Το ντοκιμαντερ «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη» κάνει πρεμιέρα στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης6 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 4:59 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:01 μμ


Πρεμιέρα κάνει απόψε στο 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης η ταινία του Νίκου Πηλού «Πεθαίνοντας για την Ευρώπη». Πρόκειται για μια τριλογία που αποτυπώνει στιγμιότυπα και καταγράφει θραύσματα από προσωπικές ιστορίες προσφύγων κατά τη διάρκεια της σύγχρονης μεταναστευτικής κρίσης, που περιγράφεται ως η μεγαλύτερη που γνώρισε ποτέ η Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Λέσβος, Πειραιάς, Ειδομένη, Γευγελή, Μιράτοβατς, Πρέσεβο, Βελιγράδι, Χόργκος, Ρόσκε. Η κινηματογραφική κάμερα ακολουθεί σαν ένας αόρατος θεατής μεγάλες ομάδες προσφύγων να περνούν από τα ελληνικά νησιά και μέσα από την βαλκανική δίοδο να αγωνίζονται σε ακραίες συνθήκες να προσεγγίσουν την Δύση. Την ελπίδα, διαδέχεται η απελπισία. Τι πρέπει κανείς να θυσιάσει για την Ευρώπη; Την ίδια του την ζωή, είναι η απάντηση που δίνει ο επιζών Γιούσεφ καθώς περιγράφει καρέ-καρέ το θανατηφόρο ταξίδι της οικογένειας του από τα τούρκικα παράλια στην Κω. Επίλογος της αφήγησης γίνεται ο φράχτης που τοποθετείται στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και ουσιαστικά «σφραγίζει» τον βαλκανικό δρόμο αποκλείοντας σε χιλιάδες πρόσφυγες το ταξίδι προς την Ευρώπη. Παγιδευμένοι πίσω από τα συρματοπλέγματα, γίνονται, άθελά τους, σύμβολο ενός σύγχρονου απομονωτισμού, εθνικιστικών εξάρσεων και ξενοφοβίας.
Η επιλογή του ασπρόμαυρου λειτουργεί ενάντια στο πρόσκαιρο. Εικόνες του μεταναστευτικού που πέρασαν χιλιάδες φορές από τα δελτία ειδήσεων και άλλες που αποκρύφτηκαν στα «παραλειπόμενα» γίνονται τα νήματα μιας αφήγησης που ξεφεύγει από την στενή έννοια του ρεπορτάζ και στοχεύει σε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς την Ενωμένη Ευρώπη.

Ημέρες και ώρες προβολής:
Τετάρτη 7 Μαρτίου, 20:30 / Αποθήκη Δ., Αίθουσα Φρίντα Λιάππα, Λιμάνι
Παρασκευή 9/3, 12.45 / Κινηματογράφος Ολύμπιον, Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Πλατεία Αριστοτέλους