Σόδα εναντίον χημικών



9 Νοεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 7:35 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:57 μμ


Πώς καθαρίζουμε φρούτα και λαχανικά για να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν ακόμα ίχνη χημικών;  Η επιστήμη μας λέει πώς δεν υπάρχει μέθοδος καθαρισμού με τα συνηθισμένα σαπούνια που να είναι 100% αποτελεσματική.

Αντίθετα με τα πιάτα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν πόρους στους οποίους «κρύβονται» κάθε είδους χημικά και άρα είναι δύσκολο να καθαριστούν.

Της Βάλιας Καϊμάκη

Δύσκολο αλλά όχι αδύνατο. Στην ευρωπαϊκή και αμερικανική αγορά κυκλοφορούν πλέον ειδικά προϊόντα με τα οποία ψεκάζεις φρούτα και λαχανικά για να καθαρίσουν πλήρως. Δύσκολο να τα βρεις στην Ελλάδα αν και τώρα τελευταία κάτι φαίνεται να κινείται.

Υπάρχει όμως και η πολύ απλή μέθοδος της μαγειρικής σόδας. Το όξινο ανθρακικό νάτριο (παλαιά ονομασία διττανθρακικό νάτριο) ή απλώς μαγειρική σόδα είναι ο σύμμαχός μας σε πέντε απλά βήματα:

  1. Γεμίζουμε νερό τον (καθαρό) νεροχύτη ή μια λεκάνη.
  2. Προσθέτουμε για κάθε λίτρο νερού ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα.
  3. Βυθίζουμε μέσα τα φρούτα/λαχανικά.
  4. Αφήνουμε για 15 λεπτά.
  5. Ξεπλένουμε καλά και είναι έτοιμα.