Το μέλλον που αξίζει στην Ελλάδα της δημιουργίας

Άρθρο του Σπήλιου Λιβανού στα Ιδεογράμματα της Νέας Σελίδας30 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 6:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 6:26 μμ


Το 2019 υπήρξε καθοριστικό έτος για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς εξελέγη αυτοδύναμη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική και δημοσιονομική σταθερότητα, το φιλικό άνοιγμα προς την επιχειρηματικότητα και οι σταθερά μειούμενοι φορολογικοί συντελεστές προσδιορίζουν την πολιτική της νέας κυβέρνησης και συνηγορούν στην εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και ελπίδας για την κοινωνία.

Toυ Σπήλιου Λιβανού*

Η σημερινή κυβέρνηση καταγράφει ένα πρωτοφανές ρεκόρ αξιοπιστίας. Εφαρμόζει στην πράξη περισσότερα απ’ όσα υποσχέθηκε προεκλογικά. Πορεύεται με σαφές πολιτικό πλαίσιο και καθαρό ιδεολογικό στίγμα, που μάχεται σθεναρά τον λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Με προσήλωση στον κοινωνικό και πολιτικό φιλελευθερισμό, προτάσσει τη μείωση των φόρων, την αποκατάσταση της ασφάλειας και την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία πλούτου που θα επιτρέπει την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.

Τους πρώτους έξι μήνες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέδειξε ετοιμότητα και συνέπεια. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ για όλους τους πολίτες και βελτιώθηκε η ρύθμιση για τις 120 δόσεις. Χορηγήθηκαν 66.000 αυξημένες συντάξεις χηρείας, που είχαν μειωθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιστράφηκαν οφειλές του ΕΦΚΑ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Καταργήθηκαν τα capital controls, που στραγγάλιζαν την οικονομία. Αποπληρώθηκε πρόωρα το υψηλότοκο τμήμα των δανείων του ΔΝΤ.

Με τον αναπτυξιακό νόμο υπήρξε μείωση στα γραφειοκρατικά εμπόδια, δίνοντας κίνητρα στις επενδύσεις. Με το φορολογικό νομοσχέδιο μειώθηκε ο συντελεστής φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, αυξήθηκε το αφορολόγητο για κάθε παιδί και λήφθηκαν μέτρα για την ενίσχυση της αγοράς ακινήτων, της ατμομηχανής της οικονομίας μας. Με το δε σχέδιο «Ηρακλής» τέθηκαν οι βάσεις για ένα ισχυρό τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από κόκκινα δάνεια.

Η εφαρμογή και επέκταση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής θα συνεχιστεί ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ισχυρής ανάπτυξης για όλους, της δημιουργίας χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας και της παραγωγής κεφαλαίου υπεραξίας για τη σύγχρονη Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Προϋποθέσεις αποτελούν η αύξηση των επενδύσεων, η απελευθέρωση της δημιουργικότητας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Και, βεβαίως, η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μας μοντέλου, που βασίστηκε στο στρεβλό δίδυμο υπερδανεισμού και υπερκατανάλωσης και μας οδήγησε στην κρίση.

Κεντρικοί στόχοι της νέας χρονιάς αποτελούν η θωράκιση των θεσμών της δημοκρατίας μας, η αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών προτύπων, η μετατροπή του brain drain σε brain gain και ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Δ΄ Βιομηχανικής Επανάστασης, στις ευκαιρίες της ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης ανάπτυξης.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η μείωση της γραφειοκρατίας στη δημόσια διοίκηση, η αύξηση της παραγωγικότητας, η επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, η διευκόλυνση στις αδειοδοτήσεις και τις συναλλαγές με το Δημόσιο, η ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, η επένδυση στην καινοτομία και η προώθηση των νέων τεχνολογιών αποτελούν τις μεγάλες προκλήσεις της Ελλάδας στην αυγή της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκαν ότι το νέο έτος θα μειωθούν περαιτέρω οι φόροι των επιχειρήσεων στο 20%, οι ασφαλιστικές εισφορές και το σύνολο του μη μισθολογικού κόστους, η εισφορά αλληλεγγύης, ο ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Επιπλέον, καθώς χτίζουμε βήμα βήμα την αξιοπιστία μας, διεκδικούμε για το 2020-2021 τη μείωση των άδικων και αντιαναπτυξιακών πλεονασμάτων του 3,5%, που στραγγαλίζουν την οικονομία.

Καθώς οι πρώτες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται μέσα στο 2019, ατενίζουμε το 2020 με αισιοδοξία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η ΝΔ, η μεγάλη δημοκρατική και λαϊκή παράταξη, τη νέα χρονιά θα κάνει ακόμα περισσότερα για να στηρίξει τους μη προνομιούχους και αδύναμους συμπολίτες μας, να ξαναδώσει στη μεσαία τάξη τη θέση που της αρμόζει και να απελευθερώσει τις δυνάμεις της δημιουργίας ώστε να οδηγήσει την Ελλάδα στο μέλλον που της αξίζει.

 

* Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ

 

Δημοσιεύτηκε στα «Ιδεογράμματα» στο φύλλο 134 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 29/12/2019

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:Οι προκλήσεις της νέας χρονιάς