Ο Mr Jumbo για το Ελληνικό, την αθανασία και τη βαρεμάρα

Ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας συναντήθηκε, όπως κάθε χρόνο, με τους θεσμικούς επενδυτές με ένα μενού που είχε απ’ όλα...23 Οκτωβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 1:39 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:39 μμ


O ισχυρός άνδρας της Jumbo ξέρει πολύ καλά τον τρόπο να προκαλεί το ενδιαφέρον, να δίνει ειδήσεις και, αν μη τι άλλο, να κάνει εντύπωση. Ο Απόστολος Βακάκης, όπως το συνηθίζει κάθε χρόνο κατά την ετήσια συνάντηση με τους θεσμικούς επενδυτές, έτσι έκανε και φέτος.

Του Γιάννη Παπαδημητρίου

[email protected]

Το μενού είχε απ’ όλα. Από το Ελληνικό, που συνδέθηκε με τη… βαρεμάρα, έως το τραπεζικό σύστημα, την ελληνική νοοτροπία, τις νέες τάσεις της εποχής, τη μερισματική πολιτική και, εννοείται, τα οικονομικά αποτελέσματα με το πλάνο επενδύσεων.

Η τοποθέτησή του για το πρότζεκτ του Ελληνικού σίγουρα αποτέλεσε το θέμα συζήτησης στα περισσότερα πηγαδάκια. Με έναν δηκτικό αυθορμητισμό ο CEO και βασικός μέτοχος της Jumbo ξεκαθάρισε ότι είναι κατηγορηματικά αρνητικός στο να εμπλακεί εταιρικά ή προσωπικά με την επένδυση του Ελληνικού, γιατί η συγκεκριμένη επένδυση με τους αργούς ρυθμούς που κινείται απευθύνεται σε υπομονετικούς και η υπομονή είναι χαρακτηριστικό που ο ίδιος δεν διαθέτει.

Εκανε λόγο, μάλιστα, για τη… βαρεμάρα του να αναμένει εγκρίσεις και διαδικασίες, συνδέοντας τις γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες με την αποχώρηση των Αράβων και Κινέζων επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα τέλη Αυγούστου.

«Η Ελλάδα είναι ένας επενδυτικός παράδεισος υπό την προϋπόθεση οι επενδυτές να είναι αθάνατοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βακάκης με το γνωστό σκωπτικό ύφος που τον διακρίνει. Επίσης, αναφερόμενος στην εμπειρία του είπε ότι μια επένδυση για να είναι «ευχάριστη στην πραγματικότητα πρέπει να είναι συγκλονιστική στα χαρτιά», εκφράζοντας αμφιβολίες για την ολοκλήρωση της σχεδιαζόμενης επένδυσης, εξαιρώντας την περίπτωση του καζίνο.

«Δομικής φύσεως»

Αναφορικά με την οικονομία της χώρας, ο Απόστολος Βακάκης εκτίμησε ότι έχουν υποεκτιμηθεί οι δυσκολίες στην προσπάθεια επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, καθώς κατά την άποψή του τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι «δομικής φύσης» και οι αγκυλώσεις πολλές, στον βαθμό που η ουσιαστική μεταμόρφωση θα προϋπέθετε την αρωγή των πολιτών. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι ο ίδιος δεν βλέπει «αλλαγή στη νοοτροπία του κοινωνικού συνόλου».

Οσο για το έργο που επιτελείται αυτή την περίοδο, η εκτίμησή του ήταν ότι οι προσπάθειες στοχεύουν στην επίλυση ετεροχρονισμένων προβλημάτων, τα οποία αφορούν περισσότερο σε ένα τραυματισμένο κράτος και λιγότερο στον ιδιωτικό τομέα. Ως πληθωρική φυσιογνωμία, έδωσε με παραστατικό τρόπο ένα απλοϊκό παράδειγμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αρκεί μόνο η επιθυμία να πας γρήγορα. Οσοι πατάνε γκάζι σε κακοτράχαλο δρόμο θα σκοτωθούν».

Από την κριτική του κ. Βακάκη δεν ξέφυγαν οι διοικήσεις του τραπεζικού συστήματος, εκτιμώντας ότι απαιτούνται πολύ πιο γενναίες αποφάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ειπώθηκαν πολλά από τον Mr Jumbo, όμως το καλύτερο δώρο το κράτησε για τους επενδυτές, ανακοινώνοντας μια πιο γενναιόδωρη μερισματική πολιτική ως αντάλλαγμα της εμπιστοσύνης τους. Η διοίκηση αποφάσισε να αυξήσει κατά 20% το κονδύλι για μέρισμα για τα επόμενα δύο χρόνια με αφετηρία τη φετινή χρονιά. Η διαθέσιμη ρευστότητα του ομίλου επιτρέπει στη διοίκηση να εισηγηθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της 6ης Νοεμβρίου τη διανομή συνολικού μερίσματος 0,47 ευρώ (μεικτό) ανά μετοχή από 0,39 ευρώ πέρσι.

Υπενθυμίζεται ότι οι μέτοχοι έχουν ήδη εισπράξει το προμέρισμα της 14ης Μαΐου 2019, των 0,19 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό), κι εφόσον εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση θα διανεμηθεί και το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί σε 0,28 ευρώ ανά μετοχή (μεικτό). Οσον αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα, κατά το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (Ιούλιος 2019 – Σεπτέμβριος 2019) οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 8%.

Κατ’ εξαίρεση, η οικονομική χρήση ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2019 και θα λήξει τον Δεκέμβριο του 2019. Αυτή η αλλαγή της εταιρικής χρήσης θα προταθεί ώστε να επικυρωθεί από τους μετόχους στην τακτική Γενική Συνέλευση.

Ακολουθώντας την αρχή βάσει της οποίας το 1/3 της κερδοφορίας της αλυσίδας κατευθύνεται σε επενδύσεις, ο Απόστολος Βακάκης ανέπτυξε τα επενδυτικά πλάνα που δρομολογούνται για τους αμέσως επόμενους μήνες. Επενδύσεις που επικεντρώνονται σε χώρες των Βαλκανίων και κατά κύριο λόγο στην αγορά της Ρουμανίας.

Διπλασιασμός

Ο όμιλος μέσω συνεργασιών έχει παρουσία με 23 καταστήματα που φέρουν το σήμα της Jumbo σε 5 χώρες (Αλβανία, Κόσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία). Τον Σεπτέμβριο ξεκίνησε τη λειτουργία του πρώτου καταστήματος συνεργάτη στο Μαυροβούνιο.

Την επόμενη τετραετία τα καταστήματα στο δίκτυο της Ρουμανίας σχεδόν θα διπλασιαστούν, καθώς το δίκτυο στη χώρα αριθμεί 13 καταστήματα και αναμένεται να φθάσουν τα 22. Βασικό σκέλος των επενδύσεων αποτελούν και τα logistics με αναδιοργάνωση του συστήματος εφοδιασμού βάσει του μοντέλου last minute delivery.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη διάδοχο κατάσταση στην εταιρεία, ο κ. Βακάκης είπε ότι θα είναι στις επάλξεις όσο αντέχει. Οπως επεσήμανε, δεν γνωρίζει να κάνει κάτι άλλο, γι’ αυτό ακόμη και στην περίπτωση που αποδειχτεί κάποιος διάδοχος καλύτερος από τον ίδιο, βεβαίως θα κάνει χώρο για την εξέλιξή του, όμως θα είναι παρών.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 124 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη Νέα Σελίδα: Γκρίνια τραπεζών για το σχέδιο «Ηρακλής»