Το ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης γίνεται πολυτελές ξενοδοχείο (video)7 Αυγούστου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 11:03 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:05 πμ
rigillis1.


Το κτίριο που βρίσκεται στην οδό Ρηγίλλης 18 και είναι συνυφασμένο με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γίνεται πολυτελές ξενοδοχείο.

Το ακίνητο, ιδιοκτησίας του Ιδρύματος «Βοτανικός Κήπος Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους», ενοικιάζεται για 50 χρόνια στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τhe Margi A.E.

To επενδυτικό πρόγραμμα για την ανακατασκευή του κτιρίου, σύμφωνα με το Tornos News  θα ανέλθει σε 1,68 εκατ. ευρώ. 

Το ξενοδοχείο αναμένεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες

rigillis.

«Το σπίτι της οδού Ρηγίλλης δεν είναι από τα συνηθισμένα της περιοχής, έστω κι αν αυτή είναι η εντύπωση που δίνει το μορφολογικό ύφος του ύστερου νεοκλασικισμού στην πρόσοψη. Οι κατόψεις του ακολουθούν την τυπική διάταξη των hôtels privés της Γαλλίας και της Αγγλίας: μαρμάρινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο κεντρικό χολ που οδηγεί στο κεντρικό ξύλινο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον όροφο και σε τρεις μεγάλους χώρους υποδοχής, σαλόνια και τραπεζαρία. Ο πρώτος όροφος ακολουθεί και πάλι τις βασικές αρχές του γαλλικού hôtel privé. Αυτό όμως που ξαφνιάζει στην κατοικία Διομήδη είναι η πίσω, προς τον κήπο όψη, με το στοιχείο του πύργου στην αριστερή της πλευρά και την επίσης υπερυψωμένη δεξιά πλευρά, στοιχεία που συναντάμε στις εξοχικές επαύλεις της Κηφισιάς και του Νέου Φαλήρου». Το κτίριο είναι έργο του αρχιτέκτονα Αναστάσιου Μεταξά, που γεννήθηκε στην Αθήνα το 1862 και πέθανε το 1937.

Ο Αναστάσιος Μεταξάς ήταν από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες της εποχής, συναγωνιζόμενος επάξια τον Τσίλλερ, αλλά και δύο φορές Ολυμπιονίκης ως σκοπευτής, σύμφωνα με την επίτιμη καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και συγγραφέα βιβλίων που έχουν σχέση με ιστορικά κτίρια της Αθήνας, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη.

 rigillis2

Με δικά του αρχιτεκτονικά σχέδια κατασκευάστηκαν, επεκτάθηκαν ή αναμορφώθηκαν πολλά ιστορικά κτίρια στην Αθήνα, όπως:

  • Το Μέγαρο Χαροκόπου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινό Μουσείο Μπενάκη).
  • Η Οικία Ορφανίδη στη λεωφόρο Αμαλίας (Ίδρυμα Ωνάση).
  • Το ανάκτορο του πρίγκιπα Νικολάου στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Ιταλική Πρεσβεία).
  • Το Παλάτι στην οδό Ηρώδου του Αττικού (νυν Προεδρικό Μέγαρο).
  • Τα νοσοκομεία Συγγρού και Αιγινήτειο.
  • Το κτίριο της Ιονικής Τράπεζας (νυν Alpha Bank) στην οδό Πεσμαζόγλου.
  • Τo Μέγαρο Μέρλιν-Ντουέ στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας (σημερινή Γαλλική Πρεσβεία).
  • Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου Πευκακίων επί της οδού Ασκληπιού.

Δείτε το video:

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Μητσοτάκης: Το «χρήσιμο για ρουσφέτι» Γραφείο Θεσσαλονίκης τελικά διατηρείται (video)