Αγωγός ασφαλείας και ευημερίας με «σφραγίδα» ΗΠΑ

Την εδραίωση της συνεργασίας σε ένα έργο-ορόσημο σηματοδοτεί η κοινή δήλωση των ηγετών της Τριμερούς, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο. Το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι η εναλλακτική επιλογή στην ενεργειακή «εισβολή» της Ρωσίας και του Ιράν στην Ευρώπη. Παράλληλα, η συμμαχία των τριών χωρών με τις ΗΠΑ θα έχει αντίκρισμα και σε εξωτερικές κακόβουλες ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή.26 Μαρτίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 10:39 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 10:48 πμ


Η τριμερής συνάντηση κορυφής, Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ αναβαθμίστηκε σε τετραμερή με τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Του Στέφανου Μυτιληναίου

Το γιατί συναντήθηκαν οι τέσσερις χώρες δεν το κράτησαν μυστικό. Το είπαν στην κοινή τους δήλωση: «Οι κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα (σ.σ.: 20 Μαρτίου) στην Ιερουσαλήμ για να επιβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας. Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή. Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τη διαποικίληση».

Δύο σημαντικά σημεία

Πρώτον, το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, που θα μεταφέρεται από τον EastMed, προορίζεται να είναι η εναλλακτική ροή στην ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία και το Ιράν. Δεύτερον, οι τρεις χώρες μαζί με τις ΗΠΑ δεσμεύονται να αμυνθούν σε εξωτερικές κακόβουλες επιρροές, όχι μόνο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Μέση Ανατολή. Η συμμαχία έχει όμως και ιδεολογικό περιεχόμενο. Είναι «η συμμαχία τριών δημοκρατικών χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως εύστοχα επεσήμανε η Deutsche Welle: «Είναι η μοναδική δυνατή συμμαχία σε μια περιοχή γεμάτη κινδύνους».

Κόστος 6 δισ. ευρώ

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στη σύσκεψη, παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ότι η γέφυρα συνεργασίας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι η ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εκτιμώμενο κόστος για τον EastMed θα είναι περίπου 6 δισ. ευρώ. Θα πρόκειται δε για τον πιο ασφαλή αγωγό στον κόσμο γιατί θα είναι σε μεγάλο βάθος, επομένως και απρόσβλητος από ενδεχόμενες τρομοκρατικές ενέργειες – να σημειωθεί ότι ο αγωγός έχει ήδη απειληθεί από ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Το μέγεθος του αγωγού μπορεί να διπλασιαστεί, γιατί θα πρέπει να μεταφέρει ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες που αναμένεται να βρεθούν στις έρευνες που γίνονται στο Ισραήλ.

Στην πρώτη φάση του EastMed συμμετέχουν αποκλειστικά η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ και η Ιταλία, η οποία θα υπογράψει σύντομα, με τη στήριξη των ΗΠΑ. Σε επόμενη φάση, ωστόσο, θα υπάρξει συνεργασία και με τρίτες χώρες, με πρώτη την Αίγυπτο αλλά και χώρες του Κόλπου, με την αρχή να κάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε ρητά ότι «εάν τον κατασκευάσουμε, σημαίνει ότι έχουμε δεσμευτεί και για να τον προστατεύσουμε», ενώ από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο τόνισε ότι η βασική σημασία του αγωγού αφορά στον τομέα της ασφάλειας και της σταθερότητας.

Οι ΗΠΑ ύστερα από μακρά απουσία εδραιώνονται στην Αν. Μεσόγειο με τρόπο εντυπωσιακό

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ύστερα από μακρά απουσία, εδραιώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο με τρόπο εντυπωσιακό. Η γραμμή από το Ισραήλ μέχρι την Ευρώπη αποτελεί το πιο σημαντικό στρατηγικό επίτευγμα για την Αμερική τα τελευταία χρόνια, ενώ θα καλύψει και το κενό της Τουρκίας, στην περίπτωση, βεβαίως, που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφασίσει να αλλάξει στρατόπεδο και να ταχθεί στο πλευρό της Μόσχας. Ωστόσο, υπάρχει πρόνοια και για μια ολοκληρωτική αποστασία της Τουρκίας και αυτή ονομάζεται Κουρδιστάν. Ο «κουρδικός διάδρομος», που ξεκινά από το Βορειοδυτικό Ιράν, εκβάλλει στη Μεσόγειο, λίγο πάνω από τον EastMed.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, προανήγγειλε και δεύτερη Τετραμερή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου θα αναβαθμιστεί με τη συμμετοχή της Γαλλίας. Οι τέσσερις ηγέτες, Τσίπρας, Αναστασιάδης, Σίσι και Μακρόν, θα συναντηθούν κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Απριλίου στο Παρίσι. Ο Κύπριος Πρόεδρος επιβεβαίωσε επίσης την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Εμπνευστής της συμμαχίας ο Νετανιάχου

Αυτό που διαμηνύθηκε στην Ιερουσαλήμ με τον πιο επίσημο και σαφή τρόπο είναι η ιστορικής σημασίας περιφερειακή συμμαχία Ηνωμένων Πολιτειών, Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Ενα σχέδιο αρχιτέκτονας του οποίου είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στον οποίο, εξάλλου, ανήκει και η πατρότητα της ιδέας του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed. Για το πώς όμως φτάσαμε ως εδώ εύσημα πολλά και μεγάλα ανήκουν και στη χώρα μας. Οχι μόνο γιατί από τον Αύγουστο του 2010, όταν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε την πρόταση στον Γιώργο Παπανδρέου, μέχρι σήμερα όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις -ανάλογα με τις δυνατότητές τους- εργάστηκαν για την υλοποίησή της, αλλά και γιατί είναι η «ήπια δύναμη» της Ελλάδας που λειτούργησε και λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας με τους Αραβες και τα άλλα έθνη της περιοχής.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι ο σχεδιασμός «απογειώθηκε» επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, απόλυτα βέβαιος ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι «μια χώρα-καταλύτης τού αύριο της περιοχής», κινήθηκε σε όλη τη διάρκεια της θητείας του με γνώμονα η χώρα μας να αναλάβει ξανά «διευθυντικό ρόλο στην περιοχή» και να γίνει «σημαντικός παίκτης σε Ανατολική Μεσόγειο και Βαλκάνια, στην ίδια την ΕΕ και κατά προέκταση στη Δύση», ως μια ήπια δύναμη που «Διαμεσολαβεί», αναλαμβάνει ρόλους «Διαιτησίας» και «Διαπραγματεύεται» για λογαριασμό αντιμαχόμενων πλευρών, όπως, π.χ., στη Μέση Ανατολή. Αυτά είναι τα «3Δ», με την προώθηση των οποίων η Ελλάδα γίνεται χρήσιμη στο διεθνές σύστημα και μπορεί πιο εύκολα να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει τα δικά της δίκαια.

Δημοσιεύτηκε στη «Νέα Σελίδα» στο τεύχος 94 που κυκλοφόρησε εκτάκτως το Σάββατο 23 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Προστασία πρώτης κατοικίας: Με εντολή Τσίπρα το νομοσχέδιο στη Βουλή

Αλέξης Χαρίτσης στη «Νέα Σελίδα»: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από τη ΝΔ