Το τέλος των γηρατειών20 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:11 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:11 μμ


«Το τέλος των γηρατειών» είναι τίτλος στο εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους της επιθεώρησης «MIT technology Review». Τα γηρατειά συχνά θεωρούνται εχθρός: είναι φορτωμένα με όλα τα κακά, είναι πηγή φοβίας. Η θεωρία ότι «πεθαίνουμε από γηρατειά» είναι ήδη δύο χιλιάδων ετών. Αλλά τα γηρατειά είναι πράγματι ταυτόσημα με τον καρκίνο, το Αλτσχάιμερ, την άνοια;

Της Βάλιας Καϊμάκη

Όχι απαραίτητα μας λέει το «MIT technology Review». Εάν παραδεχθούμε ότι τα γηρατειά είναι μια ασθένεια σαν τις άλλες, όπως πλέον υποστηρίζουν πολλοί ερευνητές θα μπορούσαμε να την θεραπεύσουμε.

Η ίδια η φύση μας δίνει παραδείγματα όπως το περίφημο πεύκο του Μπριστλκόουν, που ευδοκιμεί στη Βόρεια Αμερική.  Η ονομασία καλύπτει τρία διαφορετικά είδη, τα οποία ζουν όλα για πάρα πολλά χρόνια. Το πιο «γέρικο» ανήκει στο είδος Pinus longaeva, και έχει ηλικία 5.000 χρόνων: πρόκειται για τον γηραιότερο ζωντανό οργανισμό επί γης.

Η έρευνα θα μπορούσε να προσανατολιστεί στην εύρεση μιας «θεραπείας» που θα εμποδίζει την αλλοίωση και την παρακμή των ιστών. Ήδη στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ διεξάγονται σχετικά πειράματα, που όπως δηλώνουν οι επιστήμονες είναι ενθαρρυντικά.