Κίνημα Αλλαγής: Στο κάδρο όλοι για την πρώτη κατοικία

Πρωτοβουλία Γεννηματά για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής - Με δημόσια τοποθέτηση ζητά πολιτικό μέτωπο προστασίας των εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους24 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:43 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:45 πμ


Να θέσει όλο το πολιτικό σύστημα προ των ευθυνών του αναφορικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας αποβλέπει το Κίνημα Αλλαγής, με την πρόεδρό του, Φώφη Γεννηματά, να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής στις αρχές της εβδομάδας. 

Της Γεωργίας Σαδανά

[email protected]

Επιλέγοντας για άλλη μια φορά να κινηθεί δημόσια απέναντι σε ένα μείζον κοινωνικό θέμα (αποφεύγοντας παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και πολιτικά σενάρια)«είναι απάνθρωπο να χάσουν τα σπίτια τους εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ξεπληρώσουν το δάνειό τους. Ο κίνδυνος με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών. Γι’ αυτό και προκειμένου να αποφευχθεί ζητήσαμε να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής ώστε να βρούμε λύσεις», τόνισε η κυρία Γεννηματά και αξίωσε «να συνεννοηθούμε για ένα δίκαιο και αποτελεσματικό σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας. Στη βελτίωση της ζωής των πολιτών κρινόμαστε όλοι».

Η επιλογή της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής να θέσει το πρόβλημα μετωπικά στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν υπήρξε, ωστόσο, ο μόνος της στόχος. Η σύσταση διακομματικής επιτροπής «περιλαμβάνει κύρια την κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή της οποίας δεν μπορεί να ληφθεί απόφαση», υπογραμμίζει η Χαριλάου Τρικούπη, πετώντας το μπαλάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Ηδη η πρόταση της κυρίας Γεννηματά τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με τον πρόεδρο του σώματος, Κώστα Τασούλα, να ζητά από τα υπόλοιπα κόμματα να τοποθετηθούν επ’ αυτής. Ακόμη, ωστόσο, κι αν δεν καταγραφεί θετική ανταπόκριση εκ μέρους των άλλων πολιτικών δυνάμεων, η κυρία Γεννηματά είναι ήδη κερδισμένη στον «πρώτο γύρο» ενώπιον της κοινής γνώμης, καθώς το Αρθρο 137 της Βουλής στέλνει το αίτημα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, την πρόκληση της οποίας για ένα θέμα που απασχολεί μαζικά την ελληνική κοινωνία πιστώνεται το Κίνημα Αλλαγής.

Πολιτική ανοιχτών θυρών

Την ίδια ώρα, η «πολιτική ανοιχτών θυρών» που έχει επιλέξει η κυρία Γεννηματά όλο το τελευταίο διάστημα (Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ψήφος αποδήμων κ.λπ.), δημοσιοποιώντας τις θέσεις και τις τελικές της αποφάσεις, ενδυναμώνει το προσωπικό της κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας, στάση που επιβεβαιώνεται από τη διάθεσή της να ανοίξει τα χαρτιά της για την πρώτη κατοικία με το αίτημα για διακομματική επιτροπή, μην αφήνοντας κανένα περιθώριο για οργιώδη σενάρια και μέτωπα συνεργασίας ερήμην των στελεχών και της προοδευτικής κοινωνική βάσης. Ταυτόχρονα, η εμμονή στην «ατζέντα της διπλανής πόρτας» (κόκκινα δάνεια, καταχρηστικές χρεώσεις τραπεζών, ασφαλιστικό, 13η σύνταξη) δίνει πόντους και στην αντιπολιτευτική εικόνα της Χαριλάου Τρικούπη, η οποία εκπέμπει μήνυμα μαχητικής αντιπολίτευσης με κοινωνικό πρόσημο.

Την ίδια εικόνα επιχείρησε να ενισχύσει η κυρία Γεννηματά και από τις Βρυξέλλες, καθώς στην πρώτη παρέμβασή της στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών επικεντρώθηκε σε ζητήματα ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής (συζητώντας τον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και την Πράσινη Συμφωνία), κάνοντας ειδική αναφορά στον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα και παρατηρήσεις για την νέα ΚΑΠ, μεταφέροντας τις ενστάσεις του αγροτικού κόσμου.

Ενημέρωση για το Προσφυγικό

Παράλληλα, την τρέχουσα εικόνα από τα ελληνικά νησιά μετέφερε κατά τη δεύτερη παρέμβασή της στην Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, ενημερώνοντας τους «ομογάλακτούς» της τόσο για το επίπεδο των υποδομών όσο και για τους ρυθμούς διαχείρισης του προβλήματος. Εχοντας η ίδια διαπιστώσει -σε προηγούμενη Προσύνοδο- ότι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δεν είχαν στο σύνολό τους πλήρη εικόνα, η κυρία Γεννηματά εστιάζει στη μεταφορά των πραγματικών διαστάσεων του προβλήματος -ιδίως στο Βόρειο Αιγαίο- στις Βρυξέλλες, επιμένοντας σε συνολική ευρωπαϊκή λύση και τροποποίηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας.

«Η Ελλάδα περνά μια δοκιμασία που αφορά σε όλη την Ευρώπη. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας μετατρέψει σε αποθήκη ψυχών. Ζητώ τη στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στο δράμα που βιώνουν τα νησιά μας. Με άμεση αποσυμφόρησή τους, με ουσιαστική φύλαξη των συνόρων και, βεβαίως, με κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλα τα κράτη-μέλη. Πρέπει να παρθούν μέτρα άμεσα τώρα, πριν να είναι πολύ αργά για όλους. Η ακροδεξιά καραδοκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Γεννηματά, ζητώντας «ριζικές λύσεις» μέχρι το νέο «Δουβλίνο», μεταξύ των οποίων «η κατανομή των αιτούντων άσυλο σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και με σύστημα κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται».

Σε ρυθμούς Εθνικής Συνδιάσκεψης

Η ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα με την οποία αντιμετωπίζει τη διαχείριση της προσφυγικής – μεταναστευτικής κρίσης η κυρία Γεννηματά αποτυπώνεται και στις πολιτικές διαδικασίες του Κινήματος Αλλαγής όλο το τελευταίο διάστημα. Στην κατεύθυνση αυτή, από το Νότιο Αιγαίο (και με κεντρική θεματική την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση) θα εκκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι προσυνδιασκέψεις του κόμματος, οι οποίες θα εξελιχθούν κατά το διάστημα 29 Φεβρουαρίου έως 9 Μαρτίου, με τη διοργάνωση δώδεκα αντίστοιχων μαζικών διαδικασιών, μία ανά γεωγραφική περιφέρεια.

Σε έντονους προσυνεδριακούς ρυθμούς κινείται και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, η οποία θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες σε τέσσερις διαδικασίες (Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Ρόδος και Κοζάνη), ενώ τον πολιτικό συντονισμό τους έχει αναλάβει ο Χρήστος Πρωτόπαπας, με τον Στέφανο Παραστατίδη να επιμελείται τις οργανωτικές λεπτομέρειες. Τελικός προορισμός των προσυνδιασκέψεων αποτελεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στις 14-15 Μαρτίου στην Αθήνα, όπου αναμένεται να ξεδιπλωθούν τόσο ο οδικός χάρτης του Κινήματος Αλλαγής τους επόμενους μήνες όσο και το νέο προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο μετά και τις εθνικές εκλογές. Για τις ανάγκες της Εθνικής Συνδιάσκεψης θα συγκληθούν τις επόμενες ημέρες το Πολιτικό Συμβούλιο αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, καθώς αμφότερα θα έχουν ενεργό ρόλο στις εργασίες και την επεξεργασία των θέσεων της Εθνικής Συνδιάσκεψης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 142 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αλέκος Φλαμπουράρης στη «Νέα Σελίδα»: Υπάρχει έδαφος για συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ