…Ανήλικοι στην αίθουσα7 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:05 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:43 μμ


Πολύς θόρυβος έχει γίνει για την ταινία του Κώστα Γαβρά «Ενήλικοι στην αίθουσα», το σενάριο της οποίας βασίζεται στο βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών και γενικού γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη.

Του Δημήτρη Στεμπίλη

[email protected]

Η συζήτηση περιστρέφεται τόσο γύρω από την επιλογή του σημαντικού Έλληνα σκηνοθέτη να κάνει ταινία όσα περιγράφονται στο βιβλίο, στη βάση των μαγνητοφωνήσεων των συνεδριάσεων των Eurogroup, όσο και γύρω από το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με περιτύλιγμα τη φορτισμένη και άκρως επικοινωνιακή προσωπικότητα του επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ως προς το πρώτο ζήτημα, θα ήταν τουλάχιστον αφελές -αν όχι ύβρις– να υποδείξουμε εμείς στον Κώστα Γαβρά ποια ταινία θα κάνει. Δικαίωμά μας να την κρίνουμε ως θεατές ακόμη και με τον πιο αυστηρό τρόπο. Αφορισμοί, ωστόσο, του τύπου ότι ο κ. Γαβράς είναι απομακρυσμένος από την ελληνική πραγματικότητα, παρουσιάζοντάς τον ως έναν Ευρωπαίο που βλέπει με γραφικότητα τα ελληνικά δρώμενα, είναι επιεικώς ανυπόστατη.

Στο δεύτερο ζήτημα, που άπτεται της κριτικής περί αντιευρωπαϊκής πολιτικής και αντιθεσμικών μεθόδων που χρησιμοποίησε ο κ. Βαρουφάκης, η απάντηση δόθηκε από τον κ. Ντράγκι στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Προφανώς και ο απερχόμενος Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης δεν αναφέρθηκε στην ταινία ούτε ποτέ επικρότησε τη μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων, ανέφερε όμως ότι όταν ένας υπουργός είπε σε συνεδρίαση του Eurogroup ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε από καιρό κόψει τη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, εκείνος του απάντησε: «Αν θέλετε να ωθήσετε την Ελλάδα εκτός του ευρώ, κάντε το. Μη χρησιμοποιείτε την ΕΚΤ για να το κάνετε», επιβεβαιώνοντας την επιμονή κάποιων εναντίον των υπερχρεωμένων χωρών.

Όλη αυτή η ιστορία, που έγινε και ταινία, αποδεικνύει με τον πιο εναργή τρόπο ότι η ΕΕ χρειάζεται μεγαλύτερη διαφάνεια, εσωτερική αλληλεγγύη και δημοκρατική εμβάθυνση, με την εξάλειψη της λήψης αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες, για να μην έχουν λόγο ύπαρξης και οι απόπειρες καταγραφής συνομιλιών. Με λίγα λόγια, είναι ανάγκη η ΕΕ να περάσει στη φάση της πολιτικής ενηλικίωσής της…

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Γύρω γύρω όλοι από το Ελληνικό: Το καζίνο, οι ινδιάνοι, τα χτήματα και η αύξηση κεφαλαίου της Lamda