Τουρκική προκλητικότητα: H ελληνική αντίδραση για τον χάρτη (video)2 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:28 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:03 μμ


Την οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας έχει προκαλέσει η νέα πρόκληση της Άγκυρας, με τη δημοσιοποίηση του χάρτη της οριοθέτησης της ΑΟΖ που συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη έδωσε στη δημοσιότητα ο Τσαγατάι Ερτζίγες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

O Τσαγατάι Ερτζίγες «ανέβασε» χάρτη στον οποίο απεικονίζεται το σημείο που συμφώνησαν να κηρύξουν ΑΟΖ Τουρκία και Λιβύη, δίπλα ακριβώς από την Κρήτη, εξαφανίζοντας το Καστελόριζο.

Αναλυτικά στον χάρτη φαίνεται:

  • Από το σημείο Α έως Β είναι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, με βάση την παράνομη συμφωνία που υπογράφηκε το 2011.
  • Tο σημείο C-D-E αποτελεί την διάμεση γραμμή μεταξύ των δύο ηπειρωτικών χωρών της Τουρκίας με την Αίγυπτο. Εδώ δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά η Τουρκία προβάλλει μόνο τις αξιώσεις της σε περίπτωση διαπραγματεύσεων με την Αίγυπτο.
  • Και το σημείο E-F είναι τα όρια στα οποία συμφώνησαν Τουρκία και Λιβύη το 2019, δεξιά και νότια της Κρήτης.

Μάλιστα, ο Τούρκος αξιωματούχος ερωτάται από ακόλουθό του στο twitter αν η συμφωνία περιλαμβάνει μόνο αυτό το σημείο και πώς η οριογραμμή δεν κατεβαίνει νότια της Κρήτης, όπως έδειχναν άλλοι χάρτες.

Οι επαφές Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Να διεθνοποιήσει ακόμα περισσότερο το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που θα μετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την Τρίτη και την Τετάρτη.

Ο Κ. Μητσοτάκης αναμένεται να καλέσει τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει την στάση των ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ελλάδα και Τουρκία, τονίζοντας ότι αυτή η στάση αδικεί τη χώρα μας.

Επιπλέον, θα ζητήσει από το ΝΑΤΟ σαφή καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας.

Ο Κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο γεύμα εργασίας, στο περιθώριο της Συνόδου.

Δείτε το βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Χάρτης πρόκληση από Τουρκία – Λιβύη: Εξαφανίζουν Καστελόριζο, φτάνουν Κρήτη

Καμία πρόκληση αναπάντητη