Κόμμα της «κανονικότητας» το 2020 ο ΣΥΡΙΖΑ

Ραγδαία εγκατάλειψη της ριζοσπαστικής ταυτότητας του κόμματος από τον Αλέξη Τσίπρα5 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:49 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:52 μμ


  • Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιανουαρίου 2020, 10:32 μμ
  • Τελευταία δημοσίευση: 5 Ιανουαρίου 2020, 11:47 μμ

Να απεκδυθεί τον ριζοσπαστικό του μανδύα ολοένα και ταχύτερα επιχειρεί η ηγετική του ομάδα για τον ΣΥΡΙΖΑ το 2020, σε μια προσπάθεια να επανέλθει με αξιώσεις στον πολιτικό ορίζοντα της ελληνικής κοινής γνώμης.

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΣΑΔΑΝΑ

[email protected]

Με άρρητη -αλλά καθολική- την κοινωνική τάση υπέρβασης της «μνημονιακής δεκαετίας» και περιπέτειας, για την Κουμουνδούρου η εγκατάλειψη πρακτικών και συνθημάτων που οδηγούν πίσω στις μέρες της ριζοσπαστικής της «έξαρσης» αποτελεί σχεδόν νομοτέλεια, όπως διαφάνηκε από σειρά κινήσεών της λίγο πριν από την εκπνοή του 2019.

Αποριζοσπαστικοποίηση

Τόσο η σιωπηρή υποκατάσταση των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ -η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αντικαταστάθηκε σχεδόν πλήρως από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης και η Πολιτική Γραμματεία από το Πολιτικό Κέντρο της ΚΕΑ- όσο και η ανάληψη κομβικού ρόλου από πρόσωπα «κεντροαριστερών» καταβολών (Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Μπίστης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) συνθέτουν το νέο αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτό, δηλαδή, της ραγδαίας μετατόπισης προς ένα κεντρώο πολιτικό κέντρο βάρους προκειμένου να προσεγγιστεί εκ νέου το τμήμα των προοδευτικών ψηφοφόρων, που καλοβλέπουν στις δημοσκοπήσεις τόσο την «κανονικότητα» της Νέας Δημοκρατίας όσο και την πατριωτική στάση που επέδειξε σχεδόν ακαριαία το Κίνημα Αλλαγής με φόντο τα ελληνοτουρκικά.

Οι σαφείς «προειδοποιήσεις» μέρους του κομματικού ακροατηρίου προς αυτή την κατεύθυνση αλλά και η καθίζηση της πολιτικής απήχησης του ΣΥΡΙΖΑ μετεκλογικά φαίνεται ότι καθοδήγησαν τη νέα γραμμή πλεύσης, επιχειρώντας να φρενάρουν την περαιτέρω αποδυνάμωση του κόμματος τη νέα χρονιά.

«Πατριωτική δύναμη»

Τη στροφή προς το Κέντρο σηματοδότησε, άλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας (με άρθρο του στην εφημερίδα «Αυγή»), επιχειρώντας μια πολιτική αποτίμηση με όρους «δεκαετίας» και προσδιορίζοντας με εθνικό πρόσημο τις «νέες προκλήσεις του 21ου αιώνα», χωρίς την παραμικρή αναφορά σε στιγμές «ρήξης» τα προηγούμενα χρόνια.

Στον αντίποδα, κάθε άλλο παρά τυχαία ο κ. Τσίπρας προσδιόρισε εμφατικά (τρεις φορές) το κόμμα του «ως πατριωτική δύναμη ευθύνης», ασκώντας παράλληλα δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη «εθνικής ομοψυχίας», τη μη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών και τον «ευτελισμό του αξιώματος και του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας με επικοινωνιακές λογικές “πολιτικών καλλιστείων”, που πρέπει να τερματιστεί άμεσα».

Παράλληλα, αποφεύγοντας ριζοσπαστικές διατυπώσεις και διχαστικές κορόνες του κυβερνητικού του παρελθόντος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ως «την πιο βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στον 21ο αιώνα και να μην επιστρέψουμε στον 20ό» τη διασφάλιση «των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων» και πρόσθεσε ότι «η εθνική ομοψυχία γύρω από μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική, που να υλοποιείται από την κυβέρνηση, να αναδεικνύεται από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και να διακηρύσσεται με κύρος και σαφήνεια από τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα της χώρας, είναι πιο αναγκαία σήμερα από ποτέ».

Ποδαρικό με… σφυροκόπημα

Την πρόθεσή του να αλλάξει πολιτική ρότα και ως προς το περιεχόμενο και το ύφος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το νέο έτος προανήγγειλε ανοιχτά ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να προχωρήσει στον ολισθηρό δρόμο της αντιπολιτευτικής πατριδοκαπηλίας που άνοιξε η ΝΔ, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές που η Τουρκία εντείνει την επιθετικότητά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και οι προσφυγικές ροές αυξάνονται ολοένα και περισσότερο», ενώ μπαράζ ανακοινώσεων και σχολίων σημειώθηκε από σειρά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις πρώτες ώρες μετά την έλευση του 2020 σε γραμμή… realpolitik.

Σφυροκοπώντας το Μέγαρο Μαξίμου σε ένα εύρος ζητημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, αρχής γενομένης από το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας, τη χιονόπτωση στα Βίλια Αττικής μέχρι τις καθυστερήσεις στην επένδυση στο Ελληνικό, επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες μέρες υπήρξε να καταστήσει ιδιαιτέρως εμφανή την αντιπολιτευτική παρουσία του, «ξορκίζοντας» τη διαβρωτική αδράνεια και την πολεμική ρητορική των προηγούμενων μηνών.

Πρώτη φορά… λόγια θετικά

Εντυπωσιακότερη όλων -αλλά και δηλωτική- της νέας της στάσης, δηλαδή της ροπής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην «κανονικότητα», ήταν η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου λίγα λεπτά μετά την υπογραφή του αγωγού EastMed, εξέλιξη την οποία και χαιρέτισε.

Σε ένα μακροσκελές κείμενο, «καλωσορίζουμε την υπογραφή της Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ για τον Αγωγό EastMed, έργο που συνεισφέρει καθοριστικά στην αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου στην περιοχή και στην ενίσχυση του γεωπολιτικού της ρόλου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, απαριθμώντας παράλληλα πέντε σταθμούς ανάδειξης της «στρατηγικής σημασίας την περίοδο 2015-2019».

Στο ίδιο πλαίσιο, η Κουμουνδούρου έθεσε για πρώτη φορά τέσσερις προϋποθέσεις προς το κυβερνητικό στρατόπεδο με αφορμή την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, ζητώντας -μεταξύ άλλων- «κατά την επικείμενη συνάντηση και ιδίως τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να εξασφαλιστεί ξεκάθαρη στήριξη στον αγωγό EastMed και στο πλαίσιο συνεργασίας 3+1» και καταλήγοντας ότι «η πολύχρονη προσπάθεια που έχει καταβληθεί φέρνει τα σημερινά θετικά αποτελέσματα, οι προκλήσεις όμως παραμένουν και πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την κυβέρνηση».

Νηφαλιότητα και από το κόμμα

Η ήπια στάση που έχει υιοθετήσει τις μέρες των γιορτών η Κουμουνδούρου αποτυπώθηκε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας τον κομματικό τόνο στο λυκαυγές του 2020. «Η Ελλάδα όμως του 2020 δεν μπορεί και δεν θα γίνει ξανά η Ελλάδα των μνημονίων. Ούτε η Ελλάδα περασμένων δεκαετιών του σκοταδισμού, της αδικίας, της κοινωνικής έντασης, του διχασμού και της καταστολής», υπογράμμισε η αξιωματική αντιπολίτευση, προχωρώντας μαζί με τις ευχές της και σε μια τονωτική ένεση του ηθικού μελών και φίλων του κόμματος.

«Η πορεία προς τα εμπρός μπορεί προσωρινά να αναστέλλεται, αλλά δεν μπορεί και δεν θα ματαιωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά η Κουμουνδούρου, κρατώντας «ζεστό» τον κομματικό μηχανισμό για τους επόμενους μήνες αλλά και την επικείμενη εσωκομματική «μάχη» του συνεδρίου του προσεχούς Μαΐου.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 5 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Στα χέρια της Φώφης Γεννηματά η εκλογή Προέδρου ευρείας αποδοχής