Γιώργος Ψυχογιός: Θα γίνουν όλες οι ενέργειες για να μπει τέρμα στην αδικία

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί πώς θα σταματήσει ο αποκλεισμός των προσφύγων από το ποδόσφαιρο10 Οκτωβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 9:24 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:28 μμ


Αρκετές κινήσεις γίνονται από την κυβέρνηση με σκοπό τον μη αποκλεισμό των προσφύγων από το ποδόσφαιρο. Σε αυτό το πλαίσιο διεξήχθη διαβούλευση, όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο φύλλο, μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, του βουλευτή Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Ψυχογιού, αλλά και εκπροσώπων – ποδοσφαιριστών μεταναστευτικών κοινοτήτων.

Η «Νέα Σελίδα» συνομίλησε με τον κ. Ψυχογιό, ο οποίος εξηγεί πόσο εποικοδομητική ήταν αυτή η συνάντηση.

Συνέντευξη στον M. Φ. Ρετσίνα

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το πρόβλημα που έχει προκύψει κυρίως στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα;

Έχοντας υπηρετήσει για πολλά χρόνια το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο ως παίκτης, γνωρίζω το ζήτημα από μέσα. Ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου συνεχίζω να ασχολούμαι με παρόμοια θέματα ως επικεφαλής της Επιτροπής για το Κυβερνητικό Εργο στη Μεταναστευτική Πολιτική, ως μέλος της αντίστοιχης για τον Αθλητισμό αλλά της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Θέλουμε να σταματήσει ο εδώ και κάποια χρόνια αποκλεισμός μεγάλης κατηγορίας μεταναστών και αιτούντων άσυλο από την έκδοση δελτίων συμμετοχής. Θέσαμε το ζήτημα στα αντίστοιχα τμήματα του κόμματος και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στον αρμόδιο υφυπουργό.

Στη συνάντηση με τον κ. Βασιλειάδη τι επισημάνατε από τη δική σας πλευρά;

Η συνάντηση έγινε για να καταλήξουμε στο πώς θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Ηταν πολύ θετικό το ότι συμμετείχαν και εθελοντές-γνώστες του προβλήματος, όπως ο Μιχάλης Φλαμπουράρης, αλλά και εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων και πρώην ποδοσφαιριστές. Εθεσα εκ μέρους των βουλευτών το αίτημα για έκδοση δελτίων συμμετοχής σε πρόσφυγες και παρουσίασα τις διατάξεις του ισχύοντος εθνικού και ευρωπαϊκού κανονιστικού πλαισίου, όπως και τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται σε ενδιαφερόμενους και ομάδες από την ανεπαρκή ή και τη μη εφαρμογή του από τις ΕΠΣ και την ΕΠΟ. Η πρόσβαση των μεταναστών στον αθλητισμό αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα, το οποίο προβλέπεται από τις διεθνείς συμβάσεις. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, η συμμετοχή τους σε αθλητικές διοργανώσεις συμβάλλει καθοριστικά στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία και αποτελεί μια στρατηγική που η κυβέρνηση οφείλει να υποστηρίξει, όπως έχει κάνει σε εκπαίδευση, εργασία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ποιες άλλες κινήσεις έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση;

Προχωρήσαμε με μέλη του Τμήματος Προσφυγικού – Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ σε μια δεύτερη συνάντηση. Συνομιλήσαμε με μέλη των μεταναστευτικών κοινοτήτων για τα προβλήματα και τον αντίκτυπο των θετικών παρεμβάσεων που έχει κάνει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής τους. Ανοίξαμε έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας ώστε αυτές οι κοινότητες να διεκδικούν οργανωμένα τα δικαιώματά τους.

Θεωρείτε ότι θα βρεθεί σύντομα λύση;

Πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμοστούν χωρίς εκπτώσεις, αυθαίρετες ερμηνείες και αποκλεισμούς από τις ΕΠΣ και την ΕΠΟ οι ισχύουσες διατάξεις. Η απρόσκοπτη πρόσβαση αλλοδαπών αθλητών στις ομάδες ισορροπεί με το ντόπιο στοιχείο, καθώς προβλέπεται περιορισμός στον αριθμό αλλοδαπών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ομάδες τοπικών πρωταθλημάτων ή Γ΄ Εθνικής. Θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες-παρεμβάσεις σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο ώστε σε συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους φορείς να αρθεί σύντομα και οριστικά αυτή η αδικία.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 70 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Το πρώτο χρυσό της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (photos-video)