Κατερίνα Μονογυιού: Μήνυμα αισιοδοξίας από την έκθεση της Κομισιόν25 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:15 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:27 μμ


Αυτές τις μέρες η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα απαραίτητα βήματα για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της, ανοίγοντας το δρόμο για την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Της Κατερίνας Μονογυιού *

Θα συμφωνήσω με τον κ. Μοσκοβισί στο ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει όλες τις δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019.

Ειλικρινά, η θετική έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα χαροποιεί ιδιαίτερα εμένα αλλά και τους νησιώτες.

Τα ηχηρά και θετικά μηνύματα από τους εταίρους αφήνουν ένα στίγμα αισιοδοξίας στους πολίτες, που, έπειτα από τόσα χρόνια αβεβαιότητας που βίωσαν λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν ανάγκη να κοιτάξουν ξανά το μέλλον με αυτοπεποίθηση.

Η συγκεκριμένη έκθεση είναι η θετικότερη από τις μέχρι σήμερα τέσσερις εκθέσεις που έχουν εκπονηθεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας από τον Αύγουστο του 2018.

Προβλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, με βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, που είναι αποτέλεσμα της στοχευμένης μείωσης φορολογικών συντελεστών από την Κυβέρνηση.

Προβλέπει επίσης σημαντική μείωση της ανεργίας, που είναι και το ζητούμενο για την καθημερινότητα των πολιτών. Χαιρετίζει, δηλαδή, τις πρωτοβουλίες, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση στους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης της και εκφράζει θετική αξιολόγηση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Αλλά ας μην ξεχνάμε και τα ήδη πεπραγμένα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα καθώς η Κυβέρνηση εργάζεται και εκτιμά πως η τροχιά της ελληνικής οικονομίας θα είναι ολοένα και καλύτερη.

Καλύφθηκε, ήδη, το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 που είχε αφήσει παρακαταθήκη η προηγούμενη κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση προχώρησε σε μία γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ, η οποία είναι μεγαλύτερη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Θα ήθελα, επίσης, να θυμίσω πως έχει ψηφιστεί ήδη επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ για το 2020.

Το πλαίσιο ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορεία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ήδη βελτιωθεί σημαντικά. Εμβληματικά έργα που είχαν τελματώσει, όπως το Ελληνικό, έχουν προχωρήσει κατά πολύ και εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναφέρω τα παραπάνω, όχι γιατί επιδιώκουμε να λάβουμε κάποια επίκαιρα και επιφανειακά χειροκροτήματα αλλά γιατί επιθυμώ να καταστήσω σαφές πως στόχος όλων μας είναι να δράσουμε με απόλυτο ρεαλισμό και να τηρήσουμε στο έπακρον τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις.

Το οφείλουμε στον ελληνικό λαό πάνω από όλα, ο οποίος έχει ανάγκη από μετρημένα λόγια και περισσότερες πράξεις, αφού τα μεγάλα λόγια και ο λαϊκισμός των προηγούμενων 4,5 ετών ενίσχυσε το ήδη υπάρχον αίσθημα αβεβαιότητας που ένιωθε.

* Βουλευτής Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Χριστοδουλάκης στη «Νέα Σελίδα»: Το ΠΑΣΟΚ ο βασικός πυλώνας του νέου φορέα