Όταν η ΝΔ θεωρούσε… εθνικό ευεργέτη τον Ιβάν Σαββίδη15 Μαρτίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 12:44 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:14 μμ


Εδώ και καιρό η Ν.Δ. έχει βάλει στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη, ενώ με αφορμή τα όσα έγιναν στο γήπεδο της Τούμπας τα «γαλάζια» στελέχη εξαπέλυσαν σφοδρές επιθέσεις κατά του ισχυρού άνδρα του ΠΑΟΚ. Ωστόσο, η ίδια επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά τον θεωρούσε «εθνικό κεφάλαιο», βεβαίως τότε ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε ακόμα εκφράσει δημοσίως την εκτίμησή του προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα…

Το 2012, με πρόταση του τότε αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χαράλαμπου Αθανασίου, του προσέφερε την ελληνική ιθαγένεια με την κατ’ εξαίρεση διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Την κίνηση της κυβέρνησης Σαμαρά αποκάλυψε με ανάρτησή του στο Facebook (12.3.2018) ο Δημήτρης Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο Ιβάν Σαββίδης είχε αρχικά αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια μέσω των διαδικασιών που προέβλεπε ο νόμος για τους «ομογενείς από την πρώην ΕΣΣΔ».

Αλλά επειδή δεν μπορούσε ως κάτοχος διπλής ιθαγένειας να πολιτευτεί στη Ρωσία, όταν πήρε την απόφαση να γίνει μέλος της Ρωσικής Δούμας, έκανε αίτηση αποποίησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Και όταν αποφάσισε να επανέλθει στην Ελλάδα, τότε το ελληνικό κράτος επέλεξε να του ξαναδώσει την ελληνική ιθαγένεια με τη διαδικασία της τιμητικής πολιτογράφησης.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, μπορεί να πολιτογραφηθεί Ελληνας χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της σχετικής νομοθεσίας, «αλλοδαπός που προσέφερε στην Ελλάδα εξαιρετικές υπηρεσίες ή του οποίου η πολιτογράφηση μπορεί να εξυπηρετήσει εξαιρετικό συμφέρον της χώρας».

Ετσι λοιπόν, στις 31.12.2012, εκδόθηκε με πρόταση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, Χαράλαμπου Αθανασίου, το προεδρικό διάταγμα που πολιτογράφησε τον κ. Σαββίδη Ελληνα υπήκοο.

Η αιτιολόγηση της απόφασης αυτής έχει ως εξής: «Ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδη προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης», αναφέρει και συνεχίζει λέγοντας ότι «συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας».

Διαβάστε επίσης: Γιατί στενός συνεργάτης του Σαββίδη επισκέφτηκε το «Epsilon»