα έκαναν τα ίδια ακριβώς.

Ωστόσο υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, οι χιλιάδες πληγέντες και κυρίως οι νεκροί και οι αγνοούμενοι στο Μάτι και τη Ραφήνα. Ανεξάρτητα λοιπόν από το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κατέβαλαν, το πόσο άνισος ήταν ο αγώνας απέναντι σε αυτή τη φονική πυρκαγιά, το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Ο Νίκος Τόσκας αποκάλυψε ότι έχει υποβάλλει την παραίτηση του στον πρωθυπουργό. Μήπως να ακολουθούσαν κι άλλοι το παράδειγμα του για λόγους ευθιξίας και να τραβούσαν από το συρτάρι τις δικές τους παραιτήσεις;

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Tόσκας: Σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμό – Υπέβαλα την παραίτησή μου αλλά δεν έγινε δεκτή (video)