Νάντια Γιαννακοπούλου στη «Νέα Σελίδα»: Δεν κατανοώ πώς συνδέεται ο εκλογικός νόμος με νέο ΠτΔ

«Οι πολίτες έχουν κουραστεί απ’ όσους έχουν κάνει τον διχασμό και την πόλωση επάγγελμα»23 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:16 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:16 μμ


«Είμαστε μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Και ο εκλογικός νόμος και άλλα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσπάθεια των μέγιστων δυνατών συναινέσεων», αναφέρει στη «Νέα Σελίδα» η βουλευτής Β2΄ Δυτικού Τομέα της Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Αναφορικά με την ψήφο των αποδήμων, η κυρία Γιαννακοπούλου τονίζει ότι «το ΚΙΝΑΛ βγήκε με εθνική και πολιτική ευθύνη, με ευθύνη απέναντι στον απανταχού Ελληνισμό, που πρέπει να αισθανθεί σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία πιο κοντά με τη μητέρα πατρίδα, και αποσαφήνισε τις θέσεις του με πλήρη καθαρότητα» και προσθέτει: «Οι πολίτες έχουν κουραστεί απ’ όσους έχουν κάνει τον διχασμό και την πόλωση επάγγελμα». Η ίδια υπενθυμίζει ότι «θα ήταν σημαντικό για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα να υπάρχει Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση» και σχολιάζει πως «η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια, ακόμα είναι σχεδόν στον μήνα του μέλιτος και παρ’ όλα αυτά εμφανίζει σημάδια φθοράς».

Το Κίνημα Αλλαγής πρωτοστατεί στην πολιτική συναίνεση με αφορμή την ψήφο των αποδήμων. Τι απαντάτε σε όσους σας χαρακτηρίζουν «δεκανίκι της Δεξιάς»;

Το Κίνημα Αλλαγής είχε, έχει και θα έχει τη δική του ατζέντα, τις δικές του σαφείς, διακριτές θέσεις για όλα τα θέματα. Οσοι νομίζουν ότι θα ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις δικές τους θέσεις αυταπατώνται. Οσοι μας κατηγορούν ως «ουρά» του ενός ή του άλλου απλά προσπαθούν να πλήξουν το ΚΙΝΑΛ. Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Ωστόσο, συζητάμε για ένα πολύ σοβαρό θέμα και όποιοι φέρονται φοβικά καλό θα είναι να εναρμονίσουν τη θέση τους με τη βούληση του 76% του λαού μας, όπως έδειξε και πρόσφατη έρευνα της Opinion Poll, που θεωρεί αυτονόητο και δίκαιο να ληφθούν μέτρα ώστε να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο κατοικίας τους.

Το ΚΙΝΑΛ βγήκε με εθνική και πολιτική ευθύνη, με ευθύνη απέναντι στον απανταχού Ελληνισμό, που πρέπει να αισθανθεί σ’ αυτή τη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία πιο κοντά με τη μητέρα πατρίδα, και αποσαφήνισε τις θέσεις του με πλήρη καθαρότητα. Αυτό φαίνεται ότι ενόχλησε τον ΣΥΡΙΖΑ, που διατύπωσε μια θέση που «έκοβε» τους Ελληνες του εξωτερικού από τη συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές, μια θέση αντισυνταγματική. Αρχισε, λοιπόν, να ανακαλύπτει και πάλι ότι είμαστε «δεκανίκι της Δεξιάς». Ξαφνικά είδε να απομονώνεται, αφού ήταν η μόνη πολιτική δύναμη που διατύπωνε αρνητική θέση, ενώ η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του το αντιμετωπίζει διαφορετικά. Και το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση και η ΜέΡΑ 25 διατύπωσαν θετικές θέσεις, με τις δικές τους, βέβαια, προτάσεις, και τώρα, έπειτα από διάλογο, όλοι βρίσκονται πιο κοντά σε μια συνθετική λύση που μπορεί να οδηγήσει σε μια ιστορική απόφαση της Βουλής. Μήπως και το ΚΚΕ και τα άλλα δύο κόμματα είναι «ουρά» της Δεξιάς; Θα έλεγα να αφήσουν αυτά τα ανέκδοτα, να φερθούν υπεύθυνα και να δουν πώς θα συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτή την απόφαση, γιατί αυτή τη στιγμή είναι εκτεθειμένος.

Ο εκλογικός νόμος μπορεί να αποτελέσει επόμενο πεδίο σύγκλισής σας με την κυβέρνηση; Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας περνά μέσα από τον νέο εκλογικό νόμο;

Είμαστε μικρή χώρα με μεγάλα προβλήματα και σημαντικές προκλήσεις μπροστά μας. Και ο εκλογικός νόμος και άλλα θέματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσπάθεια των μέγιστων δυνατών συναινέσεων. Αναφέρω ως παραδείγματα την παιδεία, την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού, τη χάραξη μιας σύγχρονης εξωτερικής πολιτικής με την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί απ’ όσους έχουν κάνει τον διχασμό και την πόλωση επάγγελμα και θέλουν λύσεις και, αν είναι δυνατόν, μέσα από συνθέσεις.

Για το θέμα του εκλογικού νόμου είμαστε σαφείς ως Κίνημα Αλλαγής. Είμαστε κατά της απλής αναλογικής, που παραπέμπει σε συχνές πολιτικές κρίσεις, σε αστάθεια και ακυβερνησία. Τασσόμαστε επομένως υπέρ ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίζει υψηλό βαθμό αναλογικότητας, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα σχηματισμού σταθερών κυβερνήσεων. Αν υπάρχει συμφωνία με αυτή την αντίληψη από την κυβέρνηση ή και από άλλες πολιτικές δυνάμεις, θα συζητήσουμε σε βάθος ώστε να υπάρχει κοινή πρόταση με στόχο να ψηφίσει ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών έναν νέο εκλογικό νόμο, που θα εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Αν δεν υπάρχει συμφωνία, είναι ευνόητο ότι θα υπερασπιστούμε και θα ψηφίσουμε τη θέση μας.

Μια παρατήρηση: μου προξενεί μεγάλη εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την απλή αναλογική με το που πήρε την κυβέρνηση, απόλαυσε τις ευνοϊκές για το πρώτο κόμμα ρυθμίσεις του παλιού εκλογικού νόμου στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 και την ψήφισε λίγο πριν από τις τελευταίες εκλογές που όλοι, πλην του Μαξίμου, γνώριζαν ότι θα ηττηθεί. Οπως επίσης ότι στα λόγια υπερασπίζονται την απλή αναλογική, που προϋποθέτει συνθέσεις και συνεργασίες, και στην πράξη λένε «όχι» σε όλα.

Δεν κατανοώ πώς συνδέεται ο εκλογικός νόμος με το πρόσωπο του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εχουμε πει ότι θα ήταν σημαντικό για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα να υπάρχει Πρόεδρος από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς και θα κινηθούμε σ’ αυτή την κατεύθυνση.

Η δημόσια συζήτηση τις τελευταίες ημέρες περιστρέφεται γύρω από τα γεγονότα του πρώτου εξαμήνου του 2015. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ακόμη άγνωστες πτυχές και πρωταγωνιστές;

Ολοι γνωρίζουν πια ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, αφού γίναμε θεατές μιας κακοστημένης θεατρικής παράστασης που ονομάστηκε «υπερήφανη διαπραγμάτευση» με πρωταγωνιστές λαϊκιστές, αδαείς και τυχοδιώκτες, φτάσαμε στο παρά πέντε του Grexit, φτάσαμε ένα βήμα από τον γκρεμό και τελικά γλιτώσαμε γιατί κυρίως η αντιπολίτευση έδειξε ευθύνη και ωριμότητα. Ασφαλώς, η χώρα χρεώθηκε 15 δισ. ευρώ μέτρα, ένα νέο τρίτο μνημόνιο που δεν χρειαζόταν, επιτόκια μέχρι το 2016 και παραχωρήθηκε όλη η δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, ενώ η εθνική οικονομία υπέστη ζημιά 80-100 δισ. ευρώ. Ολα αυτά έχουν την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Οταν διάβασα το βιβλίο «Τελευταία μπλόφα» ανατρίχιασα. Το ίδιο αισθάνομαι και από κάθε αποκάλυψη αυτών των ημερών. Κάποιοι έπαιζαν στην πλάτη της χώρας, στην πλάτη του λαού μας. Ολες αυτές οι αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΙΝΑΛ, που προτείνει Εξεταστική Επιτροπή για να αποτιμήσει όλα αυτά τα γεγονότα. Θεωρώ ότι συνιστά εθνική αναγκαιότητα.

Πώς αποτιμάτε τις 100 πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης; Σας προβληματίζει το άνοιγμα του Μεγάρου Μαξίμου προς το Κέντρο;

Φαίνεται απ’ όλες τις δημοσκοπήσεις ότι η κυβέρνηση απολαμβάνει μια υψηλή αποδοχή γιατί εμφανίστηκε ως έτοιμη να κυβερνήσει. Αυτή την εικόνα τουλάχιστον εμφάνισε με τα αλλεπάλληλα νομοθετήματα το καλοκαίρι – νομοθετήματα που σηκώνουν πολλή συζήτηση. Θεωρώ ότι ο μεγάλος χορηγός της ΝΔ και της κυβέρνησης ήταν και είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ανεκδιήγητες επιλογές, πολιτικές και συμπεριφορές του. Οδήγησε την κοινωνία σε μια αναζήτηση εναλλακτικής λύσης και έτσι η ΝΔ εμφανίστηκε ως το «νέο».

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της τέσσερα χρόνια, ακόμα είναι σχεδόν στον μήνα του μέλιτος και παρ’ όλα αυτά εμφανίζει σημάδια φθοράς. Είναι τυχαίο; Ασφαλώς όχι. Εχει δείξει ότι ήταν παντελώς ανέτοιμη για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού – Προσφυγικού. Δεν φαίνεται να έχει μια καλά επεξεργασμένη, επικαιροποιημένη εξωτερική πολιτική, με βάση τα νέα δεδομένα, την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην περιοχή. Προωθεί μέτρα που πλήττουν εργασιακά δικαιώματα. Ενώ στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έδειξε διάθεση ειλικρινούς διαλόγου, σε όλα τα άλλα ο κανόνας είναι η έλλειψη διαλόγου. Πάρτε το θέμα της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου και πώς η κυβέρνηση αδιαφόρησε πλήρως για τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Ψήφος αποδήμων: Βήματα συναίνεσης