ΚΕΘΕΑ: Ουπς… λάθος!4 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:27 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:10 πμ


«Όταν υπάρχει ανάγκη να πάρεις μια απόφαση, το καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις το σωστό. Το δεύτερο καλύτερο πράγμα είναι να κάνεις λάθος. Το χειρότερο απ’ όλα είναι να μην κάνεις τίποτα» φέρεται να έχει πει ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ Θίοντορ Ρούζβελτ.

Του Δημήτρη Στεμπίλη

[email protected]

Εμείς θα συμπληρώναμε ότι επίσης χειρότερο είναι να επιμένεις σε μια απόφαση που εκ των προτέρων είναι λάθος, όπως αυτή της κατάργησης του αυτοδιοίκητου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), που έγινε εσπευσμένα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), λες και ήταν αυτό το φλέγον ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα.

Το αντίθετο μάλιστα. Το ΚΕΘΕΑ στα 37 χρόνια ζωής του είναι υπόδειγμα λειτουργίας με τις εκλεγμένες του διοικήσεις που είναι άμισθες, πλην του διευθυντή, να διοικούν άψογα. Το ΚΕΘΕΑ δεν έχει χρέη και ελέγχεται κάθε χρόνο από ορκωτούς λογιστές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας για το 2018 τα έσοδα έφτασαν στα 18,4 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες στα 15,2, γεγονός που επιβεβαιώνει τη χρηστή διοίκηση

Η ουσία όμως βρίσκεται στο ανεκτίμητο έργο που προσφέρει στην κοινωνία. Περίπου 15.000 άνθρωποι τυγχάνουν ετησίως των υπηρεσιών στήριξης του οργανισμού, ενώ πάνω από 20.000 συμμετείχαν στα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία. Τα νούμερα και οι επιδόσεις της δράσης του ΚΕΘΕΑ είναι εξαιρετικά και αφορούν σε όλη την Ελλάδα. Και αυτό οφείλεται στη φιλοσοφία του οργανισμού και στο μοντέλο λειτουργίας του αυτές τις τέσσερις δεκαετίες. Στη σχέση μεταξύ εργαζομένων, θεραπευομένων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

Αν πράγματι αναζητούμε την αριστεία, το ΚΕΘΕΑ αποτελεί μια από τις κοινωνικές και οργανωτικές εκδοχές της. Κάτι που δεν πιστεύει κανείς ότι πραγματικά συμβαίνει σε έναν φορέα που εποπτεύεται από το Δημόσιο. Πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει τη διαύγεια και το πολιτικό σθένος να διορθώσει ένα λάθος που χωρίς να υπάρχει κανείς ουσιαστικός λόγος του αλλοιώνει το μεταρρυθμιστικό προφίλ του κυβερνητικού του έργου…

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Μολότοφ στο Ευρωκοινοβούλιο