Γιατί τα βρήκαν Σαμαράς και Μαρινάκης – Το παρασκήνιο29 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:00 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:49 μμ


Τα δύο πρώτα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ακούνε στο όνομα Βαγγέλης Μαρινάκης και Αντώνης Σαμαράς.

Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Μαρινάκης ιδεολογικά τουλάχιστον, στην αρχή της πορείας τους δεν ταίριαζαν ιδεολογικά. Ο πρώην πρωθυπουργός είναι παιδί του Αβέρωφ, ενώ ο εφοπλιστής επέλεξε το στρατόπεδο του πατέρα του νυν πρωθυπουργού, στον οποίο η οικογένειά του χρωστά πολλά.

Την περίοδο 1990-93 ο Αντώνης Σαμαράς μεταβλήθηκε στο αγαπημένο παιδί του πάλαι ποτέ… εχθρού του, αλλά το Σκοπιανό και η αποπομπή του Σαμαρά ως… αχάριστου τον έστειλε σπίτι του.

Ο μέχρι τότε εκλεκτός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έγινε ο μοιραίος άνθρωπος που τον έριξε από την κυβέρνηση. Χρειάστηκε να περάσουν χρόνια να συγχωρήσουν -θεωρητικά- τον Αντώνη Σαμαρά.

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν συγχώρεσε τον άλλον…

Η κόντρα για την αρχηγία της ΝΔ μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη ξύπνησε τα κοιμισμένα μίση και πάθη. Ο πρώτος πήρε ετεροχρονισμένα την εκδίκηση του και άρχισε να ονειρεύεται την εξουσία. Άτομα σαν τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τους ανθρώπους του θα ήταν χρήσιμοι.

Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μαρινάκης ήταν αυτός που έκανε την πρώτη κίνηση για να καθαρίσει ο δρόμος υπέρ του Αντώνη Σαμαρά. Έπειτα έγινε ο μεσάζοντας, ώστε να κλείσει ο «εμφύλιος».

Δεκανίκι

Ως πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς δεν ξέχασε τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Βρήκε κατευθείαν πρόθυμο δεκανίκι στο μιντιακό σύστημα που έστηνε αργά και σταθερά ο εφοπλιστής. Η σχέση έγινε τόσο στενή που ο Βαγγέλης Μαρινάκης δεν δίστασε να επιτεθεί στους ευεργέτες του για χάρη του πρώην πρωθυπουργού.

Αλλά κάθε σχέση που βασίζεται σε αλλότριους αργά ή γρήγορα διαλύεται.

Ο Αντώνης Σαμαράς ένιωσε προδομένος έπειτα από μία σειρά ενεργειών όσο ήταν πρωθυπουργός. Αλλά το μεγαλύτερο χτύπημα ήταν όταν ο φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιάννης Κουρτάκης τον κατηγόρησε, στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, για μια σειρά πραγμάτων.

Το γυαλί είχε ραγίσει μεταξύ των δύο πλευρών…

Τον χρησιμοποιεί…

Στο σήμερα, εκεί που ο Αντώνης Σαμαράς δεν ήθελε να ακούει για «Παραπολιτικά», έγιναν η φωνή του. Όταν θέλει να χτυπήσει δίνει συνέντευξη στέλνει μέσω του φίλου του τα μηνύματά του.

Όσο για τον Βαγγέλη Μαρινάκη; Τον χρησιμοποιεί και εκείνος όταν νιώθει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης σηκώνει κεφάλι.

Δεν είναι τυχαία η επανεμφάνιση στα «Παραπολιτικά», σε μια περίοδο που οι γνωρίζοντες λένε ότι ο Σαμαράς είναι έτοιμος να τα κάνει γυαλιά καρφιά, ειδικά μετά το φιάσκο με το θέμα του Ευρωπαίου επίτροπου.

Ενώ ο Αντώνης Σαμαράς μπορούσε να μιλήσει ευθέως στον πρωθυπουργό για την ενόχλησή του, επέλεξε να στείλει μηνύματα μέσω των «Παραπολιτικών» και να διαρρεύσει ο διάλογος που είχε με τον πρωθυπουργό, για να δείξει ότι οι δύο άντρες πάνε… πακέτο στο σχέδιο που στήνεται και περιλαμβάνει μονομερείς ενέργειες του πρώην πρωθυπουργού.

Στο Μαξίμου είναι πολύ προβληματισμένοι, καθώς θεωρούν ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν το έχει σε τίποτα να τα τινάξει όλα στον αέρα. Ήδη εξετάζουν πως θα τον κρατήσουν ήρεμο, μέχρι την προεδρική εκλογή, αν και είναι πολύς καιρός μέχρι τότε. Παράλληλα, πρέπει να κρατήσουν και τον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος έχει ρίξει κι αυτός προειδοποιητικές βολές…

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Το Μαξίμου «μαμούθ» με 470 υπαλλήλους