Δυσοίωνες προβλέψεις από τον Γιάννη Στουρνάρα2 Απριλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:50 πμ


Απαισιόδοξος εμφανίστηκε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης για την ελληνική οικονομία. Ο κεντρικός τραπεζίτης αναθεώρησε προς το χειρότερο τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη το 2019. Χαμήλωσε εντυπωσιακά τον πήχη στο 1,9%, από 2,3% που εκτιμούσε τον περασμένο Δεκέμβριο. Και, μάλιστα, έναντι 2,5% που είναι ο στόχος του υπουργείο Οικονομικών.

«Απέναντι» στον Στουρνάρα ο Δραγασάκης

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης τα… έβαλε με τον κ. Στουρνάρα, υποστηρίζοντας ότι υπερβαίνει τα όρια του ρόλου του και διεκδικεί δάφνες πολιτικού. Στο μηνιαίο δελτίο του για τον Απρίλιο ο κ. Δραγασάκης, παρατήρησε: «Υπό τις παρούσες συνθήκες, η επίσημη πρόβλεψη – στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,2% της ελληνικής οικονομίας το 2019 παραμένει εφικτή. Ενδεχομένως να ξεπεραστεί, παρά τη διεθνή οικονομική αβεβαιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Στουρνάρας, οκτώ μήνες μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών, μίλησε για την προληπτική γραμμή πιστωτικής στήριξης. Υποστήριξε ότι θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε, διότι η χώρα θα εξασφάλιζε συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

«Καθώς οι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου παραμένουν κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και ελλείψει πρόσβασης σε προληπτική γραμμή στήριξης, η Ελλάδα παρέμεινε εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και στην περαιτέρω βελτίωση του αξιόχρεου των ελληνικών τίτλων» είπε χαρακτηριστικά. Την ώρα που η Ελλάδα έχει βγει ήδη δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, δεν δίστασε να σημειώσει ότι «οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν υψηλές και ευμετάβλητες», ενώ ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της καταβολής των αναδρομικών για συντάξεις και δώρα που κόπηκαν αντισυνταγματικά και έκανε λόγο για περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας που επιβαρύνεται από τις εκλογικές εξελίξεις.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Γιάννης Στουρνάρας: Ενοχλήθηκε από την αύξηση του κατώτατου μισθού

«Καρφώθηκε» ο Άδωνις με το πρωταπριλιάτικο αστείο του Παππά

Σπυράκη: Από «υπουργός Ενέργειας» υποψήφια ευρωβουλευτής

Πηγή: Δημοκρατία