ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ επιδιώκει τη συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού6 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:36 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:36 μμ


Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας τα όσα ανέφεραν πηγές της ΝΔ, για τις θέσεις που αναμενόταν να ανακοινώσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζουν ότι «η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου.»

Αναλυτικά οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

«Αντίθετα, η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα είναι, όχι μόνο αδιανόητη αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαιτούνται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η πρώτη να έχει 151 και η δεύτερη 180 ή 180 η πρώτη και 151 η δεύτερη. Η λογική Μητσοτάκη δεν εστιάζει στη σύνθεση και στη συναίνεση, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε τζογαδόρο, ενώ εκφράζει τη θεσμική ανευθυνότητα του ίδιου, ακόμα και στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

Η τολμηρή αναθεώρηση στην οποία αναφέρεται η ΝΔ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης εχθρεύεται οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα, ή προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δημόσια αγαθά. Για αυτό και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων», προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενώ, τονίζουν ότι «εντύπωση προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στο νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ, όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου. Τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται».

 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Μητσοτάκης: H χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση (video)

Αναθεώρηση του Συντάγματος: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις για τον καταστατικό χάρτη