Αναζητώντας το φλουρί της Κεντροαριστεράς

Στοιχήματα και στόχοι για ένα «προοδευτικό 2020» ταλανίζουν Τσίπρα, Γεννηματά και Βαρουφάκη31 Δεκεμβρίου 2019 · Ώρα δημοσίευσης: 9:20 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 9:20 πμ


Ως έτος επανάκαμψης τοποθετούν το 2020 τα κομματικά επιτελεία του «προοδευτικού τόξου», καθώς η περίοδος χάριτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται να εκπνέει στην αλλαγή του χρόνου. Ύστερα από μια τριπλή εκλογική διαδικασία και την εξαιρετική πυκνότητα των πολιτικών γεγονότων, Αλέξης Τσίπρας, Φώφη Γεννηματά και Γιάνης Βαρουφάκης φαίνεται να ανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους για το νέο έτος, σε μια προσπάθεια να αποκομίσουν όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη στο συντομότερο δυνατό χρόνο.

της Γεωργίας Σαδανά
[email protected]

Εικόνα υγείας -εσωκομματικής και πολιτικής- επιθυμεί να εμφανίσει πρώτη η Κουμουνδούρου, στέλνοντας μήνυμα επούλωσης των όποιων πληγών άφησε η 7η Ιουλίου στο εκλογικό σώμα του ΣΥΡΙΖΑ – και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, άδραξε την ευκαιρία να εμφανιστεί δημόσια στην εκκίνηση των διακοπών των Χριστουγέννων, αφήνοντας ισχυρό το στίγμα της δημόσιας παρουσίας του τις ημέρες των αργιών. Ο ίδιος, άλλωστε, είχε αραιώσει εντυπωσιακά -σε σχέση με την εν γένει δραστηριότητά του- τον δημόσιο λόγο του τους τελευταίους μήνες, γεγονός που συνδέεται αυτόματα με την παγιωμένη πλέον δημοσκοπική πτώση του κόμματος. Επιχειρώντας την πλήρη αντιστροφή αυτής της εικόνας -με τον κ. Τσίπρα να κάνει λόγο για «χρονιά αποτίμησης»-, να φρενάρει την περαιτέρω δημοσκοπική κάθοδο επιθυμεί για τις αρχές του 2020 η αξιωματική αντιπολίτευση, επενδύοντας στην επιστροφή της στο προσκήνιο μέσω έντονης αντιπολιτευτικής δράσης.

Αυτό το νόημα είχε η κατά μέτωπο επίθεση προς το Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα με φόντο την αστυνομική επίθεση στο Κουκάκι και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, με τον Αλέξη Τσίπρα να σηκώνει τους τόνους (στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1), δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση αυτή που λέτε ότι ήρθε φορτσάτη και δίνει, δίνει, δίνει, από τον Ιούλιο του ’19 που κέρδισε, 7 Ιουλίου, μέχρι και σήμερα, μέχρι και το τέλος του χρόνου σε πραγματικό αριθμό έχει δώσει 205 εκατομμύρια στην αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ προς τα πάνω, για τα μεγάλα βαλάντια όμως, και άλλα 175 εκατομμύρια που αφορούν στο κοινωνικό μέρισμα. Δηλαδή, να πούμε γύρω στα 400 εκατομμύρια: 3 δισ. έχουμε δώσει εμείς, 400 εκατομμύρια έχουν δώσει αυτοί», επιδιώκοντας συγκρίσεις «στην τσέπη».

Με όχημα τη μνήμη

Εκτός από την εκπνοή του αρχικού θετικού κλίματος για την κυβέρνηση λόγω της παρέλευσης ικανού χρόνου από τις εθνικές εκλογές, να αναμοχλεύσει τη μνήμη των ψηφοφόρων του και ευρύτερα του προοδευτικού ακροατηρίου επιδιώκει ο κ. Τσίπρας προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική του βάση αλλά και να δημιουργήσει ρεύμα νέων μελών προς την Κουμουνδούρου στον δρόμο προς το 3ο Συνέδριο, συνοψίζοντας τις παραμονές των Χριστουγέννων στιγμές της διακυβέρνησής του. «Κάθε πρωθυπουργός έχει μια κρίση, εγώ τις είχα όλες μαζί! Είχα πέραν της πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης και την κρίση στα εθνικά θέματα και την κρίση την προσφυγική», υπενθύμισε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Θα είμαστε μόνοι μας»

Η απεύθυνση του πρώην πρωθυπουργού προς την ελληνική κοινωνία λίγο πριν από τις γιορτές ήρθε να αποκαταστήσει και την «πολυφωνία» που διακρίνει τους τελευταίους μήνες την Κουμουνδούρου σχεδόν στα περισσότερα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής ατζέντας, με τελευταίο «κρούσμα» την τουρκική παραβατικότητα, εξέλιξη που έγινε αφορμή για διαφορετικές δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ξεκαθαρίζοντας το ομιχλώδες εσωκομματικό τοπίο, «όπως πολύ σωστά έχει ειπωθεί, αν συμβεί κάτι, να το έχουμε υπ’ όψιν μας, θα είμαστε μόνοι μας.

Το θέμα είναι να μην συμβεί αυτό το “κάτι”. Και για να μην συμβεί, χρειάζεται να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκές κυρώσεις, ακόμα και με βέτο, και στους Αμερικανούς να τους πούμε “κοιτάξτε, αν ο Τραμπ δεν υποστηρίξει τις θέσεις μας, δεν είμαστε δεδομένοι ούτε για τις αμυντικές συμφωνίες”, που είναι και δικά μας παιδιά αυτές οι συμφωνίες. Αλλά δεδομένοι δεν πρέπει να είμαστε για κανέναν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, αποκρυσταλλώνοντας τελικά τη θέση του κόμματός του.

Γεννηματά: Κρατώντας το προβάδισμα

Με εμβρυουλκό τα ισχυρά αντανακλαστικά στα ελληνοτουρκικά και την προσφυγική κρίση, στο να διατηρήσει το κοινωνικό της προβάδισμα μετά τις εκλογές στην ελληνική κοινή γνώμη προσβλέπει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά. Κινούμενη σε μια νηφάλια και ρεαλιστική αντιπολιτευτική τροχιά, στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το νέο έτος θα ανακτούν βαθμιαία πολιτικό και κοινωνικό κεφάλαιο, καθώς μηνύματα ανάκτησης εμπιστοσύνης προς το ΚΙΝΑΛ προκύπτουν όλο το τελευταίο διάστημα τόσο σε κλαδικές διαδικασίες (εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε επαγγελματικές ομάδες) όσο, βέβαια, και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Με κομματικό πρόταγμα «να μην χαθεί το θετικό momentum», η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ δεν αποκλείεται να επαναφέρει το αίτημά της για σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών αμέσως μετά την ανάπαυλα των γιορτών. Εχοντας «επενδύσει» στο εθνικό πρόσημο των πρωτοβουλιών της, για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα λείψουν το 2020 ευκαιρίες ανάδειξης της «χρήσιμης» αντιπολιτευτικής στάσης, καθώς η προεδρική εκλογή και ο νέος εκλογικός νόμος προϋποθέτουν ευρύτερες συναινέσεις και άρα ρόλο ρυθμιστή για τα μικρότερα κόμματα -πολύ περισσότερο για την τρίτη πολιτική δύναμη- στο μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό.

Βαρουφάκης: Νεανική έκφραση

Να κατοχυρωθεί στη συνείδηση των προοδευτικών ψηφοφόρων -ιδίως των νέων σε ηλικία- ως η μόνη κινηματική έκφραση στην παρούσα κοινοβουλευτική σύνθεση σχεδιάζει από πλευράς του ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. Διατηρώντας τη ριζοσπαστική φυσιογνωμία του κόμματος, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 διαφοροποιήθηκε εμφανώς στην ψήφο των αποδήμων (καταψηφίζοντας τη ρύθμιση), ενώ επικέντρωσε τα βέλη της κριτικής της παραμονές των γιορτών προς την κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, τονίζοντας ότι «προετοιμάζει ουσιαστικά, δημιουργώντας κατάλληλη υποδομή, τη σταδιακή απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης από τα ιδρύματα και την παράδοσή τους στις ανεξέλεγκτες δυνάμεις της αγοράς, με καταστροφικά αποτελέσματα».

Στοχεύοντας μετωπικά στο φοιτητικό κίνημα, το οποίο εξασφάλισε εν πολλοίς την είσοδο του κόμματος στη νέα Βουλή, «η αγοραία αντίληψη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που διαπνέει τη φιλοσοφία του νομοθετήματος μετατρέπει τον φοιτητή σε πελάτη που αγοράζει εκπαιδευτικές υπηρεσίες και τον πανεπιστημιακό σε υπάλληλο κάποιας εμπορικής επιχείρησης», προειδοποιεί το ΜέΡΑ25, αποβλέποντας στη στήριξη ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του φοιτητικού πληθυσμού της χώρας.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 134 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2019.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Πολιτικού Συμβουλίου 5 κορυφαίοι

ΚΙΝΑΛ: Στόχος Γεννηματά ο ζωτικός προοδευτικός χώρος