Η Γνώμη της «Νέας Σελίδας»: Σύγκρουση με τις εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες17 Σεπτεμβρίου 2018 · Ώρα δημοσίευσης: 6:01 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:09 μμ


Η έξοδος από τα μνημόνια διαμορφώνει μια νέα ιστορική πραγματικότητα και επιβάλλει νέες, εθνικού χαρακτήρα προτεραιότητες. Μέσα από τις θετικές προοπτικές αλλά και τις δυσκολίες που χαρακτηρίζουν αυτή τη «νέα εποχή» πρέπει να αποδείξουμε ότι «υπάρχει ζωή» έξω και πέρα από τα μνημόνια. Κι αυτό συνιστά απόλυτο κριτήριο για τα κόμματα και τις ηγεσίες τους.

Κι όμως, αυτή η «νέα εποχή» αποτελεί, καθώς φαίνεται, «εφιάλτη» για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (αλλά και του Κινήματος Αλλαγής). Κι αυτό γιατί το «μνημονιακό περιβάλλον» και οι ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές αποτελούν για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την ακροδεξιά ηγεμονεύουσα ομάδα της ΝΔ τον «ζωτικό χώρο» μέσα στον οποίο δρουν και αναπαράγονται. Κι αυτό το μνημονιακό περιβάλλον θέλουν να το επιβάλουν – εκ νέου – στον ελληνικό λαό.

Σ’ένα πρώτο επίπεδο, καταστροφολογούν και προφητεύουν ότι εκτός των μνημονίων και της περίφημης «πιστοληπτικής ασπίδας» θα μας κλείσουν την πόρτα οι αγορές, ενώ η «παροχολογία» του Αλέξη Τσίπρα θα δυσαρεστήσει τους δανειστές και θα την απορρίψουν.

Πίσω από αυτό το σκηνικό προβάλλει το στυγνό νεοφιλελεύθερο πρόσωπο, το νεοδημοκρατικό μνημόνιο, με μαζικές απολύσεις, με ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης, με την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Φυσικοί αποδέκτες των επιλογών αυτών, οι φορείς της διαπλοκής και όσοι πλούτισαν την εποχή των μνημονίων από την εξόντωση ενός ολόκληρου λαού.

Η στάση και οι επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ βρίσκονται σε τροχιά ευθείας σύγκρουσης, τόσο ως προς τις εθνικές προτεραιότητες όσο και ως προς τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό αυτή η κοινωνία θα δώσει, όταν έρθει η ώρα, τη δική της ηχηρή απάντηση. «Σκληρόν σοι προς κέντρα λακτίζειν», κύριε Μητσοτάκη…

Δημοσιεύθηκε στο φύλλο 67 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2018.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Το νέο μνημόνιο Μητσοτάκη: Σε ιδιώτες η κοινωνική ασφάλιση & τα Ταμεία των συνταξιούχων

Βάζουν στο στόχαστρο τον Κώστα Καραμανλή

Στη ΝΔ δεν αρέσει η «πλέμπα»