Διαπλοκή – ακροδεξιά: Στόχος τώρα ο Κώστας Καραμανλής



17 Σεπτεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 5:25 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:25 μμ


Η έξοδος από τα μνημόνια και οι θετικές προοπτικές που διανοίγονται για τη χώρα και τον λαό λειτουργούν αντίρροπα για τη Νέα Δημοκρατία και την ηγεσία της, σηματοδοτώντας την «είσοδο» της παράταξης αυτής στο σκοτεινό τούνελ του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς. Ένα τούνελ που δεν έχει, προφανώς, διέξοδο.

Του Μενέλαου Γκίβαλου

Η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική δεν εξαντλείται όμως στις μαζικές απολύσεις, στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και των δημόσιων υπηρεσιών, στη διάλυση και εκποίηση του κοινωνικού κράτους. Στο ιδεολογικοπολιτικό επίπεδο το εκρηκτικό «δίδυμο» νεοφιλελευθερισμός και ακροδεξιά προσλαμβάνει αυταρχικά, ολοκληρωτικά χαρακτηριστικά, που προσιδιάζουν σε καθεστώτα έκτακτων εξουσιών.

Μόλις πρόσφατα ο ολοκληρωτισμός αυτός διατυπώθηκε από τον Μάκη Βορίδη ως θεωρητική άποψη που κρίνει αναγκαία μια θεσμική, νομοθετική και ιδεολογική «ασπίδα» που θα αποτρέψει οριστικά την άνοδο της Αριστεράς στην εξουσία. Πιστοποιητικά φρονημάτων, απαγόρευση κομμάτων, απαγόρευση ιδεολογικών αντιλήψεων και θεωριών; Διαλέγετε και παίρνετε…

Όμως δεν αρκεί το «τείχος» προς τα αριστερά «μιάσματα» και τους «συνοδοιπόρους» τους. Οι εκκαθαρίσεις θα πρέπει να επεκταθούν στο «εσωτερικό» της ΝΔ, ώστε να περιθωριοποιηθούν πλήρως, να απαξιωθούν ολοκληρωτικά ή και να απομακρυνθούν από την παράταξη τα κεντροδεξιά – φιλελεύθερα στοιχεία που μολύνουν την «καθαρότητα» του ακροδεξιού – νεοφιλελεύθερου δόγματος.

Ως κεντρικός στόχος επελέγη ο Κώστας Καραμανλής, σε βάρος του οποίου εκτοξεύτηκαν πρωτοφανείς απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί, ευτελείς και χυδαίες κατηγορίες. Το έντυπο του ολιγάρχη που μας προανήγγειλε ότι «η χούντα πέφτει σε λίγους μήνες» αποδομεί τώρα τον Κώστα Καραμανλή χωρίς κανένα πρόσχημα. Κι όμως… Μπορεί ο Κώστας Καραμανλής να μην έχει εκδηλώσει καμιά αντίδραση για την ακροδεξιά μετάλλαξη της ΝΔ, έχει, ωστόσο, ένα ιδιαίτερα «βεβαρημένο» παρελθόν: ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, ως πρωθυπουργός τόλμησε να αντιπαρατεθεί με τους «νταβατζήδες» της διαπλοκής, ενώ θέλησε να δώσει την κεντροδεξιά ταυτότητα στη ΝΔ, απομακρύνοντας την ακροδεξιά του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Από μια ειρωνεία όμως της ιστορίας, διαπλεκόμενοι και ακροδεξιοί αποτελούν σήμερα τη δίδυμη μορφή εξουσίας της ΝΔ και επικαθορίζουν την πολιτική και ιδεολογική της ταυτότητα. Γι’ αυτό, όπως πράττει, άλλωστε, κάθε νικητής σε μια αναμέτρηση, δεν θέλουν μόνο να πάρουν τη ρεβάνς, αλλά και να ξαναγράψουν την κομματική ιστορία της ΝΔ στα μέτρα τους. Να απαξιώσουν και να εξαφανίσουν κάθε στοιχείο και κάθε πρόσωπο που μπορεί να θυμίζει τις αρνητικές για τη διαπλοκή και την ακροδεξιά ιστορικές εξελίξεις.

Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν νέο ολοκληρωτισμό, σε έναν νέο καθεστωτισμό που επιδιώκει να εξαφανίσει κάθε μορφή δημοκρατικής έκφρασης. Και θα πρέπει να κατανοήσουμε τελικώς ότι η ακροδεξιά και ο νεοφασισμός δεν είναι μόνο η Χρυσή Αυγή στη χώρα μας.

Η ηγεσία και η ακροδεξιά ηγετική ομάδα της ΝΔ δεν αποτελούν απλώς έναν μηχανισμό νομιμοποίησης της Χρυσής Αυγής με τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη ενσωματώσει και αφομοιώσει πολλά στοιχεία της ταυτότητας της Χρυσής Αυγής και των αντιλήψεών της. Κι αυτά τα ακροδεξιά – φασίζοντα χαρακτηριστικά επιδιώκουν να τα καταστήσουν απολύτως κυρίαρχα και καθολικά στο εσωτερικό της ΝΔ. Η νεοφιλελεύθερη στρατηγική συμβάλλει, εξάλλου, αποφασιστικά σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 67 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Βάζουν στο στόχαστρο τον Κώστα Καραμανλή

Το νέο μνημόνιο Μητσοτάκη: Σε ιδιώτες η κοινωνική ασφάλιση & τα Ταμεία των συνταξιούχων

Στη ΝΔ δεν αρέσει η «πλέμπα»