Συντάξεις – Αναδρομικά: Έτσι γλιτώνετε χρήματα από τις αγωγές (videos)6 Νοεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 2:28 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:35 μμ


«Θεωρώ ότι είναι περιττό κόστος για τους σημερινούς συνταξιούχους να πηγαίνουν να κάνουν αγωγές», δηλώνει ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου Αλέξης Μητρόπουλος. Με ομαδικές αγωγές και κόστος που δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ, μπορούν να απευθυνθούν σε νέους δικηγόρους για τα αναδρομικά 

Η «βιομηχανία» που έχει στηθεί γύρω από τις αγωγές

Είναι εκατομμύρια οι συνταξιούχοι που επιθυμούν να διεκδικήσουν αναδρομικά και όπως είναι λογικό έχει στηθεί μια κανονική βιομηχανία. Οι αγωγές έχουν μεγάλο κόστος το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ως και τα 1.000 ευρώ αν και τα ποσά φαίνεται ότι ξεκινούν από τα 40 ευρώ.

Δικηγορικά γραφεία και μεμονωμένοι δικηγόροι αναλαμβάνουν τον τελευταίο καιρό κατά χιλιάδες υποθέσεις για τα αναδρομικά στις συντάξεις. Γίνεται λόγος για πραγματική βιομηχανία γύρω από τις αγωγές η οποία έχει όπως είναι λογικό κοστίζει.

Δεν υπάρχουν στάνταρ τιμές.  Ανάλογα με το ποσό που διεκδικεί κανείς υπάρχουν τα «έξοδα» που κυμαίνονται από 70 ως 170 ευρώ το άτομο.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:  Αναδρομικά συντάξεων: Ποιοι τα δικαιούνται – Αναλυτικά τα ποσά (πίνακες)

Τι συμφέρει τους συνταξιούχους

Εάν η αγωγή είναι ομαδική το κόστος συνήθως κινείται μεταξύ 40 και 50 ευρώ άσχετα από το ποσό που διεκδικεί κανείς καθώς τα δικηγορικά γραφεία κάνουν… εκπτώσεις για να αυξήσουν τον όγκο της πελατείας τους.

Στην ατομική αγωγή το τελικό κόστος (δικαστικά έξοδα, αμοιβή δικηγόρου) ξεκινάει από 300 ευρώ ευρώ και ίσως φτάσει και τα 1.000 ευρώ.

Ο πρώτος που κέρδισε τα αναδρομικά

Ο Οδυσσέας Τσολογιάννης, ο πρώτος συνταξιούχος που «κέρδισε» τα αναδρομικά του, μίλησε στο newsit.gr για το κόστος του δικηγόρου και των δικαστικών εξόδων που χρειάστηκε να καταβάλει ο ίδιος, αλλά και για τα χρήματα που θα χρειαστεί να πληρώσει ένας συνταξιούχος ατομικά ή ομαδικά για την διεκδίκηση των αναδρομικών.

Ο 70χρονος συνταξιούχος πατέρας πέντε παιδιών δικαιώθηκε από το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, με επιστροφή Δώρων και μειώσεων ύψους 11.184,57 ευρώ που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ο κ. Τσολογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ο δικηγόρος μου έπαιρνε 300 ευρώ για να συντάξει την αγωγή και άλλα 300 ευρώ για παράσταση στο δικαστήριο. Αυτά τα χρήματα είναι μόνο πρωτοδίκως». Συνολικά ο κ. Τσολογιάννης πλήρωσε 1.000 ευρώ καθώς χρειάστηκε να πληρώσει και χαρτόσημο 350 ευρώ καθώς η συνολική του διεκδίκηση ανήλθε στις 27.000 ευρώ.

«Με μαζικές αγωγές το κόστος δεν θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ»

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε «Με επανειλημμένες ανακοινώσεις η Ένωση της οποίας ηγούμαι, έχει καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, διότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα σε εκκρεμότητα. Τα τρία ανώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί. Έχουν πει ότι τα δώρα είναι ισόβιες παροχές που ακολουθούν τον συνταξιούχο και μετά τον θάνατο τους τα κληροδόχα μέλη.

Και πρόσθεσε: «Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι περιττό κόστος για τους σημερινούς συνταξιούχους να πηγαίνουν να κάνουν αγωγές. Έχουμε καλέσει να κάνουν αιτήσεις να διακόψουν την παραγραφή και να δέσουν τα προηγούμενα χρόνια».

Για να συμπληρώσει: «Κάποιοι για να εξασφαλίσουν την τοκοφορία που είναι μεγάλη προστρέχουν στα δικαστήρια και σε δικηγορικά γραφεία. Υπάρχει δυνατότητα με ομαδικά δικόγραφα και ελάχιστο κόστος να απευθυνθούν σε νέους δικηγόρους.

Δεν διανοούμαι ότι με μαζικές αγωγές το κόστος θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ και μπορούν να αναζητήσουν οι συνταξιούχοι μέσω των οργάνων τους, πολύ χαμηλότερη τιμή».

Ειδικά για τον κ. Τσολογιάννη που ηγήθηκε του δικαστικού αγώνα, είπε ότι «Είχε καταθέσει αρκετές αγωγές, δεν ξέρω την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης, αλλά αυτό που μου λέτε ηχεί στα αυτιά μου υπερβολικό».

Περιττό κόστος οι αγωγές

Μιλώντας στο newsit.gr ο καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, είπε «Με επανειλημμένες ανακοινώσεις η Ένωση της οποίας ηγούμαι, έχει καλέσει την κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση στο θέμα, διότι δεν υπάρχει νομικό ζήτημα σε εκκρεμότητα.

Τα τρία ανώτερα δικαστήρια έχουν αποφανθεί. Έχουν πει ότι τα δώρα είναι ισόβιες παροχές που ακολουθούν τον συνταξιούχο και μετά τον θάνατο τους τα κληροδόχα μέλη. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι είναι περιττό κόστος για τους σημερινούς συνταξιούχους να πηγαίνουν να κάνουν αγωγές. Έχουμε καλέσει να κάνουν αιτήσεις να διακόψουν την παραγραφή και να δέσουν τα προηγούμενα χρόνια».

Και πρόσθεσε: «Κάποιοι για να εξασφαλίσουν την τοκοφορία που είναι μεγάλη προστρέχουν στα δικαστήρια και σε δικηγορικά γραφεία. Υπάρχει δυνατότητα με ομαδικά δικόγραφα και ελάχιστο κόστος να απευθυνθούν σε νέους δικηγόρους. Δεν διανοούμαι ότι με μαζικές αγωγές το κόστος θα ξεπεράσει τα 50 ευρώ και μπορούν να αναζητήσουν οι συνταξιούχοι μέσω των οργάνων τους, πολύ χαμηλότερη τιμή».

Ειδικά για τον κ. Τσολογιάννη που ηγήθηκε του δικαστικού αγώνα, είπε ότι «Είχε καταθέσει αρκετές αγωγές, δεν ξέρω την ιδιαιτερότητα της περίπτωσης, αλλά αυτό που μου λέτε ηχεί στα αυτιά μου υπερβολικό»

Πηγή: newsit.gr 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

 ΕΦΚΑ αναδρομικά: Αναλυτικές οδηγίες για την συμπλήρωση της αίτησης

Αναδρομικά: Έρχονται για 250.000 δημόσιους υπαλλήλους – Τι πρέπει να γνωρίζετε