Η κλιματική αλλαγή προκαλεί και ψυχικές διαταραχές7 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:03 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:45 μμ


Όσο και να ψάξει κανείς τη λέξη solastalgia στα ελληνικά δεν πρόκειται να βρει κάτι. Κι όμως αναφέρεται σ’ ένα είδος στρες το οποίο είναι όλο και πιο κοινό σήμερα. Είναι το στρες που προέρχεται από την συνειδητοποίηση ότι το άμεσο περιβάλλον μας βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Της Βάλιας Καϊμάκη

Η λέξη solastalgia είναι ένας νεολογισμός (με δεύτερο συνθετικό το ελληνικό «άλγος») του φιλοσόφου Γλεν Άλμπρεχτ που χρονολογείται από το 2003 και σήμερα περιγράφει τον έντονο ψυχολογικό πόνο που συνδέεται με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Προκαλεί έντονα συναισθήματα λύπης που φτάνουν και μέχρι το κλάμα, την ώρα που διαβάζουμε για το τελευταίο ζωντανό κοράλλι σ’ έναν κοραλλιογενές ύφαλο, βλέπουμε ένα tweet για την εξαφάνιση ενός είδους πουλιών ή παρακολουθούμε ένα ρεπορτάζ για φωτιά σε τροπικό δάσος.

Τα γεγονότα αυτά πυροδοτούν συναισθήματα στρες για το μέλλον του πλανήτη και για τον κόσμο μέσα στον οποίο τα παιδιά μας θα κληθούν να ζήσουν.

Όσο αυξάνεται η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τόσο η solastalgia –που αντιμετωπίζεται όπως όλες οι αντίστοιχες διαταραχές- θα γίνεται και πιο συχνό φαινόμενο.