ΝΔ: Πολιτικός αυτισμός και διεθνής ανυποληψία4 Φεβρουαρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 5:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:25 μμ


Η έξοδος από τα μνημόνια δεν ήταν και δεν είναι τυπική. Κύριο χαρακτηριστικό της ιστορικής αυτής τομής είναι η επάνοδος της πολιτικής, δηλαδή η απελευθέρωση ενός τμήματος του «πολιτικού κεφαλαίου» που αξιοποιεί έκτοτε η κυβέρνηση σ’ όλο του το εύρος, αφού της το παραχώρησαν αμαχητί η ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι «πρόθυμοι» συνεργάτες της.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η κυβέρνηση δημιουργεί πολιτικά γεγονότα, δρομολογεί σοβαρές οικονομικές, θεσμικές και πολιτικές παρεμβάσεις και καθορίζει την πολιτική ατζέντα.

Η μη περικοπή των συντάξεων, η επάνοδος της ΣΣΕ, οι αυξήσεις στους κατώτατους μισθούς, οι ενισχύσεις και οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών, οι ρυθμίσεις των χρεών, η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους δεν αποτελούν απλά μέτρα. Συνιστούν μείζονες πολιτικού περιεχομένου πρωτοβουλίες που αναδιατάσσουν τους συσχετισμούς και διαμορφώνουν νέες προοπτικές.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός παράγουν πολιτική, δημιουργούν γεγονότα, δρομολογούν εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, τι πράττουν η ΝΔ και η ηγεσία της;

Όχι μόνο δεν παρεμβαίνουν με πολιτικούς όρους στις εξελίξεις, όχι μόνο δεν αντιπαρατίθενται προτείνοντας δικές τους λύσεις και προγράμματα, αλλά αντίθετα καταστροφολογούν, προφητεύουν δεινά, διχάζουν, υβρίζουν, υπονομεύουν.

Όταν ένα κόμμα, μια ηγεσία, μια θεσμική – πολιτική οντότητα αντιμετωπίζει με παρόμοιες μεθόδους την εξελισσόμενη πραγματικότητα, τότε χαρακτηρίζεται με επιστημονικούς όρους στάσιμη ή εκφυλιζόμενη (degenerating).

Σ’ αυτήν ακριβώς την κατάσταση του ιδεολογικοπολιτικού εκφυλισμού έχει περιέλθει η ΝΔ.

Η ηγετική ομάδα της ΝΔ και οι κομματικές ηγεσίες που την ακολουθούν βρίσκονται σε μια κατάσταση «πολιτικού αυτισμού», έχοντας κατασκευάσει ένα δικό τους τεχνητό «πολιτικό περιβάλλον» που δεν έχει μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα. Ενα «περιβάλλον» μέσα στο οποίο αυτοαναπαράγονται και αυτοαναφέρονται.

Συνομιλητές και αποδέκτες των πολιτικών τους επιχειρημάτων είναι οι ολιγάρχες της διαπλοκής, το πλέγμα των συστημικών συμφερόντων και ο ακροδεξιός – φασίζων περίγυρός τους.

Μέσα σ’ αυτό το κλειστό κύκλωμα οι ολιγάρχες – διαπλεκόμενοι παράγουν μέσω των συστημικών ΜΜΕ «ειδήσεις», «γεγονότα» και «επιχειρήματα» τα οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπαράγει αυτούσια ακόμα και από το βήμα της Βουλής.

Ο πολιτικός αυτός «αυτισμός» επεκτείνεται και στο διεθνές περιβάλλον, υπονομεύοντας τα συμφέροντα της χώρας. Εδώ η αγνόηση, η υποβάθμιση ή και η περιφρόνηση των διεθνών εξελίξεων προσλαμβάνουν κωμικοτραγικές διαστάσεις:

 Ήδη από το καλοκαίρι του 2017 ήταν φανερό ότι οι ευρωπαϊκές ελιτ, προετοιμαζόμενες για τις ευρωεκλογές, δεν επιθυμούσαν νέες κρίσεις στην Ευρωζώνη και ότι η Ελλάδα θα οδηγείτο σε ομαλή έξοδο. Όλοι το κατάλαβαν πλην του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος από τότε έκτισε την «πολιτική» στον δικό του κόσμο, που περιλάμβανε ένα τέταρτο μνημόνιο, την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, την περικοπή των συντάξεων, τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές. Το χειρότερο: προσπάθησε να υποστηρίξει τις επιθυμίες του αυτές στους ξένους ηγέτες, ικετεύοντάς τους ακόμα και να κόψουν τις συντάξεις, με αποτέλεσμα να καταστεί πλήρως αναξιόπιστος στα μάτια τους.

Εδώ και πολλούς μήνες έγιναν φανερές οι γεωπολιτικές αλλαγές στα βόρεια σύνορά μας και ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να επωφεληθεί από αυτές και να ενισχύσει τις γεωστρατηγικές της επιρροές. Όμως ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι ακροδεξιοί καθοδηγητές του, ταμπουρωμένοι στον δικό τους «κόσμο», μετέτρεψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών σε πολιτικό εμπόρευμα με πελάτες – αγοραστές τους ακροδεξιούς, τους φασίστες, τους πατριδοκάπηλους, ενώ στους ξένους ηγέτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία και ότι την αντιμάχεται για ψηφοθηρικούς λόγους.

Κλεισμένος στον γυάλινο – ακροδεξιό «κόσμο» του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει ΣΚΑΪ, διαβάζει τις ειδήσεις και τα «επιχειρήματα» των εντύπων του Βαγγέλη Μαρινάκη, αναλύει «δημοσκοπήσεις» και πορεύεται προς την εξουσία…

Όμως η πραγματικότητα (όπως και η Ιστορία) εκδικείται σκληρά εκείνους που την αγνοούν, επιβάλλοντας τους δικούς της σιδηρούς νόμους. Όπως στο εσωτερικό της χώρας, έτσι και στο εξωτερικό, στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταστεί παντελώς ανυπόληπτος.

Όταν ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν επισημαίνει στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι τυχερός που έχει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αντίπαλο γιατί αυτός του προσφέρει διαρκώς δώρα, αντιλαμβανόμαστε τι είδους γνώμη έχουν σχηματίσει και οι ξένοι ηγέτες για το πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Όμως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για παρόμοιες «κοινοτοπίες». Γιατί στον δικό του νεοφιλελεύθερο – ακροδεξιό διαπλεκόμενο κόσμο, όπως του λένε και οι «δημοσκοπήσεις», είναι ήδη πρωθυπουργός.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 87 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Ξένο φτηνό χρήμα δίνει ζωή στην αγορά

Ο Ανδρέας και ο τροχός της Ιστορίας