Jumbo: Crash test σε Πρέβεζα & Κατερίνη – Ανοιχτά όλες τις Κυριακές28 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:15 μμ


Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η απόφαση του ισχυρού άνδρα των πολυκαταστημάτων Jumbo να ξεκινήσει από δύο επαρχιακές πόλεις –Πρέβεζα και Κατερίνη– τη λειτουργία των καταστημάτων του όλες τις Κυριακές του χρόνου, αρχής γενομένης από την Κυριακή 26 Ιανουαρίου.

Της Μαρίας Σμιλίδου
[email protected]

Εμπορικοί σύλλογοι και εργατοϋπαλληλικά σωματεία ξεσηκώθηκαν, αναφέροντας ότι «δεν λείπει χρόνος από τους καταναλωτές, αλλά χρήμα», ενώ το σύνολο της αγοράς βρίσκεται σε πλήρη αμηχανία.

Πριν σιγήσει ο αχός, στα μέσα της εβδομάδας ο Απόστολος Βακάκης έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά, μια και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Jumbo επανήλθε στο επίμαχο θέμα και υπερασπιζόμενος την απόφασή του σχολίασε σκωπτικά:

«Η θέση της συντεχνίας, μέρος της οποίας είμαστε κι εμείς, είναι όχι μόνο να μην δουλεύουμε τις Κυριακές, αλλά ιδανικά να σταματήσουμε να δουλεύουμε τις Δευτέρες και τις Τετάρτες».

Η Jumbo είναι μια αλυσίδα που τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της σε πολυκατάστημα με είδη σπιτιού, ένδυσης και υπόδησης, καθώς τα παιχνίδια αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 40% του τζίρου της.

Με την κίνησή της αυτή «στριμώχνει», όχι μόνο τις επιχειρήσεις μικρής λιανικής, αλλά και τους μεγαλύτερους παίκτες. Από την άλλη, η διοίκηση της αλυσίδας υποστηρίζει ότι η απόφασή της είναι σύννομη και κινείται στη λογική της συμπόρευσης με τις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πρέβεζας (ΕΚΠ), που κατήγγειλε την απόφαση της Jumbo, εκδίδοντας την εξής ανακοίνωση: «Για την ανάπτυξη και την απασχόληση δεν λείπουν ώρες για ψώνια, αλλά εισοδήματα από εργαζόμενους και καταναλωτές, που εξαθλιώνονται από τις πολιτικές της λιτότητας.

Η λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές και αργίες θα έχει πρόσθετες αρνητικές συνέπειες στις εργασιακές σχέσεις των μισθωτών με χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και γενικευμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, ιδίως ως προς το σκέλος της υποχρέωσης των εργοδοτών να αμείβουν τους εργαζόμενους με την προσαύξηση του 75%», τονίζει το ΕΚΠ και ζητάει την άμεση αναίρεση της απόφασης της εταιρείας. Ανάλογη αντίδραση υπήρξε από το Επιμελητήριο της Πρέβεζας.

Μάλιστα, το ΕΚΠ και το Επιμελητήριο Πρέβεζας έχουν στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Νόμος που ψηφίστηκε το 2013 δίνει στα καταστήματα τη δυνατότητα λειτουργίας τις Κυριακές υπό την προϋπόθεση να υπάρχει η συναίνεση του αντιπεριφερειάρχη. Ο αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας, Στράτος Ιωάννου, εξηγεί ότι «το 2013, αφού είχε προηγηθεί η διαβούλευση, όπως όριζε ο νόμος, με την τοπική κοινωνία, πάρθηκε η απόφαση να μπορούν τα καταστήματα πάνω στην εθνική οδό να ανοίγουν όλες τις Κυριακές, με την εξαίρεση των καταστημάτων που είναι πάνω από 250 τ.μ. ή ανήκουν σε αλυσίδα».

Ωστόσο, το 2017 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τροποποίησε την παράγραφο που αφορούσε στον περιορισμό στα τετραγωνικά μέτρα, με τον νόμο πλέον να αναφέρει ότι η όποια απόφαση πρέπει να αφορά είτε στους πάντες είτε σε κανέναν.

Αιφνιδιασμός

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο των νόμων και των αποφάσεων «πάτησε» η Jumbo, αιφνιδιάζοντας τους υπαλλήλους, τις τοπικές κοινωνίες και την αγορά με την απόφασή της για διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας στις 7 μέρες εβδομαδιαίως.

Κατά τον κ. Βακάκη, η απόφαση αυτή στηρίζει την τοπική απασχόληση, καθώς για τα συγκεκριμένα σημεία δεν διακόπηκαν οι συμβάσεις του 30% των εργαζομένων, που θεωρούνταν εποχικοί υπάλληλοι, ενώ διατηρούν πλήρως τα δικαιώματα της 40ωρης απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Απόστολος Βακάκης επένδυσε στις συγκεκριμένες περιοχές συνολικά περίπου 20 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία των καταστημάτων, με τη λογική ότι θα μπορούν να ανοίγουν και τις Κυριακές, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει στη λειτουργία και άλλων καταστημάτων τις Κυριακές.

Στο παζλ προστέθηκε λίγες μέρες αργότερα και ένα ακόμη κομμάτι. Πρόκειται για το «πράσινο φως» που άναψε το υπουργείο Ανάπτυξης στο εκπτωτικό χωριό McArthourGlen και το εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα να ανοίγουν στις 32 Κυριακές που ορίζονται ως τουριστική περίοδος.

Υπενθυμίζεται ότι στο συμπληρωματικό μνημόνιο, που πέρασε το 2017 από τη Βουλή, προβλέπεται η λειτουργία των καταστημάτων από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε όλες τις Κυριακές – πλην μιας τον Αύγουστο σε τουριστικές περιοχές, μεταξύ άλλων και της Αττικής.

Την αρχή είχαν κάνει τέσσερις αλυσίδες στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν τα περισσότερα καταστήματα στην οδό Ερμού και σε άλλες περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον.

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην απόφαση του κ. Γεωργιάδη, με την οποία τροποποιείται η παρ. 7 του άρθρου 1 της υπουργικής απόφασης 75812/06-07-2017 (Β΄ 2332), αναφέρεται ότι η περιοχή του επιχειρηματικού πάρκου Γιαλού – Αγιος Δημήτριος – Πύργος στον Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής εντάσσεται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και δικαιολογεί την αυξημένη επισκεψιμότητα λόγω του ότι βρίσκεται πλησίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα.

Παράλληλα, στην ίδια απόφαση σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στον ίδιο δήμο που έχει έδρα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, που αποτελεί μια από τις βασικότερες πύλες εισόδου αλλοδαπών ταξιδιωτών στη χώρα μας, δικαιολογεί τον τουριστικό χαρακτήρα αλλά και την τουριστική δυναμική που έχει διαμορφώσει τα τελευταία χρόνια η περιοχή.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 138 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η ακτινογραφία του νέου ασφαλιστικού – Οι κερδισμένοι, οι χαμένοι και τα νέα δεδομένα