Αμυντικό δόγμα με drones και κάμερες

«Πράσινο φως» από τον πρωθυπουργό για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στο Αιγαίο8 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 2:58 μμ · Τελευταία τροποποίηση: 3:03 μμ


Η εξοπλιστική θωράκιση της χώρας «με έξυπνες παρεμβάσεις και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά», όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στο περιθώριο του γεύματος προς τους δημοσιογράφους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είναι αντικείμενο σχεδιασμού, συζητήσεων και διαπραγματεύσεων με τις προμηθεύτριες εταιρείες του Πενταγώνου. 

του Γιάννη Κορωναίου
[email protected]

Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων, των ελληνικών πρωτοβουλιών και της τουρκικής προκλητικότητας, η ενίσχυση της άμυνας προβάλλει ως μονόδρομος. Η κοινοβουλευτική έγκριση και με ευρεία πλειοψηφία τής αναβάθμισης των F-16 και των Mirage 2000 που διαθέτει ο στόλος της Πολεμικής Αεροπορίας μας, συνολικού κόστους 1,5 δισ. ευρώ, είναι μόνο η αρχή, καθώς στην επικείμενη συνάντηση με τον Πρόεδρο Τραμπ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανοίξει και θέμα αγοράς των F-35. «Αν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, θα εξετάσουμε σοβαρά να αγοράσουμε F-35, γιατί είναι τα πιο έτοιμα και σύγχρονα της αγοράς», είπε σχετικά ο πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξή του στο «Βήμα».

Υπέρ και κατά για τα F-35

Στους κόλπους της αμυντικής βιομηχανίας αλλά και στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας οι απόψεις διίστανται σε ό,τι αφορά στη χρησιμότητα μιας τέτοιας αγοράς. Οι υποστηρικτές αναφέρουν ότι τα F-35 είναι πράγματι ό,τι πιο εξελιγμένο στα μαχητικά 5ης γενιάς, μια και εκτοξεύει το ελληνικό αξιόμαχο στον αέρα καταφέροντας καίριο πλήγμα στους γείτονες, οι οποίοι ουσιαστικά βρίσκονται εκτός του συγκεκριμένου προγράμματος της κατασκευάστριας Lockheed Martin. Στην άλλη πλευρά, οι πολέμιοι αυτής της ιδέας υποστηρίζουν ότι ο πάγιος σχεδιασμός της ελληνικής πτητικής ικανότητας εξυπηρετείται άριστα από τα αναβαθμισμένα F-16. Επίσης, στα μειονεκτήματα περιλαμβάνεται το μεγάλο κόστος τόσο της αγοράς όσο και της χρήσης των F-35, μια και είναι σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο των F-16. 

Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ σχεδιάζουν τον τρόπο ένταξης των νέων δυνατότητων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της πατρίδας και της φύλαξης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Ούτως ή άλλως, τα «έξυπνα εργαλεία», που μετατρέπονται και σε μέσα αποτροπής, χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τις ένοπλες δυνάμεις παγκοσμίως. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, το Ισραήλ, εσχάτως και η Τουρκία έχουν επενδύσει στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα σκάφη θαλάσσης (UNV) αλλά και επιφανείας (USV). Τώρα και η χώρα μας προετοιμάζεται για την παραγωγή της πρώτης γενιάς μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που θα έχουν σκοπό την αναχαίτιση επιθετικών κινήσεων επίσης μη επανδρωμένων σκαφών. «Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την αμυντική μας βιομηχανία και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα έχουμε σύντομα το ελληνικό UAV», τόνισε πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ προανήγγειλε την πρώτη δοκιμαστική πτήση ελληνικού drone το καλοκαίρι. Μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγωγή των ελληνικών drones, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα προχωρήσει στην αγορά αμερικανικών και ισραηλινών drones για την επόπτευση των θαλάσσιων συνόρων, όπως ανακοίνωσε. Τα συγκεκριμένα drones, που έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας, θα έχουν προηγμένα ραντάρ ανίχνευσης και δυνατότητα πτήσης πλέον των 24 ωρών.

Ένα άλλο τεχνολογικό επίτευγμα που λειτουργεί ήδη και θα επεκταθεί το προσεχές διάστημα είναι το σύστημα θερμικών καμερών. Το ελληνικής κατασκευής ηλεκτροοπτικό σύστημα ήδη έχει αποδώσει εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της διετούς πιλοτικής εφαρμογής του σε τέσσερα πλοία της Ελλάδας, ενώ ένα νέο πιο εξελιγμένο και περισσότερων δυνατοτήτων μοντέλο τόσο σε ακτίνα δράσης όσο και σε προσδιορισμό απειλής αναμένεται να τοποθετηθεί και σε παρατηρητήρια του Πολεμικού Ναυτικού.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 135 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: EastMed: Τα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη από τη συμφωνία