Ναι ή όχι στη χύτρα βραδύτητος;29 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 3:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:16 μμ


Το κίνημα slow food φυσικό ήταν να οδηγήσει και στο κίνημα slow cooking. Έτσι λοιπόν, οι χύτρες ταχύτητος των μαμάδων μας δεν έχουν πια θέση στην σύγχρονη κουζίνα, τη θέση τους παίρνουν οι χύτρες βραδύτητος. Πόσο ωφέλιμες είναι όμως για την υγεία μας;

Της Βάλιας Καϊμάκη

Οι χύτρες βραδύτητος (slow cookers) δεν είναι κάτι καινούργιο όμως σήμερα πλέον κυκλοφορούν πολλά μοντέλα στην αγορά με τιμές που κυμαίνονται στα 40-150 ευρώ. Υπάρχουν μάλιστα μοντέλα με πολλαπλές κατσαρόλες όπως οι ατμομάγειρες. Το μεγάλο τους πλεονέκτημα είναι ότι μπορούμε να βάλουμε το φαγητό να «γίνεται» το βράδυ και το πρωί να είναι μαγειρεμένο. Οι περισσότερες πλέον έχουν και χρονοδιακόπτη καθώς και θερμοστάτη που κρατά τη σωστή θερμοκρασία μαγειρέματος.

Τα υπέρ

Το ότι δεν χρειάζεται να κοιτάμε κάθε τρεις και λίγο το φαγητό είναι από μόνο του μεγάλη υπόθεση. Η χαμηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τον μεγάλο χρόνο μαγειρέματος εξασφαλίζει ότι το κρέας θα βγει μαλακό. Μειώνουμε επίσης την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα (όπως και στις παραδοσιακές χύτρες είναι αλήθεια).

Τα κατά

Κάποιες βιταμίνες, ειδικά στα λαχανικά καταστρέφονται από το παρατεταμένο μαγείρεμα, λιγότερο όμως απ’ ότι να έβραζαν σε μεγάλη θερμοκρασία. Τέτοιου είδους χύτρες δεν είναι, επίσης, κατάλληλες για φαγητά που απαιτούν να προσθέσουμε υλικά στο ενδιάμεσο γιατί μόλις ανοίξει το καπάκι είναι δύσκολο να ξαναφτάσουν στην θερμοκρασία που ήταν πριν. Και βέβαια δεν χρειάζεται ν’ αναφέρουμε ότι μια διακοπή ρεύματος, χαλάει όλο το σχέδιο.

Προσοχή

Παρ’ όλο που η διαφήμιση υποστηρίζει ότι μπορούμε ν’ αφήσουμε το φαγητό να γίνεται, να πάμε στη δουλειά (ή να κοιμηθούμε) και να γυρίσουμε και να το βρούμε έτοιμο κανείς δεν φεύγει από το σπίτι ή δεν πέφτει για ύπνο, αφήνοντας ένα μάτι κουζίνας ανοιχτό, ακόμα και σε μικρή θερμοκρασία. Μπορεί όμως να είναι ανακούφιση όταν είμαστε μέσα στο σπίτι και κάνουμε άλλες δουλειές.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο άνοιγμα γιατί όπως και οι χύτρες ταχύτητας μπορεί να μας κάψουν.

Τέλος κάποια τρόφιμα, όπως η φάβα, που τα βλαβερά τους συστατικά καταστρέφονται  με το βράσιμο, πρέπει να βράζονται στους 100°C για τουλάχιστον τριάντα λεπτά ή να μουλιάζουν όλη τη νύχτα πριν μπουν στην χύτρα βραδύτητος.

ΥΓ. Αν με ρωτάτε τη δική μου γνώμη, νομίζω ότι θα μείνω για την ώρα στην απλή κατσαρόλα, χωρίς να αποκλείω μια αγορά στο μέλλον