Πολεμικές ιαχές πάλι από την Τουρκία30 Σεπτεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:00 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:00 πμ
navtex


Όποιες ψευδαισθήσεις τρέφει η ελληνική κυβέρνηση για βελτίωση του κλίματος με την Άγκυρα, μη προβάλλοντας και θέτοντας τα φλέγοντα ζητήματα, όπως οι παραβιάσεις στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, φρόντισε για ακόμη μια φορά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν να διαλύσεις η Τουρκία με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από αξιωματούχους της και δέσμευση με Navtex πέντε περιοχών για στρατιωτικές ασκήσεις τις επόμενες ημέρες.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη έδωσε συνέντευξη Τύπου και στα θέματα που έθιξε ήταν η αξίωση για τη συνδιαχείριση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αρκετή δόσης απειλών και εκβιασμών.

«Έως σήμερα λέγαμε στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην Ελλάδα και τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ε.Ε. και της εγγυήτριας χώρας Αγγλίας, ότι πρέπει να σταματήσουν οι μονομερείς ενέργειες και ότι αυτές θα πρέπει να συνεχιστούν μόνο αφού διασφαλιστούν τα δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, αλλά μέχρι σήμερα οι εκκλήσεις μας δεν έχουν εισακουστεί. Μάλλον δεν μας είχαν πάρει στα σοβαρά, αλλά όταν στείλαμε τα πλοία μας τότε κατάλαβαν πόσο σοβαροί είμαστε» είπε.

Το δεύτερο ζήτημα που έβαλε ο Τούρκος ΥΠΕΞ είχε να κάνει με το Κυπριακό και τις διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Οι νέες τουρκικές απειλές ήρθαν μετά την τριμερή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου (Δένδιας – Χριστοδουλίδης – Σούκρι) που συμφώνησαν στην προώθηση της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι προέβη σε μια προκλητική δήλωση κάνοντας λόγο για «προσπάθειες που γίνονται με πολιτική σκοπιμότητα και έχουν στόχο να αγνοούν και να απομονώσουν την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους στην ανατολική Μεσόγειο», για να καταλήξει τονίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους να υποστηρίζουμε τα δικαιώματά μας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο».

Εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Πέραν της προφορικής πολεμικής ρητορικής, η Άγκυρα εξέδωσε και πέντε συνολικά Navtex με τις οποίες δεσμεύει περιοχές για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά εντός του Οκτωβρίου.

Οι τέσσερις βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Με τη μία εξ αυτών η Τουρκία στοχοποιεί το λεγόμενο «τριεθνές», εκεί δηλαδή συναντιούνται οι ΑΟΖ της Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου και με τις άλλες δύο αμφισβητεί ανοιχτά τις έρευνες εντός του Οικοπέδου 7, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι βρίσκεται δήθεν στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Η τέταρτη περιλαμβάνει περιοχή εντός της κυπριακής ΑΟΖ για στρατιωτική επίσης, άσκηση, ενώ η πέμπτη περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου για άσκηση στις 19 Οκτωβρίου.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία» 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Αν χρειαστεί, θα επιβάλλουμε το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Τουρκία: Προκλητική ανακοίνωση κατά Αθήνας και Λευκωσίας