Ζάεφ: Η Ελλάδα δικαιούται να ηγείται στα Βαλκάνια4 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:23 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:49 μμ


Βέβαιος για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών παρά τις αντιθέσεις του Γκιόργκι Ιβάνοφ εμφανίζεται ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. Ο Ζόραν Ζάεφ μέσω συνέντευξής του στέλνει μήνυμα φιλίας στους Έλληνες και ευχές για το νέο έτος υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του αναγνωρίζει την ιστορία της αρχαίας Μακεδονίας και τονίζοντας ότι η Ελλάδα δικαιούται να είναι χώρα – ηγέτης στα Βαλκάνια.

Μιλώντας στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογραμμίζει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «δεν μπορεί να αλλάξει στο μέλλον» ενώ παράλληλα ασκεί δριμεία κριτική στην πολιτική εξαρχαϊσμού του Γκρουέφσκι, σημειώνοντας ότι η χώρα πλήρωσε μεγάλο τίμημα για αυτή την πολιτική του παρελθόντος και δεν θα επαναλάβει τα ίδια λάθη.

Μόνο θετικά για τους δύο λαούς φέρνει η Συμφωνία 

Όπως είπε ο κ. Ζάεφ, τόσο ο ίδιος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας αγνόησαν το πολιτικό κόστος και προχώρησαν σε μια συμφωνία η οποία έχει «μόνο θετικά για τους δύο λαούς και τις δύο χώρες». Υπογράμμισε δε, ότι η τροπολογία για την υπηκοότητα δεν αφήνει «καμία αμφιβολία για παρερμηνείες».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της γλώσσας, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι «για το θέμα αυτό υπάρχει σχετική απόφαση των Ηνωμένων Εθνών με την οποία διευκρινίζεται ότι ανήκει στη σλαβική ομάδα γλωσσών».

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Γαλλία: Πέταξε από το παράθυρο τη σύντροφό του και εκείνη δικαιούται μειωμένη αποζημίωση – Θεωρείται συνυπεύθυνη

Aναγνωρίζουμε την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής

«Εκείνο που γνωρίζω είναι πως εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι όλοι αποτελούμε μέρος αυτής της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας.

Και αποδεχόμαστε τα επιχειρήματα και το γεγονός ότι εμείς θα είμαστε «Η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναγνωρίζουμε με κάθε λειτουργικό τρόπο ότι η ελληνική Μακεδονία είναι απολύτως διαχωρισμένη από τη χώρα μας, υποστηρίζουμε πλήρως τα υφιστάμενα σύνορα και αναγνωρίζουμε την ξεχωριστή μας κληρονομιά, την ξεχωριστή αρχαία ελληνική ιστορία της περιοχής» ανέφερε ο κ. Ζάεφ.