ΣΥΡΙΖΑ: Επανεκκίνηση από το Φάληρο

Μετωπική αντιπολίτευση και ρεαλιστικό πρόγραμμα το νέο δόγμα της Κουμουνδούρου25 Φεβρουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 1:55 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 1:55 μμ


Δυναμική επαναφορά σε όλα τα μέτωπα υπόσχεται η αξιωματική αντιπολίτευση -περνώντας για πρώτη φορά στην αντεπίθεση έπειτα από επτά μήνες-, σε μια απόπειρα οι πρόσφατες εσωκομματικές τριβές να περάσουν σε δεύτερο πλάνο, στοχεύοντας πλέον μετωπικά το Μέγαρο Μαξίμου. 

Παρά τις επιμέρους ενστάσεις στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η υπέρβαση της εσωστρέφειας αποτελεί κοινή συνισταμένη στο στελεχιακό δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο προσβλέπει στην ευόδωση της νέας στρατηγικής του κόμματος. Το νέο δόγμα της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει αφενός επιθετική αντιπολίτευση, αφετέρου μια «πειστική ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης» για το μέλλον, σημεία της οποίας παρουσιάστηκαν χθες στην πολιτική εκδήλωση με τίτλο «Επτά μήνες κυβέρνησης ΝΔ – Η απάτη των “αρίστων” αποκαλύπτεται – Παίρνουμε το αύριο στα χέρια μας – Υπερασπιζόμαστε την κοινωνία» και κεντρικό ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Υποστολή της… αριστείας

Η ολική επάνοδος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκκινεί με την αποδόμηση του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας, με σημαία αντεπίθεσης της Κουμουνδούρου την «αριστεία» αλλά και σχετικά παραδείγματα -μέσω της προβολής έξι θεματικών βίντεο-, αντιπαραβάλλοντας τις προεκλογικές υποσχέσεις με την κυβερνητική δράση συνοδεία εικόνας και ήχου. Η επανεκκίνηση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακωθεί, μάλιστα, το επόμενο διάστημα, καθώς έπεται η διοργάνωση αγροτικού συνεδρίου στις 7 Μαρτίου στη Λάρισα προκειμένου να προβληθούν πτυχές του νέου παραγωγικού μοντέλου (προϊόν του νέου προγράμματος του κόμματος) που προτείνει η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Εκτός από την αγροτική παραγωγή και οικονομία, στις προσεχείς θεματικές εκδηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται οι τομείς του πολιτισμού, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εργασίας – συνδικάτων παρουσία εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας και των τοπικών κοινωνιών, ανοίγοντας έτσι έναν δημιουργικό διάλογο με μελλοντική προοπτική.

Η αλλαγή κλίματος στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις τελευταίες ημέρες ενισχύεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis, με πηγές της Κουμουνδούρου να διαβάζουν ως «χαστούκι» στη ρητορική της ΝΔ την απάντηση του Αρείου Πάγου. Διαβλέποντας εσωκομματικές έριδες στα ενδότερα της Νέας Δημοκρατίας με φόντο την πολύκροτη υπόθεση, «η απάντηση του Αρείου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κ. Μητσοτάκη», ανέφερε σχετικά η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας ότι «στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε την πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες-κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνο αυτή, χωρίς φόβο».

«Φιάσκο η μεθόδευση»

Η αυστηρή προειδοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στον Κανονισμό της Βουλής, στον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση θα εμμείνει, χωρίς στελέχη της να κρύβουν την ικανοποίησή τους τις τελευταίες ώρες μετά την απόφανση του Αρείου Πάγου. Στην κατεύθυνση αυτή, η Κουμουνδούρου θα συμμετέχει κανονικά στο εξής στις συνεδριάσεις της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, πιέζοντας το κυβερνητικό στρατόπεδο «ώστε στο τέλος να λάμψει η αλήθεια». Η υψηλή θέση που κατέχει η υπόθεση στην αντιπολιτευτική ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατανοητή και από την προσωπική παρέμβαση του κ. Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα στελεχών και αντιπάλων. «Οσα πρωτοφανή συμβαίνουν αυτές τις ώρες με τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis φανερώνουν πόσο υποκριτική ήταν όλη η δήθεν ευαισθησία της κυβέρνησης και μέρους των ΜΜΕ για όσα είπα προχθές στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ δεν μιλάμε απλά για αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά για πλήρη αποσυναρμολόγηση τόσο του κράτους δικαίου όσο και του διεθνούς νομικού πλαισίου για την προστασία και τα δικαιώματα των προστατευόμενων μαρτύρων», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προαναγγέλλοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει τη θεσμική εκτροπή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στα όργανα της ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μα πάνω απ’ όλα στον ελληνικό λαό. Δεν θα αφήσουμε τον κ. Μητσοτάκη για χάρη του κ. Σαμαρά να οδηγήσει την Ελλάδα στις πιο αυταρχικές πρακτικές του ομοϊδεάτη τους κ. Ορμπαν».

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 142 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Αλέκος Φλαμπουράρης στη «Νέα Σελίδα»: Υπάρχει έδαφος για συμπόρευση με το ΚΙΝΑΛ