Ρώμας στη «Νέα Σελίδα»: Το «Καφέ» μπορεί να πάει και για δεύτερη χρονιά27 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 8:00 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:04 μμ


Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής του «Καφέ της Χαράς», Χάρης Ρώμας, ομολογεί ότι ο ΑΝΤ1 δεν περίμενε τα «πενηντάρια» που έκανε το σίριαλ στην πρεμιέρα του, εξηγεί για ποιο λόγο αρνήθηκε την πρόταση που του έγινε για να είναι στην κριτική επιτροπή του «Your Face Sounds Familiar» και αποκαλύπτει άγνωστες λεπτομέρειες για την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, η οποία επισκέπτεται συχνά το εστιατόριό του στο Μεταξουργείο.

Πριν ξεκινήσει το «Καφέ της Χαράς» ήσουν φειδωλός στις δηλώσεις σχετικά με το τι τηλεθέαση θα έχει. Τι νούμερα πίστευες ότι θα κάνει; 

Η πρεμιέρα σε ένα σίριαλ μπορεί και να μην είναι ενδεικτική. Διότι μπορεί το κοινό να έχει περιέργεια να δει το πρώτο επεισόδιο, αλλά βλέποντάς το να κρίνει ότι δεν το αντιπροσωπεύει. Με το «Καφέ» υπήρχε τεράστια αναμονή κοινού, όπως φάνηκε και από τα νούμερα της πρεμιέρας, αλλά και μια πολύ καλή συνέχεια. Ο ΑΝΤ1 με είχε προετοιμάσει ότι θα ήταν επιτυχία αν το σίριαλ έκανε 25%.

Μου είχαν πει συγκεκριμένα ότι αν κάνει κάθε εβδομάδα κατά μέσο όρο «25άρια» θα μπορέσει να πάει και την επόμενη σεζόν, γιατί το «Καφέ» είναι ένα ακριβό τηλεοπτικό προϊόν. Ο Τζώρτζης Ποφάντης, όπως μου εκμυστηρεύθηκε, πίστευε ότι μπορεί να χτυπήσει κανένα «τριαντάρι» κι εγώ ευχόμουν να κάνει αντίστοιχα νούμερα με τις «Αγριες μέλισσες», που κινούνται μεταξύ 30% και 35%. Το ότι θα έφτανε το «Καφέ της Χαράς» στην πρεμιέρα του το 51% και τώρα 39% και 40% ομολογώ ότι δεν το περίμενα ούτε κι εγώ.

Από αυτά που λες αντιλαμβάνομαι ότι το «Καφέ της Χαράς» θα συνεχιστεί και την επόμενη σεζόν.

Επειδή η βάση όλων είναι το σενάριο, αυτό που μπορώ να σου πω είναι ότι έχω φτιάξει ήδη στο μυαλό μου πώς πρέπει να κινηθεί η ιστορία έτσι ώστε να μπορέσει το «Καφέ» να πάει και δεύτερη σεζόν. Μην ξεχνάς ότι είναι ένα σίριαλ με είκοσι διαφορετικούς ήρωες, οπότε πρέπει να έχεις προγραμματίσει από την αρχή του τι θα γίνει στο μέλλον για καθέναν από αυτούς ξεχωριστά. Κανένας δεν είναι τυχαία τοποθετημένος.

Ολοι παίζουν ρόλο στην εξέλιξη και, όπως το έχουμε σχεδιάσει με την Αννα Χατζησοφιά, το σίριαλ μπορεί άνετα να πάει και δεύτερη χρονιά. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να ανέβει και άλλο το μπάτζετ. Διότι εκτός από κάποιους ήρωες που επανέρχονται, υπάρχουν και νέοι χαρακτήρες που θα εμφανιστούν, τους οποίους θα ερμηνεύουν πολύ γνωστοί ηθοποιοί, οι οποίοι δεν είναι χαμηλά αμειβόμενοι.

Τι διαφορά υπάρχει στο μπάτζετ του πρώτου «Καφέ της Χαράς» σε σχέση με το σημερινό;

Σίγουρα υπάρχει μια μείωση της τάξης του 25%. Αλλά δεν είναι καθόλου χαμηλό το μπάτζετ για τα δεδομένα της εποχής. Κι αυτό είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που συζήτησα με τον ΑΝΤ1, γιατί αν το μπάτζετ ήταν πολύ χαμηλό δεν θα μπορούσε να γίνει σωστή δουλειά. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ ικανοποιημένος από την αμοιβή μου.

Το ίδιο, νομίζω, ισχύει και για τους υπόλοιπους συντελεστές, γιατί είναι μια δουλειά που την αγαπούν πολύ. Ολοι, δηλαδή, που συμμετέχουν στο «Καφέ» είχαν απόλυτη συνείδηση ότι πρέπει να βάλουμε πρώτα την ποιότητα της δουλειάς και όχι την προσωπική μας αμοιβή. Αν οι συνθήκες της παραγωγής ήταν άθλιες, τι θα μπορούσαν να κάνουν ο Ρώμας και η Λουιζίδου, όσο άξιοι πρωταγωνιστές κι αν είναι.

Παρόλο που έχεις κάνει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι η Ρένια Λουιζίδου θα εμφανιστεί σε κάποια επεισόδια λόγω της εμπλοκής που υπήρξε με τη συμμετοχή της στο «Σόι», ο κόσμος στα social media γράφει ότι δεν πρέπει να φύγει. Εχεις σκεφτεί με την Αννα να αλλάξεις την ιστορία προκειμένου να παραμείνει η Χαρά; 

Δεν διαβάζω τι γράφουν στα social media και δεν πιστεύω ότι ένας σεναριογράφος πρέπει να γράφει ανάλογα με αυτό που του ζητάει ο κόσμος. Καταρχάς, πρέπει να σου πω ότι ο χαρακτήρας της Χαράς θα υπάρχει ακόμα κι αν η Ρένια δεν παίξει σε κάποια επεισόδια, διότι λειτουργεί καταλυτικά στην εξέλιξη της ιστορίας.

Και σου θυμίζω ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχει καν το «Καφέ της Χαράς», που ήταν και ο λόγος που ξεκίνησε η ιστορία της Χαράς και του Πώποτα. Ως συγγραφέας πιστεύω ότι «εν αρχή ην ο λόγος». Θεωρώ ότι το σενάριο που γράφουμε με την Αννα είναι πολύ καλό και καμία Λουιζίδου, καμία Ευείδη και κανένας Ρώμας δεν είναι πάνω από αυτό.

Πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι εκτός από σεναριογράφος, πρωταγωνιστής και τομεάρχης Πολιτισμού στην Περιφέρεια Αττικής, είσαι και επιχειρηματίας, αφού έχεις μερίδιο στο εστιατόριο «Το αβγό του κόκορα» στο Μεταξουργείο, το οποίο επισκέπτεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εσύ που τη γνωρίζεις θα μπορούσες να μας αποκαλύψεις κάποια πράγματα για εκείνη;

Βεβαίως και τη γνωρίζω, γιατί έρχεται πολύ συχνά στο εστιατόριο. Είναι μια εξαιρετική κυρία και θεωρώ ότι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η Ελλάδα για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι ένας κανονικός άνθρωπος με πολλές γνώσεις και με μεγάλη σεμνότητα ταυτόχρονα. Οσες φορές ήρθε στο εστιατόριό μας ήταν πάντα πολύ ευγενική με το προσωπικό. Κι έχουμε πει ότι αν δεν καταφέρνει πια λόγω των νέων της υποχρεώσεων να έρχεται στο μαγαζί, να της στέλνουμε στο σπίτι της την αγαπημένη της μαραθόπιτα.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει μεγάλος θόρυβος με τον Αλέξη Γεωργούλη, γιατί ενώ οι περισσότεροι ευρωβουλευτές βρίσκονται στις Βρυξέλλες από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη, εκείνος κάθε Τετάρτη θα έρχεται στην Ελλάδα για να συμμετέχει στο «Your Face Sounds Familiar». Εσύ τι θα έκανες στη θέση του;

Δεν έχω συζητήσει με τον Αλέξη για να ξέρω πώς είναι το πρόγραμμά του και πώς εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωκοινοβούλιο. Οταν συναντηθήκαμε, του ευχήθηκα «καλή σταδιοδρομία», όπως κι εκείνος αντίστοιχα σε εμένα, αλλά δεν μιλήσαμε διεξοδικά. Εγινε και σε εμένα κρούση να είμαι στην κριτική επιτροπή του «Your Face Sounds Familiar».

Αρνήθηκα γιατί δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί, να κάνω το «Καφέ» και παράλληλα να είμαι συνεπής στις υποχρεώσεις μου στην περιφέρεια. Και, φαντάζομαι, η ευθύνη ενός σίριαλ δεν συγκρίνεται με το να εκπροσωπείς τη χώρα σου στο Ευρωκοινοβούλιο. Αλλά αυτό είναι κάτι που το γνωρίζει εκείνος. Προφανώς στο πρόγραμμα του Αλέξη θα χωράει και το «Your Face Sounds Familiar». Αν τον συναντήσω ξανά, θα τον ρωτήσω πώς τα προλαβαίνει όλα, γιατί μου είναι εξαιρετικά συμπαθής.

Αν σου γινόταν πρόταση να κατέβεις στις επόμενες εκλογές ως βουλευτής, θα την αποδεχόσουν;

Μου έχουν ζητήσει να κατέβω για βουλευτής και το αρνήθηκα. Ακόμη και τώρα που εκλέχθηκα στην Περιφέρεια της Αθήνας, αυτό που θέλω είναι να κάνω έργο και να αφήσω το δικό μου αποτύπωμα. Δεν ξέρω αν θα κάνω ένα επόμενο βήμα. Ο Γιώργος Πατούλης μου λέει «σιγά μην αφήσεις εσύ την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Προς το παρόν θέλω να εργαστώ για να σταθώ αντάξιος της εμπιστοσύνης που μου έδειξαν οι συμπολίτες μου που με ψήφισαν. Από εκεί και πέρα, επειδή είμαι ενεργός καλλιτεχνικά και όχι ένας ηθοποιός σε αποδρομή, που προσπαθεί να εξαργυρώσει τη φήμη του για να βρει μια τρύπα να τρυπώσει, δεν ξέρω αν θα μπορώ να συνδυάσω αυτές τις δύο ιδιότητες. Είναι πολύ δύσκολο να συνδυάσεις μια καριέρα πρώτης γραμμής με ένα νευραλγικό πόστο στην πολιτική. Δεν μπορώ, λοιπόν, να σου πω με σιγουριά τι θα κάνω στο μέλλον. Προς το παρόν, χαίρομαι που με ό,τι καταπιάνομαι αποδίδει και εύχομαι αυτό να συνεχιστεί.

Δημοσιεύτηκε στο «Page 2» στο φύλλο 138 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020