Αμοιβαιότητα στις σχέσεις με τους συμμάχους13 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 4:32 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 4:36 μμ


Στο διεθνές δίκαιο, καθώς και στη διεθνή πολιτική σκηνή ο όρος «κυριαρχία» χρησιμοποιείται προκειμένου να υποδηλώσει την ανεξαρτησία αλλά και την αυτονομία ενός κράτους ακριβώς επί των σχέσεών του με άλλα κράτη.

Επίσης, ο όρος «εθνική κυριαρχία», που χρησιμοποιείται κι αυτός ευρύτατα, με λιγότερη ίσως αυστηρότητα, υποδηλώνει το δικαίωμα ή την αξίωση μιας εθνικής ομάδας για αυτοδιάθεση, ελεύθερη εκλογή διακυβέρνησης και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της απ’ όλους.

Η Ελλάδα βιώνει τον τελευταίο καιρό διάφορες προκλήσεις εξ ανατολών, που γίνονται μεγαλύτερες λόγω της συμφεροντολογικής στάσης των διαφόρων συμμάχων.

Το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ουσιαστικές παραμέτρους για τα αμυντικά κυρίως ζητήματα.

Η Ελλάδα προώθησε τη σημαντική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, εξέφρασε την άποψη για μελλοντική συμμετοχή στο πρόγραμμα F-35, ενώ ολοκληρώνει τη συμφωνία για τα F-16.

Παράλληλα, ήταν από τις πρώτες χώρες που τοποθετήθηκαν υπέρ των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράν.

Επειδή η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από ένα ευμετάβλητο σκηνικό, η όποια διπλωματική στήριξη απέναντι σε ισχυρούς συμμάχους πρέπει να διέπεται από το πνεύμα της αμοιβαιότητας.

Ο ρόλος των κυρίαρχων κρατών στη σύγχρονη εποχή αλληλεπιδρά με την Ιστορία τους, τη γεωγραφική θέση και τη δύναμη, με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις διεθνείς Συνθήκες.

Στη λέξη δύναμη, σε συνδυασμό με τα εθνικά οφέλη, πρέπει να επενδύσει περισσότερο η ελληνική διπλωματία.

Όταν η Ελλάδα δίνει, συνάμα πρέπει να απαιτεί και να παίρνει.

«Νέα Σελίδα»

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 136 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»:

Γεννηματά στη «Νέα Σελίδα»: Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Μετρούν τα κέρδη από την επίσκεψη

Ο πόλεμος των αγωγών στη Μεσόγειο