Ελλάδα με αυτοπεποίθηση και ισχυρή άμυνα11 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:14 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:14 μμ


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα. Η προσπάθεια οριστικής εξόδου από την κρίση και εισόδου σε μια νέα φάση ανάπτυξης, σεβασμού των θεσμών και ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής συμπίπτει χρονικά με σημαντικές γεωστρατηγικές αλλαγές, με ενίσχυση των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να πάρουν επικίνδυνες διαστάσεις, και με μια επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Της Νάντιας Γιαννακοπούλου*

Η αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο βασισμένο σε μια εθνική συνεννόηση, αφήνοντας πίσω διχασμούς και έριδες. Δόγμα μας ήταν και είναι ότι η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα, αλλά και δεν παραχωρεί και τίποτα. Αυτό όμως πρέπει και να το υποστηρίζουμε ως κλίμα, ατμόσφαιρα, κατεύθυνση.

Θα ήταν ψέμα να μην δεχτούμε ότι το κλίμα που δημιουργείται από αυτή τη σταθερά αναθεωρητική ρητορική Ερντογάν και την τουρκική επιθετικότητα δεν ανησυχεί σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, ότι δεν μας απασχολεί. Γι’ αυτό ακριβώς και η πολιτική ηγεσία του τόπου έχει την ευθύνη να καλλιεργήσει έναν νέο πατριωτισμό κι αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ομονοήσει για να δοθούν λύσεις στα ανοιχτά προβλήματα της χώρας, για να δοθούν λύσεις και στο αμυντικό πρόβλημα.

Νέος πατριωτισμός σημαίνει συντονισμένη προσπάθεια για τη δημιουργία μιας Ελλάδας με αναπτυξιακή δυναμική, με αυτοπεποίθηση, με λόγο και ρόλο στα διεθνή fora. Σημαίνει άλμα προς τα εμπρός, αφήνοντας τις παθογένειές και τις ιδεοληψίες πίσω, εμπνέοντας τους νέους να επιδιώκουν το καλύτερο στις σπουδές και την εργασία τους, καθιστώντας τους πρωτοπόρους για μια νέα απαιτητικότητα για το προσωπικό και συλλογικό μέλλον.

Η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα, η αντιμετώπιση της οποίας προϋποθέτει και την πλήρη συνέργεια των Ευρωπαίων εταίρων, του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου. Το ΠΑΣΟΚ έχει παραδώσει υποδειγματική παρακαταθήκη πατριωτικής αποφασιστικότητας, διπλωματικών πρωτοβουλιών και επιτυχούς αποτροπής ευθέων απειλών με τον Ανδρέα Παπανδρέου στην κρίση του 1987.

Εχει επίσης επιδείξει γόνιμα αποτελέσματα με μακρούς, μεθοδικούς και αποτελεσματικούς χειρισμούς, όπως η στρατηγική του Ελσίνκι και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τον Κώστα Σημίτη. Σε αυτή τη γραμμή εθνικής ευθύνης κινείται σήμερα και το Κίνημα Αλλαγής.

Οταν μιλάμε, βέβαια, για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας δεν μπορούμε να ξεχνάμε το καθαρά αμυντικό πρόβλημα της χώρας. Η Ελλάδα έχει στα χέρια της σημαντικότατα εργαλεία και ισχυρές δυνάμεις αποτροπής. Ωστόσο, η μακρόχρονη κρίση που περνάμε από τη μια και τα βήματα της Τουρκίας αυτά τα χρόνια από την άλλη καθιστούν αναγκαίο να κάνουμε άλματα για να ενισχύσουμε την άμυνα της χώρας, για να κλείσουμε την ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο για να δοθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

Ας είμαστε ειλικρινείς: η κακοδιαχείριση του συγκεκριμένου τομέα, σε συνδυασμό με τη σπατάλη και τη διαφθορά στους εξοπλισμούς, αποτελεί ένα διαχρονικό έγκλημα του πολιτικού συστήματος. Μαζί και το βάλτωμα της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας μας, που κατέστησαν προβληματικές ΔΕΚΟ, χωρίς να γνωρίζουμε πόσο μας έχει κοστίσει αυτή η μαύρη τρύπα.

Αυτά πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν. Σημαντικό σήμερα είναι να ανασυγκροτήσουμε την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία εργαζόμενοι με άλλη αντίληψη, συνεργαζόμενοι με άλλα κράτη και ενδιαφερόμενους. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την αδράνεια, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει κινδύνους.

* Βουλευτής Β2 Δυτικής Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 126 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 10/11/2019.