«Είστε σοβαρός;»: Το BBC «στριμώχνει» άγρια τον Μητσοτάκη για τις γυναίκες11 Ιουλίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 2:44 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 2:54 μμ


Συνέντευξη στο BBC και τη δημοσιογράφο Ζεϊνάμπ Μπαντάουι, έδωσε ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η δημοσιογράφος κατάφερε να «στριμώξει» τον πρόεδρο της ΝΔ, όταν η συζήτηση πήγε στο πόσες γυναίκες υπάρχουν στο υπουργικό συμβούλιο με τον κ. Μητσοτάκη να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα… αδικαιολόγητα.

«Ποια είναι η απόψή σας για την ισότητα των δύο φύλων;», ρωτά η κ. Μπαντάουι τον πρωθυπουργό με εκείνον να απαντά σθεναρά ότι «την υποστηρίζουμε. Και θα ήθελα να κάνω περισσότερα όσον αφορά την πολιτική εκπροσώπηση των γυναικών».

Και έτσι άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» με τη δημοσιογράφο να τον ρωτά «τότε γιατί από τους 22 υπουργούς μόνο δύο είναι γυναίκες και από το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου που είναι 51 άτομα είναι μόνο πέντε;». 

Με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά: «Δυστυχώς δεν έχουμε τόσες πολλές γυναίκες που ενδιαφέρονται για την πολιτική. Το 40% των υποψηφίων μας ήταν γυναίκες, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το 40% της Βουλής». Με τη Βρετανίδα να συνεχίζει λέγοντας ότι «21 από τα 51 μέλη της κυβέρνησης δεν είναι μέλη του Κοινοβουλίου. Πείτε τους τεχνοκράτες ή όπως θέλετε να τους περιγράψετε, αλλά θα μπορούσατε να βρείτε 21 έμπειρες γυναίκες. Είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να πάω να τις βρω για εσάς». Και ο κ. Μητσοτάκης απαντά ότι ρώτησε πολλές γυναίκες αλλά ήταν «κάτι παραπάνω από διστακτικές για να αναλάβουν τη θέση».

«Είστε σοβαρός σε όλη τη χώρα με όλες αυτές τις υπέροχες Ελληνίδες;» επέμεινε η δημοσιογράφος, και ο Κυρ. Μητσοτάκης συνέχισε «ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν στην κυβέρνηση, ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες. Δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση βάσει φύλου και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά».

Να σημειωθεί ότι στο νέο υπουργικό σχήμα, σε σύνολο 51 υπουργών και υφυπουργών μόλις 5 είναι γυναίκες. Η συνέντευξη, θα μεταδοθεί απόψε στη γνωστή εκπομπή BBC Hard Talk, το μικρό απόσπασμα έχει ανέβει ήδη το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, στο twitter.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα και όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Σημειώνεται ότι η ΝΔ εξέλεξε 158 βουλευτές εκ των οποίων 23 γυναίκες, ο ΣΥΡΙΖΑ στους 86 εκλεγέντες έχει 22 γυναίκες, το ΚΙΝΑΛ 5 γυναίκες στους 22, το ΚΚΕ 5 στους 15 (αν και μετά την παραίτηση της Ελένης Γερασιμίδου θα μείνει στις 4), η Ελληνική Λύση 3 γυναίκες στους 10 και η ΜέΡΑ25 4 στους 9. 

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: 

Καμπουράκης: Έξαλλος με τους υπουργούς – «Δεν ξεκινήσαμε καλά»

Μητσοτάκης: Διαβεβαίωσε τη Μέι ότι θα τηρήσει τις Πρέσπες αλλά… το έκρυψε (photos)

Όταν η Δόμνα Μιχαηλίδου αποθέωνε τις μειώσεις μισθών