Κατρούγκαλος: Ασέβεια προς τους θεσμούς η στάση της ΝΔ στη Βουλή9 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:14 μμ


«Είναι αναμφισβήτητο ότι υπήρξε σκάνδαλο Novartis, άρα το να κατηγορείται για σκευωρία ένας από αυτούς στη θεσμική αρμοδιότητα του οποίου ήταν η προσπάθεια να διερευνηθεί η υπόθεση, είναι προφανώς άτοπο», δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών Γιώργος Κατρούγκαλος, σχετικά με τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ασέβεια της Νέας Δημοκρατίας προς τους θεσμούς

«Συνδυάζεται, όμως, αυτό με μία γενικότερη πρακτική ασέβειας της Νέας Δημοκρατίας προς τους θεσμούς, μια εξαιρετικά υποκριτική πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, διερωτώμενος αν μπορεί κάποιος να πιστέψει ότι «τα άδεια υπουργικά έδρανα χθες, ήταν τάχα για να φανεί πως δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης και προσωπικά του κ. Μητσοτάκη και πως ό,τι γίνεται ήταν τάχα αυτενέργεια της Βουλής».

«Γιατί να μην αναλάβει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης την ευθύνη ή να μην έλθει να εξηγήσει γιατί αποφάσισε η Νέα Δημοκρατία να κινήσει τη διαδικασία αυτή της ποινικής ευθύνης προς τον κ. Παπαγγελόπουλο; Γιατί όχι προς άλλα στελέχη της (πρώην) κυβέρνησης; Γιατί θεωρεί ότι ήταν μεμονωμένη αυτή η επιλογή, γιατί όχι και προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε χθες ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός;», είπε.

Για το ΚΙΝΑΛ

Σχετικά με τη στάση του ΚΙΝΑΛ σχολίασε ότι «πρέπει να ξανασκεφτεί κατά πόσο αυτός ο σφιχτός εναγκαλισμός με τη Νέα Δημοκρατία κάνει καλό, όχι μόνο στις προοπτικές του κόμματός, γενικά για τις προοπτικές της δημοκρατίας». Παρατήρησε, δε, ότι «το άθροισμα των δύο κομμάτων -ακόμη και υπό αυτό το δηλητηριώδες και ασφυκτικό πλαίσιο που έγινε η ψηφοφορία- δείχνει ότι υπήρξαν άνθρωποι, είτε στη ΝΔ είτε στο ΚΙΝΑΛ, που άκουσαν τη συνείδησή τους».

«Έχουμε αυτό το φαινόμενο του δειλού ρεβανσισμού», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας ότι αυτό δεν αφορά μόνο την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, αλλά εντοπίζεται και «σε ελάσσονες, αλλά όχι λιγότερο σοβαρές πλευρές της πολιτικής μας ζωής». Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα έφερε τις αλλαγές που προωθούνται στο μοντέλο διοίκησης του ΚΕΘΕΑ, την πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, όπως και την περίπτωση της αναθεώρησης του Συντάγματος. «Εμείς πράγματι πιστεύουμε ότι πρέπει να επιδιώκονται συναινέσεις, και ιδιαίτερα σε σοβαρά θέματα. Ποτέ όμως δεν πρέπει η επικοινωνία να αντικαθιστά την ουσία και όταν θέλουμε να είμαστε συναινετικοί δεν πρέπει με άλλες ενέργειές μας να υπονομεύουμε, όχι το καλό κλίμα, αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο, τον σεβασμό στους θεσμούς και την εμπιστοσύνη προς αυτούς, που είναι προϋπόθεση για να λειτουργεί η Δημοκρατία», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Προανακριτικής για Δ. Παπαγγελόπουλο