«Ρήξη – Ο πόλεμος της τεχνητής νοημοσύνης»: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη21 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 3:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:46 μμ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, στην κατάμεστη αίθουσα «Ερμής» του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η παρουσίαση του βιβλίου του Ομότιμου Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με τίτλο ΡΗΞΗ – Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ

Στην παρουσίαση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου. Μεταξύ αυτών, υπουργοί, βουλευτές, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, σπουδαστές.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Βουλευτής κ. Δημήτρης Καιρίδης και ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς κ. Αθανάσιος Πλατιάς, ενώ την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Γεωργία Σαδανά.

Ο συγγραφέας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι στην αυγή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης ένας νέος πολιτισμός προετοιμάζεται και θα διαπεράσει τις κοινωνίες µας. Όμως οι βίαιες προσαρμογές θα αυξήσουν ταυτόχρονα τις διαιρέσεις και τις συγκρούσεις μεταξύ αυτών που ωφελούνται και εκείνων που ζημιώνονται από τις ραγδαίες αυτές τεχνολογικές καινοτομίες.

Επίσης υπογράμμισε ότι η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης από το 2010 άρχισε να επηρεάζει και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο άμεσο μέλλον στην αγορά εργασίας, στους τομείς των μεταφορών, των χρηματοπιστωτικών αγορών, της υγείας, της ενέργειας, των έξυπνων πόλεων κ.ά.

Σοβαρά θέματα της διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης έχουν προκύψει. Όπως ανέφερε η τεχνητή νοημοσύνη έχει επηρεάσει και θα καθορίσει τους μελλοντικούς γεωοικοκομικούς και γεωστρατηγικούς συσχετισμούς ισχύος. Ιδιαίτερα ανησυχητικός είναι ο τεχνολογικός πόλεμος που έχουν κηρύξει τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ και η Κίνα, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν ή να αναδειχθούν ηγεμονικές δυνάμεις στον κόσμο με όρους οικονομικούς, τεχνολογικούς και στρατιωτικούς.

Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το μέλλον θα δείξει αν οι σύγχρονες τεχνολογίες και η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλουν περισσότερο στην ειρηνική και προοδευτική πορεία του κόσμου ή θα απειλήσουν έτι περαιτέρω τις εύθραυστες σημερινές ισορροπίες

Κλείνοντας ο συγγραφέας κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και ιδιαίτερα τον Εκδότη κ. Ηλία Λιβάνη, ο οποίος συνεχίζει επάξια το εκδοτικό έργο του αείμνηστου πατέρα του Αντώνη Λιβάνη.