Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη στην τουρκική προκλητικότητα (video)12 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:47 μμ


«Θα ζητήσω και είμαι σίγουρος ότι θα λάβω την έμπρακτη στήριξή των Ευρωπαίων ομολόγων μου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες.

«Το δήθεν memorandum of understanding μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας είναι άκυρο. Παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και επισήμανε:

«Η Ευρώπη υψώνει διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Και σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της. Έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους. Πορευόμαστε με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, αλλά κυρίως με σχέδιο και με τη βεβαιότητα ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις πρωτοβουλίες μας».

Διπλωματικές πηγές: Καμία συνέπεια από την αποστολή της τουρκολιβυκής συμφωνίας στον ΟΗΕ

Η αποστολή του κειμένου της συμφωνίας ΤουρκίαςΛιβύης στα Ηνωμένα Έθνη ήταν αναμενόμενη και δεν έχει καμία έννομη συνέπεια, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας την είδηση ότι η Τουρκία κατέθεσε στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη.

Η Ελλάδα έχει, άλλωστε, ήδη καταθέσει τις απόψεις της με επιστολές της προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρρες καθώς και προς την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, στις οποίες αναπτύσσονται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθενται τα νομικά επιχειρήματα που τις θεμελιώνουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο, προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Συνεχίζει τις προκλήσεις η Άγκυρα: Κατέθεσε στον ΟΗΕ συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη