Ελίζα Βόζεμπεργκ στη «Νέα Σελίδα»: «Οι κλειστές δομές είναι η μόνη λύση»18 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:23 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 8:26 μμ


«Οι τοπικές κοινωνίες έχουν πιεστεί υπέρμετρα κατά τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων. Αλλωστε, κι εγώ κατάγομαι από το νησί της Χίου», τονίζει στη συνέντευξή της στη «Νέα Σελίδα» η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ.

«Ομως», προσθέτει, «οι κλειστές δομές αποτελούν τη μόνη λύση προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές, να δοθεί τέλος στις απαράδεκτες εικόνες που εκθέτουν τη χώρα μας αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν, αλλά θα επιστρέφουν». Παράλληλα, όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα έναντι της χώρας μας και το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου δηλώνει: «Εάν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αντιδράσουμε και η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με την τουρκική προσβολή».

Στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
[email protected]

Πώς αποτιμάτε τους πρώτους έξι μήνες του κυβερνητικού έργου;

Το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη χαρακτηρίστηκε από ετοιμότητα, αποτελεσματικότητα και υλοποίηση προεκλογικών δεσμεύσεων – σε ορισμένες, μάλιστα, περιπτώσεις ακόμη και νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, ο αναπτυξιακός νόμος, το ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων, το σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, η πλήρης άρση των capital controls, η διάσωση της ΔΕΗ, η συνταγματική αναθεώρηση και η ψήφος των αποδήμων αποτελούν ορισμένα μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επίσης, αξιοσημείωτες είναι οι θετικές επιδόσεις της κυβέρνησης σε κρίσιμους τομείς, όπως η εξωτερική πολιτική, με την αναβάθμιση του διεθνούς κύρους της χώρας και την επιτυχή διαχείριση των ελληνοτουρκικών, αλλά και η δημόσια τάξη, όπου πέτυχε την τόνωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με τις αυξημένες περιπολίες, την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού της αστυνομίας με 1.500 νέους ειδικούς φρουρούς, την ενίσχυση της ομάδας ΔΙΑΣ και τις επιτυχημένες επιχειρήσεις στα Εξάρχεια και τα υπό κατάληψη κτίρια.

Στο μέτωπο του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού, τουλάχιστον για την ώρα, η κατάσταση στα νησιά δεν έχει βελτιωθεί, ενώ έχουμε και κοινωνικές εντάσεις. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Η κυβέρνηση της ΝΔ παρέλαβε μια δύσκολη και προβληματική κατάσταση με αργές διαδικασίες, ελάχιστες επιστροφές και σχεδόν 80.000 αιτήσεις ασύλου σε εκκρεμότητα, ενώ τα πράγματα επιδεινώθηκαν με αφορμή τις αθρόες μεταναστευτικές ροές μετά τον Ιούλιο. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση της ΝΔ επιτάχυνε τις διαδικασίες ασύλου, αύξησε τις επιστροφές, τροποποίησε τη σχετική νομοθεσία, έδωσε έμφαση στην καλύτερη φύλαξη των συνόρων και διεθνοποίησε το πρόβλημα με επαφές του ίδιου του πρωθυπουργού. Τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Μηταράκης, στοχεύουν στην αποσυμφόρηση των νησιών, τη διαφύλαξη της δημόσιας τάξης, τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών και την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Μια και μιλάμε για το Προσφυγικό, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργηθούν ελεγχόμενες κλειστές δομές στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Η κυβέρνηση έπρεπε να πάρει αποφάσεις, γιατί τα νησιά μας βρίσκονται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν πιεστεί υπέρμετρα κατά τα τελευταία χρόνια και καταλαβαίνω απόλυτα τις αντιδράσεις των κατοίκων. Αλλωστε, κι εγώ κατάγομαι από το νησί της Χίου. Ομως οι κλειστές δομές αποτελούν τη μόνη λύση προκειμένου να κλείσουν οι υφιστάμενες ανοιχτές δομές, να δοθεί τέλος στις απαράδεκτες εικόνες που εκθέτουν τη χώρα μας αλλά και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι δεν δικαιούνται άσυλο δεν θα κυκλοφορούν όπου θέλουν, αλλά θα επιστρέφουν.

Είστε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα;

Η Ελλάδα αναγνωρίζει ως μοναδικό ανοιχτό ζήτημα με την Τουρκία την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης για την ανωτέρω οριοθέτηση προϋποθέτει τη σύνταξη συνυποσχετικού μεταξύ των δύο χωρών, όμως η τουρκική πλευρά είναι αυτή που διαχρονικά τορπιλίζει τις σχετικές διαπραγματεύσεις. Ο δρόμος για τη Χάγη είναι μακρύς ακόμα!


Ανησυχείτε για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο;

Ευελπιστώ ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο, όμως είμαστε έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα για να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο. Εάν η Τουρκία παραβιάσει την εθνική μας κυριαρχία, θα αντιδράσουμε και η ελληνική απάντηση θα κλιμακωθεί ανάλογα με την τουρκική προσβολή.

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι σταθερά προσηλωμένος στην προσφιλή του τακτική της μικροψυχίας, του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την οποία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προετοίμασε κατά το μεγαλύτερο μέρος, τώρα την απορρίπτει, η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η οποία αποφασίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα τη χαρακτηρίζουν ξεπούλημα, αλλά και η επίθεση στη ΝΔ για την απολιγνιτοποίηση, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση προσπάθησε -και, μάλιστα, δύο φορές- να πωλήσει τις λιγνιτικές μονάδες, αλλά απέτυχε.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, ύστερα από 47 χρόνια παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τετραετείς διαπραγματεύσεις μαζί της, αποχώρησε από την Ενωση. Ποιες είναι οι άμεσες συνέπειες για την Ελλάδα;

Το Brexit αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για την ΕΕ, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη μετά τη Γερμανία μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Ο κίνδυνος μιας ασύντακτης εξόδου αποφεύχθηκε, όμως εξακολουθεί να υπάρχει εύλογος προβληματισμός για τους οριστικούς όρους του «διαζυγίου», από τους οποίους θα εξαρτηθούν οι συνέπειες και για την Ελλάδα. Είναι αναμενόμενο να επηρεαστούν τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος, ενώ σημαντική πηγή ανησυχίας για την ελληνική πλευρά αποτελεί η διατάραξη της νομισματικής ισορροπίας με την ισχυροποίηση του ευρώ έναντι της στερλίνας, εξέλιξη που θα καταστήσει τα ελληνικά προϊόντα ακριβότερα, μειώνοντας την ανταγωνιστικότητά τους στη βρετανική αγορά.

Εχετε μακρά εμπειρία στα ευρωπαϊκά πράγματα. Υστερα από μια δεκαετούς διάρκειας κρίση εκτιμάτε ότι η Ευρώπη έχει διδαχτεί; Εχει βγει πιο ισχυρή; Τι κλίμα προσλαμβάνετε από την ΕΕ;

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση υπήρξε το πιο σημαντικό και φιλόδοξο σχέδιο διακρατικής συνεργασίας της νεότερης Ιστορίας, όμως τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση, η έξαρση του Μεταναστευτικού, η άνοδος των άκρων και το Brexit κλόνισαν τα θεμέλια της ενωμένης Ευρώπης. Η νέα ευρωπαϊκή ηγεσία δείχνει ότι έχει διδαχθεί από τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος, όμως και οι φωνές του ευρωσκεπτικισμού παραμένουν ισχυρές. Σε μια δύσκολη γεωπολιτική συγκυρία, το στοίχημα της νέας πενταετίας είναι η ενότητα και η συνεργασία, γιατί μόνο μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όλες τις σύγχρονες διεθνείς προκλήσεις – από την ψηφιοποιήση και την κλιματική αλλαγή μέχρι την ασφάλεια, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 141 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020