Τάσος Γαϊτάνης στη «Νέα Σελίδα»: Η πολιτική των “μαγκαλιών” δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα12 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 6:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:45 μμ


«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιληφθεί γιατί έχασε τις εκλογές. Εξακολουθεί να θυμίζει σε όλους ότι είναι μια πολιτική δύναμη συντήρησης», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, και συμπληρώνει: «Η πολιτική των “μαγκαλιών” και της καταστροφολογίας δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα». Παράλληλα, για τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο δηλώνει: «Η κυβέρνηση έκανε μια πολιτική επιλογή ώστε να μην υπάρξει κοινωνικός διχασμός.

Σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα εντός κι εκτός Ελλάδας, χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική συνοχή». Οσον αφορά στον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, ο κ. Γαϊτάνης υπογραμμίζει: «Από 1ης Μαΐου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να κρύβονται πλέον. Σε ό,τι αφορά στους πραγματικά αδύναμους, θα απλώνεται ένα δίχτυ ασφαλείας. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά».

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο

Πώς αποτιμάτε τους πρώτους έξι μήνες του κυβερνητικού έργου;

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου το πρώτο εξάμηνο είναι απόλυτα θετικός. Εχουν ψηφιστεί 32 νομοσχέδια, ενώ σημαντικές μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται, όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Ολοκληρώθηκε η συνταγματική αναθεώρηση, ενώ έγινε νόμος του κράτους η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Η αστυνομία βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, καταπολεμώνται η ανομία και η εγκληματικότητα. Νομοθετήθηκε η καταβολή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και δόθηκε η δυνατότητα σε περίπου 400.000 Ελληνες που έχασαν το ΕΚΑΣ να έχουν δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη. Αυτά είναι μερικά από τα μέτρα που υλοποίησε η κυβέρνηση το διάστημα αυτό, με στόχο να λύσει παθογένειες ετών.

Λιγότερο και αποτελεσματικότερο κράτος υποσχέθηκε προεκλογικά το κόμμα σας. Πιστεύετε ότι αυτή η εξαγγελία έχει υλοποιηθεί;

Θα ήθελα να θυμίσω ότι από τα πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ήταν αυτό που αφορούσε στο «επιτελικό κράτος» και το οποίο συγκεντρώνει τις διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της διοίκησης. Παράλληλα, «τρέχει» και ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους. H διαλειτουργικότητα και η διασύνδεση των μητρώων προχώρησαν. Επίσης, το gov.gr θα τεθεί σε λειτουργία και θα αποτελεί τον κεντρικό κατάλογο δημόσιων δεδομένων των φορέων της κυβέρνησης. Γενικά, δημιουργούνται νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επίσης, το «λιγότερο κράτος» σχετίζεται με τον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους στη ζωή των πολιτών. Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» είχε την απλούστευση πλήθους διαδικασιών ώστε να γίνει πιο εύκολο το επιχειρείν. Συνεπώς, θεωρώ ότι η εξαγγελία αυτή έχει αρχίσει να υλοποιείται και θα υλοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας. Δεν είναι κάτι που τελειώνει με έναν νόμο.

Διάγουμε δύσκολη περίοδο σε ό,τι αφορά και στα ελληνοτουρκικά, µε την Αγκυρα να κλιμακώνει την επιθετικότητά της. Θεωρείτε πιθανό ένα θερμό επεισόδιο;

Η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και επιδιώκει καλές σχέσεις με τους γείτονές της. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η Τουρκία σήμερα βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση, με αποτέλεσμα να κάνει άστοχες κινήσεις, όπως η σύναψη μνημονίου για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την κυβέρνηση της Λιβύης. Η ελληνική διπλωματία με μεθοδευμένες κινήσεις διευρύνει τους διαύλους επικοινωνίας με τον αραβικό κόσμο και έχει ενημερώσει συμμάχους και εταίρους για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Προσωπικά, δεν φοβάμαι για κάποιο θερμό επεισόδιο, αλλά από την άλλη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Είμαι αισιόδοξος ότι η Τουρκία θα φερθεί με ωριμότητα και θα δείξει σύνεση.

Πώς χαρακτηρίζετε τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Γιατί πήρε νομοθετική πρωτοβουλία η κυβέρνηση; Και πώς θα λύσει τον γόρδιο δεσμό στο ποδόσφαιρο;

Η κυβέρνηση έκανε μια πολιτική επιλογή ώστε να μην υπάρξει κοινωνικός διχασμός. Σε μια περίοδο που η χώρα μας αντιμετωπίζει κρίσιμα θέματα εντός κι εκτός Ελλάδας, χρειάζεται να υπάρχει κοινωνική συνοχή. Οπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτη, έχει επικοινωνήσει με την UEFA και η χώρα μας θα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας που θα αφορά σε όλα τα θέματα του ποδοσφαίρου, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας νέος θεσμικός χάρτης που θα είναι αποδεκτός απ’ όλους.

Στην Ελλάδα τo Προσφυγικό – Μεταναστευτικό έχει λάβει διαστάσεις εθνικής κρίσης. Πού, κατά τη γνώμη σας, πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης;

Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναπτύσσει τους άξονες του σχεδίου της, που είναι η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων, η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, η αύξηση των επιστροφών, η δημιουργία κλειστών κέντρων και ο έλεγχος των ΜΚΟ. Ταυτόχρονα, επιδιώκεται άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών και γίνεται διεθνοποίηση του ζητήματος στην ΕΕ. Η κυβέρνηση αυτό που έχει αποφασίσει, αυτό πραγματοποιεί. Οπως βλέπουμε, όλοι αυτοί οι άξονες είναι σε εφαρμογή και τα αποτελέσματα θα είναι ορατά πολύ άμεσα.

Από την 1η Μαΐου μπαίνει τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Πιστεύετε ότι το νέο πλαίσιο στήριξης των ευάλωτων νοικοκυριών είναι επαρκές;

Καταρχάς, να θυμίσω ότι είναι εν ισχύι μέχρι τις 30 Απριλίου η δυνατότητα ένταξης στις πρόνοιες της προστασίας της πρώτης κατοικίας για όσους βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής του δανείου τους. Καλό είναι, λοιπόν, να σπεύσει ο κόσμος να το κάνει. Από την 1η Μαΐου θα βρίσκεται σε εφαρμογή ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Από 1ης Μαΐου οι στρατηγικοί κακοπληρωτές δεν θα μπορούν να κρύβονται πλέον. Σε ό,τι αφορά στους πραγματικά αδύναμους, θα απλώνεται ένα δίχτυ ασφαλείας. Με άλλα λόγια, θα υπάρχει πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Πώς κρίνετε την αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Οσο μεγαλώνουν τα πολιτικά αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ τόσο θα επιστρέφει σε τακτικές λαϊκισμού και δημαγωγίας, που θα θυμίζουν την περίοδο 2012-2014. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντιληφθεί γιατί έχασε τις εκλογές. Εξακολουθεί να θυμίζει σε όλους ότι είναι μια πολιτική δύναμη συντήρησης. Η πολιτική των «μαγκαλιών» και της καταστροφολογίας δεν βρίσκει πλέον ευήκοα ώτα.

 

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 140 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Συνάντηση Γείτονα – Φλαμπουράρη: Ένας καφές έφερε… διάθεση για σενάρια