Σκυλακάκης στη «Νέα Σελίδα»: Ο ΣΥΡΙΖΑ ποδοπάτησε τη μεσαία τάξη

«Μέσα σε έναν χρόνο κανείς δεν το έχει ξεχάσει αυτό. Το θυμίζουν, άλλωστε, οι φόροι που έβαλε και δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μειώσουμε ή να καταργήσουμε»25 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 5:12 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 5:27 μμ


«Αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ, θα απέφευγα τον όρο «μεσαία τάξη» όπως ο διάολος το λιβάνι. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ποδοπάτησε, για λόγους ιδεολογικούς προπαντός, τη μεσαία τάξη», τονίζει στη συνέντευξή του στη «Νέα Σελίδα» ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θόδωρος Σκυλακάκης, και συμπληρώνει:

«Και, βέβαια, μέσα σε έναν χρόνο κανείς δεν το έχει ξεχάσει αυτό. Το θυμίζουν, άλλωστε, οι φόροι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μειώσουμε ή να καταργήσουμε».

Παράλληλα, αναφέρεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιγράφει τα επόμενα ορόσημα για την οικονομία.

Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
[email protected]

Περιμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2024. Εχετε μια πρώτη εκτίμηση για τις βασικές προβλέψεις του;

Μια εκτίμηση για το Μεσοπρόθεσμο, που είναι μια κατεξοχήν τεχνική δουλειά που αφορά σε όλη τη γενική κυβέρνηση, εφόσον ειπωθεί πριν γίνει η δουλειά, είναι από τη φύση της έωλη. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων πιστεύω πως θα υπάρξει και στο εναλλακτικό σενάριο που προετοιμάζουμε θα φανεί πόσο μεγάλη δυναμική μπορεί να έχει η ελληνική οικονομία αν την απελευθερώσουμε από αδικαιολόγητα δημοσιονομικά δεσμά.

Πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει πολύ ισχυρή τεχνική και πολιτική στοιχειοθέτηση. Το βασικό οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι το τεράστιο επενδυτικό κενό. Δημοσιονομικά, οι αγορές μάς αντιμετωπίζουν τελείως διαφορετικά σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από έναν χρόνο. Θυμίζω ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στο 3,85% και σήμερα που μιλάμε είναι κάτω από το επίπεδο του 1%. Το να μας δώσουν δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε το επενδυτικό κενό είναι προς το συμφέρον των ίδιων των πιστωτών. Γι’ αυτό και είμαι πεπεισμένος ότι χώρος θα δημιουργηθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σας ασκεί έντονη κριτική, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη για τη μεσαία τάξη είναι πολύ περιορισμένα εξαιτίας της νέας φορολογικής πολιτικής που ακολουθείτε. Ποιο είναι σχόλιό σας;

Αν ήμουν ΣΥΡΙΖΑ, θα απέφευγα τον όρο «μεσαία τάξη» όπως ο διάολος το λιβάνι. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ποδοπάτησε, για λόγους ιδεολογικούς προπαντός, τη μεσαία τάξη. Και, βέβαια, μέσα σε έναν χρόνο κανείς δεν το έχει ξεχάσει αυτό. Το θυμίζουν, άλλωστε, οι φόροι που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχουμε ακόμα καταφέρει να μειώσουμε ή να καταργήσουμε. Φέτος όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, θα καταλήξει κατά κύριο λόγο στη μεσαία τάξη μέσω της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης, την οποία στο πρόγραμμά μας έχουμε, άλλωστε, δεσμευτεί ότι θα καταργήσουμε ολοσχερώς εντός αυτής της τετραετίας.

Η δημοσιονομική πολιτική είναι ανάπηρη όταν στηρίζεται μόνο στη μείωση της υπερφορολόγησης. Τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να περιμένουμε από το υπουργείο Οικονομικών στο συγκεκριμένο πεδίο;

Έχουμε ξεκινήσει γι’ αυτό τον λόγο δύο ακόμα μεγάλες πρωτοβουλίες. Η πρώτη είναι η επισκόπηση δαπανών σε όλη τη γενική κυβέρνηση, που, σε συνδυασμό με τη μείωση των οροφών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ, μειώνει την επιβάρυνση του φορολογούμενου και βελτιώνει τη λειτουργία του κράτους. Η δεύτερη είναι η συστηματική μας προσπάθεια κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου μέσω των ηλεκτρονικών συναλλαγών, για τις οποίες έχουμε θεσπίσει ισχυρά κίνητρα και αντικίνητρα και περιμένουμε από εκεί 557 εκατ. ευρώ, όπως και μέσω του νέου επιχειρησιακού σχεδίου, που συνοδεύεται κι από τα αντίστοιχα νομοσχέδια για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου.

Ποια είναι τα επόμενα ορόσημα για την οικονομία αλλά και για τον τομέα που εσείς εποπτεύετε; Πού θα επικεντρωθούν οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου τους επόμενους μήνες;

Έχουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για μεταναστευτικές δαπάνες, ANFAs, μηχανισμό εξομάλυνσης και πρωτογενή πλεονάσματα. Εχουμε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με πρόσθετα κίνητρα και μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία επεξήγησης και κινητοποίησης του κόσμου ώστε να καταπολεμήσει ο ίδιος τη φοροδιαφυγή. Εχουμε, όπως προανέφερα, το θέμα του λαθρεμπορίου και, βέβαια, το μεγάλο θέμα της μεταρρύθμισης στο πτωχευτικό δίκαιο και της δημιουργίας ενός νέου πλαισίου για το ιδιωτικό χρέος, με στόχο τη διευκόλυνση των ανθρώπων που έχουν υψηλή δανειακή επιβάρυνση της πρώτης κατοικίας τους.

Μετά την επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής αλλά και το πρόσφατο «πάγωμα» των επιτάξεων στα νησιά, μήπως τελικά χρειάζεται αλλαγή πολιτικής στη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού;

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα, στο οποίο θα χρειαστεί η κυβέρνηση να προσαρμόζεται στις εκάστοτε εξελίξεις. Τόσο στις ροές, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι η πολιτική αναγκαστικά πρέπει να είναι διαφορετική όταν έχεις διπλάσιες ή πολλαπλάσιες ροές, όσο και στις κοινωνικές συνθήκες που διαμορφώνει το ίδιο το Μεταναστευτικό στις περιοχές υψηλής επιβάρυνσης.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 142 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αλέκος Φλαμπουράρης στη «Νέα Σελίδα»: Υπάρχει έδαφος για συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ

Μανώλης Χριστοδουλάκης στη «Νέα Σελίδα»: Διαφωνούμε πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ