Αριστείδης Μπελλές : Η ζωή σε μαθαίνει να ταξιδεύεις

Ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Νηρεύς Α.Ε. Ιχθυοκαλλιέργειες, ο Αριστείδης Μπελλές διηγείται μια ιδιαίτερη ιστορία στον «Χρόνο του νερού», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη19 Απριλίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 10:42 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:42 μμ


της ΜΑΝΙΑΣ ΖΟΥΣΗ – [email protected]

«Το πρώτο μου βιβλίο με απασχόλησε πολύ πώς να το γράψω, καθώς στην αρχή ξεκίνησε αυτοβιογραφικά, αλλά στη συνέχεια το άλλαξα και με τις συμβουλές του εκδότη μου έγραψα ένα μυθιστόρημα με σοβαρή πλοκή προκειμένου να προσελκύσει αναγνώστες σαν κι εμένα. Eχω διαβάσει και συνεχίζω να διαβάζω βιβλία κι ένιωσα την ανάγκη να το γράψω, θεωρώντας ότι μπορεί να εμπνεύσει, όχι μόνο τις νέες γενιές, αλλά και κάθε άνθρωπο έτσι ώστε να συνεχίσει να ονειρεύεται». Με αυτό τον ευθύ τρόπο συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό, μέσα απ’ όσα αφηγήθηκε στη «Νέα Σελίδα», ο Αριστείδης Μπελλές, συγγραφέας του βιβλίου «Ο χρόνος του νερού» (εκδόσεις Α.Α. Λιβάνη). Ιδρυτής, μέτοχος και πρόεδρος του Ομίλου Επιχειρήσεων Νηρεύς Α.Ε. Ιχθυοκαλλιέργειες και, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας, ο κ. Μπελλές εξηγεί πώς έφτασε στη συγγραφή για να καταδείξει ότι «ο άνθρωπος πρέπει να παίρνει την τύχη του στα χέρια του, να έχει μεγάλα οράματα και υψηλούς στόχους έτσι ώστε να είναι ικανοποιημένος ότι πάλεψε γι’ αυτά».
Εξηγεί πώς, επιλέγοντας ορισμένα αυτοβιογραφικά στοιχεία, οδηγήθηκε σ’ ένα μυθιστόρημα, θέλοντας να μιλήσει για όλους αυτούς τους αυτοδημιούργητους που κρύβουν το παρελθόν τους, αρνούμενοι να ομολογήσουν ότι κάποτε υπήρξαν φτωχοί. «Θεωρώ τιμή μου το ότι ξεκίνησα από το μηδέν και οφείλω να το ομολογήσω, για να δείξω ότι δεν ισχύει ότι μόνο ο πλούσιος μπορεί να κάνει πράγματα, ενώ, αντίθετα, ο φτωχός θα συνεχίσει να παραμένει φτωχός». Το βιβλίο του παρουσιάζει ιδιαίτερη πλοκή, καθώς εμφανίζει δύο διαφορετικούς ήρωες: έναν πολύ φτωχό που ξεκινάει από το τίποτα κι έναν πολύ πλούσιο που ξεκινάει παίρνοντας τα ηνία από τον πατέρα του για να αποδείξει ότι θα γίνει καλύτερος από αυτόν. Στη διαδρομή συναντιούνται, συγκρούονται, ενώ στην ιστορία υπεισέρχονται δύο ισχυρές γυναίκες που θα παίξουν κομβικό ρόλο.

Η Χίος και οι ιστορίες της
Δυναμικός και οπαδός της αρχής «το πανεπιστήμιο της πιάτσας πρέπει να παραμένει ζωντανό», ο Αριστείδης Μπελλές θαυμάζει τον Νταν Μπράουν και αγαπά την Ιωάννα Καρυστιάνη, καθώς, όπως λέει, «χτίζει με τις λέξεις και τα βιβλία της αφήνουν αποτύπωμα».
Γεννημένος στον Καταρράκτη της Χίου το 1953, θυμάται ακόμα τις τρομερές ιστορίες των μανάδων για τη «Μεσημερού» που αρπάζει τα άτακτα παιδιά όταν δεν ησυχάζουν τα μεσημέρια. Ή τις ιστορίες τρόμου με τους καλικάντζαρους, που του έδιναν την αφορμή να φτιάχνει τις δικές του. Η ικανότητά του στη γραφή και τη σύνθεση φάνηκε από τις πρώτες κιόλας τάξεις του σχολείου. Η αγάπη για την αφήγηση και την παράδοση συνεχίστηκε όταν ο καθηγητής του έστελνε τους μαθητές στα χωριά για να συλλέγουν ιστορίες, γνωμικά και ανέκδοτα. «Τα στοιχεία της παράδοσης δεν πρέπει να χαθούν, όπως και όλες οι εμπειρίες, καλές ή κακές, που βιώνουν οι άνθρωποι. Είμαστε υποχρεωμένοι και πρέπει να διαθέτουμε τη σοφία να μην υπαγορεύουμε με δασκαλίστικο τρόπο τη γνώση και την πείρα μας», εξηγεί. Ο Αριστείδης Μπελλές πρόλαβε ακόμη και τους παραμυθάδες στο νησί του, κυρίως Μικρασιάτες πρόσφυγες που αφηγούνταν τις ιστορίες της ζωής τους – με τις αναγκαίες δόσεις υπερβολής! «Μου αρέσει να ακούω ιστορίες ανθρώπων και να κρατάω κομμάτια διαδρομών. Αυτά συνθέτω με κάποιον τρόπο στο βιβλίο μου, από κοινού με τα προσωπικά μου βιώματα».

Δεν διστάζει, μάλιστα, να αποκαλύψει ότι στην τριαντάχρονη επαγγελματική διαδρομή του θυμάται τα δυσάρεστα και όχι τόσο τις ευχάριστες στιγμές: «Πιστεύω ότι αυτά είναι και το αλατοπίπερο της ζωής μας: οι υψηλές κορυφές, οι απότομες κατηφόρες, οι λακκούβες, οι τρικυμισμένες θάλασσες, τα υπήνεμα λιμανάκια, όλα. Κάποιοι από εμάς, βέβαια, γουστάρουμε το ταξίδι για το ταξίδι. Κάποιοι άλλοι το γουστάρουν για τον προορισμό. Είναι θέμα φιλοσοφίας. Πιστεύω ότι η ζωή δίνει τη δυνατότητα να την αγαπήσεις. Πάνω απ’ όλα όμως σε μαθαίνει να ταξιδεύεις με στόχο να υλοποιείς τα όνειρά σου. Αυτό προσπάθησα να αποτυπώσω στο πρώτο μου συγγραφικό εγχείρημα».