«Εάν θες Ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο»27 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 7:43 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 7:43 μμ


Η διπλωματία για να έχει πιθανότητα επιτυχίας θα πρέπει να υποστηρίζεται από ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες να διατηρούν αυξημένη αποτρεπτική δυνατότητα. Αυτό το αξίωμα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας μας και να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός αρραγούς εθνικού μετώπου για τα εθνικά θέματα.

Toυ Στέφανου Γκίκα*

Αλλωστε, η ιδιαίτερη γεωγραφική και γεωπολιτική θέση της Ελλάδας επιβάλλει διαχρονικά την ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνορεύουμε με χώρες, ορισμένες εκ των οποίων σκοπίμως δεν υιοθετούν σχέσεις «καλής γειτονίας». Παράλληλα, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου – Μέσης Ανατολής διαδραματίζονται συχνά σοβαρές εντάσεις, κρίσεις και πολεμικές συγκρούσεις, από τις οποίες η χώρα μας επηρεάζεται άμεσα.

Ιστορικά, η Τουρκία είναι ο κατεξοχήν «δύστροπος γείτονας». Οι προκλητικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, στο Καστελόριζο, στις ΑΟΖ και στην Κύπρο συνεχίζονται με αυξανόμενη ένταση, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Αυτό, άλλωστε, απέδειξε πρόσφατα η «τερατώδης» συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης (Σάρατζ) για τις ΑΟΖ των δύο αυτών χωρών, παρόλο που δεν έχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ τους!

Επιπρόσθετα, τον τελευταίο χρόνο οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο ποιοτικά και ποσοτικά αυξήθηκαν δραματικά. Ετσι, το 2019 εκτός από τις παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, που προσέγγισαν τις 5.000, οι εμπλοκές έφτασαν τις 384 και οι υπερπτήσεις τις 124, όταν το 2015 είχαν σημειωθεί 80 εμπλοκές και 36 υπερπτήσεις και το 2010 μόλις 13 και 20 αντίστοιχα. Υπό τις συνθήκες τόσο συχνών προκλήσεων ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος που μπορεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο και να κλιμακωθεί σε κρίση. Πρόκειται για ένα ενδεχόμενο το οποίο οφείλουμε να έχουμε κατά νου και γι’ αυτό τον λόγο η κυβέρνηση επιμένει να αντιδρά με ψυχραιμία αλλά και με αποφασιστικότητα.

Παράλληλα, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στις Ενοπλες Δυνάμεις και στο εξοπλιστικό τους πρόγραμμα. Η Ελλάδα διαθέτει, βεβαίως, ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις και ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, ενώ τα στελέχη μας είναι άρτια εκπαιδευμένα και με υψηλό ηθικό. Ομως σε σχέση με το 2009 ο λειτουργικός προϋπολογισμός των Οπλων έχει μειωθεί κατά 63% και οι εξοπλιστικές δαπάνες κατά 76%, ενώ σοβαρά εξοπλιστικά προγράμματα, όπως αυτά που εγκρίθηκαν από το ΚΥΣΕΑ τον Οκτώβριο του 2014 και επικαιροποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2015, δεν έχουν υλοποιηθεί. Επίσης, έχουν προστεθεί νέες εξοπλιστικές ανάγκες, που απαιτούν επιπρόσθετους εκσυγχρονισμούς και αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων.

Για τους λόγους αυτούς ανέπτυξα από το βήμα της Βουλής πρόταση, σύμφωνα με την οποία ο προϋπολογισμός για τα εξοπλιστικά προγράμματα την επόμενη πενταετία (2020-2024) αυξάνεται κατά 0,5% του ΑΕΠ τον χρόνο, δηλαδή κατά 5 δισ. ευρώ συνολικά στην πενταετία. Οι απαιτούμενοι πόροι μπορούν να προέλθουν από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακράτησαν οι κεντρικές τράπεζες -την επόμενη διετία αναμένεται να εισρεύσουν πάνω από τα 5 δισ. ευρώ- αλλά και από τη μείωση των πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% από το 2021, την οποία θα διεκδικήσει ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον, οι θετικές προγνώσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μέρος των κονδυλίων να προέλθουν και από την ανακατανομή δαπανών του κράτους, σε συνάρτηση με την προσδοκώμενη αύξηση του ΑΕΠ. Οίκοθεν νοείται ότι σε αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα θα παίξει σημαντικό ρόλο η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με την ανάληψη ικανού υποκατασκευαστικού έργου. Σαφώς, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόλυτη διαφάνεια πρέπει να προηγηθεί η τροποποίηση του νομικού πλαισίου για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ιστορία και η πολιτική της Ελλάδας αποδεικνύουν ότι δεν είμαστε «πολεμοχαρής» χώρα. Συνεπώς, η αύξηση των κονδυλίων για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων δεν έχει στόχο τον πόλεμο. Αντιθέτως, στόχος μας είναι η αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης και γι’ αυτό οι Ενοπλες Δυνάμεις μας οφείλουν να είναι ακόμα πιο ισχυρές απ’ ό,τι είναι σήμερα. Υιοθετούμε, δηλαδή, τη ρήση «si vis pacem para bellum»: εάν θες ειρήνη, προετοιμάσου για πόλεμο.

* Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, πρώην Εκπρόσωπος Τύπου ΥΠΕΘΑ

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 138 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 26/1/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ερντογάν προ των πυλών – Μετά την Κύπρο & το Αιγαίο βάζει τώρα φωτιά & στη Θράκη