Γιατί με το επίδομα για μητέρες κάτω τον 30 «καλωσορίζουμε» το 195024 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:10 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:19 μμ


Η νέα υφυπουργός Εργασίας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ότι θα χορηγείται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα.

Της Ζωής Μακρυγιάννη

Όσα είπε η κ. Μιχαηλίδου

«Με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού μετά τη γέννηση, ώστε τα έξοδα αυτά να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα, ειδικά για κάθε νέο ζευγάρι», σημείωσε η κ. Μιχαηλίδου. Στη συνέχεια, ανέφερε πως εξετάζεται και η δυνατότητα να χορηγηθεί πρόσθετο επίδομα σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει τα 30 της χρόνια.

Συγκεκριμένα τόνισε: «Εξετάζουμε τη δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων ειδικά για νεαρότερες οικογένειες, αυτές που η γυναίκα τεκνοποιεί πριν τα 30 της χρόνια. Μιας και τι; Ξέρουμε ότι όσο νεαρότερη είναι η γυναίκα, τόσο υψηλότερη είναι η πιθανότητα να τεκνοποιήσει πάνω από ένα παιδί».

Καλώς μας ήρθες λοιπόν 1950

Η δήλωση αυτή προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων και δικαίως. Καθώς δεν πρόκειται απλά για μία αναχρονιστική αντίληψη, αλλά κρύβει τόσο έμφυλες, όσο και ηλικιακές διακρίσεις. Αρχικά, το 30ο τίθεται ως έτος στο οποίο η γυναίκα πρέπει να έχει αποκτήσει παιδί. Αδιαφορώντας για το αν έχει τυχόν πιο σύγχρονες επιθυμίες όπως το να σπουδάσει ή το να επικεντρωθεί στην καριέρα της.

Δεύτερον, συμβάλλει στην ενίσχυση της συντηρητικής αντίληψης ότι η ολοκλήρωση της γυναίκας έρχεται μέσω της μητρότητας, αλλά και ότι ο απώτερος σκοπός μιας γυναίκας είναι να γίνει μητέρα. Και τέλος, προϋπόθεση για το πρόσθετο επίδομα δεν είναι να είναι κάποιος από τους γονιούς μέχρι 30 ετών ή και οι δύο, αλλά η μητέρα. Ώστε να μπορέσει μετά να κάνει κι άλλα παιδιά, όπως είπε η ίδια η κ. Μιχαηλίδου.

Καμία αναφορά στη στήριξη των γυναικών να γίνουν μητέρες σε όποια ηλικία θέλουν. Καμία, επίσης αναφορά στο να παρέχει η Πολιτεία την απαραίτητη βοήθεια σε γυναίκες που έχουν γίνει μικρές μητέρες, ώστε να μπορέσουν αν το επιθυμούν να σπουδάσουν ή να εργαστούν. Άλλωστε, οι γυναίκες αποτελούν απλά μηχανές αναπαραγωγής για τη λύση του δημογραφικού μας προβλήματος.

Οι αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις ήρθαν τόσο από επίσημους φορείς, όσο και από χρήστες του διαδικτύου που σχολίασαν τις εν λόγω δηλώσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οπισθοδρομική αντίληψη» 

«Μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μετονομάσει της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων σε Γ.Γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και να τη μεταφέρει στο υπουργείο Εργασίας, έρχονται οι εξαγγελίες της κ. Μιχαηλίδου να επισφραγίσουν την οπισθοδρομική κυβερνητική αντίληψη για το γυναικείο φύλο και τον ρόλο του», τόνισε η βουλευτή Κιλκίς, Ειρήνη Αγαθοπούλου. Και κάλεσε τους κυβερνώντες να «σχεδιάσουν πολιτικές χωρίς έμφυλα στερεότυπα και ηλικιακές διακρίσεις και φυσικά να ελέγξουν την εργοδοτική αυθαιρεσία εν συνόλω, αλλά και αυτή που σχετίζεται με τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών».

ΚΙΝΑΛ: «Ξεπέρασε τον Όρμπαν»

Και το ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική στην κ. Μιχαηλίδου ότι έθεσε ηλικιακό όριο τα 30, «υπερθεματίζοντζας σε εισαγωγή διακρίσεων όπως του Όρμπαν, που έχει θέσει τα 40 έτη! Το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας είναι τεράστιο και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τέτοιες αντιλήψεις, διακρίσεις αλλά ούτε και με αποσπασματικά μέτρα».

Τα σχόλια στο διαδίκτυο 

Δεν ήταν λίγα τα σχόλια και στο διαδίκτυο, όμως, χρήστες του οποίου έσπευσαν να σχολιάσουν τα όσα είπε η υφυπουργός Εργασίας.

«Επίδομα σε γυναίκες κάτω των 30 που τεκνοποιούν.
Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο υπουργείο Εργασίας.
Το σώμα μας εργοστάσιο παραγωγής και αναπαραγωγής.

Το σώμα μας πεδίο αντίστασης απέναντι στις σεξιστικές και ταξικές πολιτικές. Δεν θα γεμίσουμε τις αποικίες, κύρια υφυπουργέ, δεν θα σκύψουμε το κεφάλι στο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης.

Θα μας βρείτε απέναντι.
Καμία Ανοχή!», σχολιάζει η φεμινιστική συλλογικότητα «Καμία Ανοχή».

Επίδομα σε γυναίκες κάτω των 30 που τεκνοποιούν.Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, στο…

Geplaatst door Καμιά Ανοχή op Dinsdag 23 juli 2019

Η συνάδελφος, Όλγα Στέφου, με μια πιο χιουμοριστική διάθεση γράφει σε ανάρτησή της: «Επίδομα σε όσες κάνουν παιδί πριν τα 30, λέει αυτή η Δόμνα η Μιχαηλίδου.
Κακό μπελά βαλαμε στο κεφάλι μας, αδερφές μου. Να μη σε πιέζει η μάνα σου, να μη σε πιέζει το βιολογικό σου ρολόι και να ξεπεταγεται σαν το καρτούν πάνω απ’τα ξένα τα κρεβάτια η υφυπουργός Εργασίας…»

Επίδομα σε όσες κάνουν παιδί πριν τα 30, λέει αυτή η Δόμνα η Μιχαηλίδου.Κακό μπελά βαλαμε στο κεφάλι μας, αδερφές μου….

Geplaatst door Olga Stefou op Maandag 22 juli 2019

Τέλος, η επίσης συνάδελφος Αναστασία Γιάμαλη, επέλεξε να σχολιάσει τις δηλώσεις με έναν τόνο αυτοσαρκασμού γράφοντας: «Νιώθει κινητή μήτρα στην τοποθεσία Βουλή», για το οποίο σχόλιό της δέχθηκε και κριτική από γνωστή ιστοσελίδα η οποία την κατηγόρησε για «σεξιστική επίθεση»…

Όταν χθες σχολίασα «νιώθει κινητή μήτρα στην τοποθεσία Βουλή» προφανώς αναφερόμουν σε εμένα και σε άλλες νέες γυναίκες…

Geplaatst door Natasa Giamali op Dinsdag 23 juli 2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Πληρωμένη» απάντηση από ιδρυτικό μέλος της ΝΔ για τους «ψυχικά νοσούντες»

ΕΡΤ: Άγριος καβγάς Μπάρκα – Οικονόμου στον αέρα (video)

ΣΚΑΪ: «Άδειασμα» ρεπόρτερ σε Στραβελάκη που έβλεπε πορεία ΣΥΡΙΖΑ (video)