«Γκάφα» Σαμαρά: Χρησιμοποίησε δήλωση του Μιτεράν που δεν ειπώθηκε ποτέ (video)26 Ιανουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:33 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:38 πμ


Μια δήλωση του πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Μιτεράν χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να ενισχύσει τα επιχειρήματά του κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, το βράδυ της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ο Φ. Μιτεράν είχε πει το 1992 επί λέξει: «Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό από την Ευρώπη όνομα «Μακεδονία» για τα Σκόπια. Γιατί αυτό θίγει τις εθνικές ευαισθησίες των Ελλήνων. Κι αυτό είναι μια λογική απόφαση. Και είναι τελειωτικό».

Και σχολίασε ο πρώην πρωθυπουργός: «Μήπως ήταν ακροδεξιός-εθνικιστής και ο Μιτεράν;».

Όπως προκύπτει όμως, ο Φ. Μιτεράν δεν έκανε ποτέ τη συγκεκριμένη δήλωση.

Σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr, ο κ. Σαμαράς φαίνεται να βασίστηκε στην μετάφραση των λεγομένων του Φ. Μιτεράν, που έκανε τότε στο σχετικό ρεπορτάζ του ο ΑΝΤ1.

Η μετάφραση που δόθηκε (στο 0:26 του βίντεο) είναι η εξής:

«Θα πρέπει να αναγνωριστεί με μια ονομασία που θα αποφασίσουν οι ίδιοι, στην οποία όμως δεν θα αναφέρεται η λέξη «Μακεδονία»».

Όμως, σύμφωνα με το ellinikahoaxes.gr, η μετάφραση δεν είναι ακριβής. Ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας είπε στα γαλλικά αυτολεξεί τα εξής:

«Sous un nom qu’il appartient de choisir, mais qu’il ne peut pas etre tout simplement Republique de Macedoine».

Που μεταφράζεται ως:

«Με μια ονομασία που θα επιλέξουν, αλλά η οποία δεν μπορεί να είναι απλώς και μόνο Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Δηλαδή, ο Φ. Μιτεράν δεν είχε αποκλείσει την συμπερίληψη της λέξης «Μακεδονία» στο όνομα της ΠΓΔΜ, αλλά την αναφορά σε σκέτο «Μακεδονία».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1993, ο Φ. Μιτεράν είχε αναφέρει την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία του Βορρά», γεγονός που είχε προκαλέσει την δυσφορία του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Πηγή: ellinikahoaxes.gr

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Σαμαράς: Δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος – Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική (video)

Καμμένος: Οι ευχές στη νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και το… παράπονο

«Μακεδόνες»: Το lapsus της Ντόρας Μπακογιάννη στη Βουλή