Κινητά τηλέφωνα: Προσοχή – Οι συσκευές που κινδυνεύουν από χάκερς7 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:34 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:50 μμ


Η Google προειδοποίησε το πρωί της Δευτέρας για τα κινητά τηλέφωνα που έχουν πιο μεγάλο κίνδυνο να πέσουν θύματα χακαρίσματος.

Συγκεκριμένα, η Google ενημερώνει πως υπάρχει ένα «ευαίσθητο σημείο» που επηρεάζει εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες και κατηγορεί την Ισραηλινή εταιρεία NSO, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο του κατασκοτευτικού εξοπλισμού.

Σύμφωνα με την ειδικό θεμάτων ασφαλείας της Google, Μάντι Στόουν, όποιος έχει στην κατοχή του ένα από τα παρακάτω κινητά, είναι πιθανό να βρίσκεται σε «κίνδυνο» για θέματα ασφαλείας, καθώς δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα update ασφαλείας.

Τα κινητά που κινδυνεύουν είναι:

  • Google Pixel 1 και 2
  • Huawei P20
  • Xiaomi Redmi 5A
  • Xiaomi Redmi Note 5
  • Xiaomi A1
  • Moto Z3
  • Oreo LG
  • Samsung S7, S8 και S9.

Σύμφωνα με τη Μάντι Στόουν, το προβληματικό τμήμα στο Android λογισμικό διορθώθηκε από την Google το Δεκέμβριο του 2017, όμως παραμένει «ευαίσθητο» σε κυβερνοεπιθέσεις, αν και στη σχετική ανακοίνωση, η Google δεν διευκρίνησε το γιατί. Παράλληλα, η Google δεν ανέφερε γιατί αποδίδει στην NSO Group τις επιθέσεις των χάκερς.

Σύμφωνα με το Forbes, εκπρόσωπος της NSO, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η NSO δεν πουλά και δεν εκμεταλεύεται προϊόντα από παράνομες πηγές και χάκερς. Το χακάρισμα αυτό, στα κινητά με λειτουργικό σύστημα Android, δεν έχει καμία σχέση με τη NSO. Η δουλειά μας αφορά προϊόντα που σχεδιάζονται για επίσημους και νόμιμους οργανισμούς ασφαλείας που σώζουν ζωές».

Διαγράψτε αμέσως αυτή την εφαρμογή

Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες εφαρμογών στον κόσμο, δεν υπάρχει πλέον στην Google.

Μιλάμε για την iHandy, που όπως αναφέρει το Buzzfeed, είδε 46 εφαρμογές της να βγαίνουν από το PlayStore χωρίς να υπάρχει εξήγηση γι’ αυτό. Η συγκεκριμένη που έχει ως έδρα της το Πεκίνο, είχε βγάλει εφαρμογές για φωτογραφίες, για ασφάλεια του τηλεφώνου, για antivirus, για πληκτρολόγια κ.α, μετρώντας εκατοντάδες downloads.

Συγκεκριμένα:

Το «Snapfun – Face Filter, Selfie Editor, Sweet Camera» είχε πάνω από 50 εκατομμύρια κατεβάσματα, πολλά από αυτά ήταν και στην Ελλάδα. Όταν ζητήθηκε από την Google να σχολιάσει το θέμα αυτό, αρνήθηκε, λέγοντας πως βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την iHandy. Όπως γράφει το pagenews.gr, από την πλευρά των Κινέζων, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Simon Zhu δήλωσε: «Είναι μία αναπάντεχη εξέλιξη, από την δική μας οπτική γωνία. Προσπαθούμε να βρούμε τον λόγο που έγινε. Ελπίζουμε πως το συντομότερο δυνατό θα επιστρέψουν στο Google Play».

Με δεδομένο ότι πριν από λίγο καιρό, το PlayStore είχε βγάλει και άλλες εφαρμογές από το …κατάστημά της, δεν είναι λίγοι εκείνοι που προτείνουν όσοι έχουν κατεβάσει τις εφαρμογές της συγκεκριμένης εταιρίας να κάνουν απεγκατάσταση αμέσως.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: SOS – Δείτε πώς σας κλέβουν Internet