Κινητά: Προσοχή – Τέλος σε πασίγνωστη εφαρμογή μηνυμάτων28 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:31 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:44 μμ


Δημοφιλής και παγκοσμίως διαδεδομένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων θα σταματήσει να λειτουργεί σε εκατομμύρια συσκευές iPhone και Android αυτήν την εβδομάδα. 

Ο λόγος για το WhatsApp, το οποίο αναμένεται να καταργηθεί την 1η Φεβρουαρίου σε πολλές συσκευές με ξεπερασμένο λογισμικό.

Σύμφωνα με όσα σημειώνει η Sun οι ιδιοκτήτες κινητών που χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις λογισμικού iOS και Android δεν θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν νέους λογαριασμούς ή να επαληθεύσουν υπάρχοντες λογαριασμούς στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ανάμεσα σε αυτούς που θα επηρεαστούν από τις αλλαγές είναι όλοι όσοι χρησιμοποιούν εκδόσεις Android 2.3.7 ή παλαιότερες. Σύμφωνα με την Google υπολογίζονται σε εφτά εκατομμύρια άτομα.

Το WhatsApp θα πάψει να λειτουργεί επίσης στα iPhones που λειτουργούν σε iOS 8 ή παλαιότερο. Οι χρήστες θα πρέπει να κάνουν αναβάθμιση στο λειτουργικό των συσκευών τους για να συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή.

Κινητά – Ίντερνετ: Προσοχή – Αγνοήστε αυτό το email αν σας σταλεί

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (ΔΔΗΕ) εφιστά την προσοχή των χρηστών του διαδικτύου, καθώς διαπίστωσε προσπάθειες αγνώστων δραστών να εξαπατήσουν ανθρώπους οικονομικά, μέσω email, τα οποία είναι εκβιαστικού περιεχομένου.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση της γνωστής απάτης διεθνώς, μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.

Άγνωστοι, με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.

Όπως επισημαίνει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι δράστες γνωστοποιούν σε χρήστες του διαδικτύου ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές.

Στη συνέχεια αναφέρεται ότι το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Σημειώνεται ότι η προσπάθεια εκβίασης των θυμάτων με την απειλή δημοσιοποίησης αρχείων ερωτικού περιεχομένου αναφέρεται διεθνώς ως σεξουαλική εκβίαση «sextortion».

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να: αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης, μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς, μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές, αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται, αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Facebook: Προσοχή – Μεγάλη απάτη τα Σαββατοκύριακα