Από το Megxit στο… Brexit

Η 31η Ιανουαρίου σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία του Νησιού αλλά και της Ευρώπης συνολικά, καθώς η έξοδος θα πάρει σάρκα και οστά21 Ιανουαρίου 2020 · Ώρα δημοσίευσης: 11:42 πμ · Τελευταία τροποποίηση: 11:42 πμ


Έπειτα από τέσσερα χρόνια περιπέτειας, αυτό που φαινόταν αρχικά αδιανόητο θα είναι σε λίγες μέρες γεγονός – τουλάχιστον τυπικά. Η 31η Ιανουαρίου σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο στην Ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της Ευρώπης συνολικά, καθώς το Brexit θα πάρει σάρκα και οστά.

της Στέλλας Θεοδώρου
[email protected]

Τα δύσκολα, βέβαια, αρχίζουν τώρα και αφορούν στη λεγόμενη μεταβατική περίοδο, κατά την οποία Λονδίνο και Βρυξέλλες θα παζαρέψουν τις λεπτομέρειες που θα κρίνουν ουσιαστικά τη συμφωνία των δύο πλευρών. Κι όμως, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα μεγάλα και ιστορικά, οι Βρετανοί, τα μίντια αλλά και ο κόσμος όλος ασχολούνται με το Megxit και τη χρυσή θύελλα που έχει ξεσηκώσει.

Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα, πλην λίγων εξαιρέσεων, αφιερώθηκαν στην Αμερικανίδα νύφη που έκανε άνω κάτω το Μπάκιγχαμ, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα, όχι μόνο τα μεγάλα θέματα των γεωπολιτικών εξελίξεων που αφορούν άμεσα στη Βρετανία, αλλά και το ίδιο το Brexit. Ακόμα και τα εντυπωσιακά ευρήματα για το οικονομικό κόστος του Brexit πέρασαν «στα ψιλά», όπως και το τι θα συμβεί τελικά με τα βρετανικά πανεπιστήμια και το πρόγραμμα Erasmus ή με τις διαφωνίες της Βόρειας Ιρλανδίας για το σύνορο στη Θάλασσα της Ιρλανδίας και τον βαθμό ετοιμότητας για την εγκατάσταση ηλεκτρονικών συστημάτων για τις ειδικές ρυθμίσεις που θα ισχύουν στη βρετανική επαρχία. Κι αν σε κάποιους όλα αυτά ακούγονται βαρετά -προφανώς δεν διαθέτουν τη γοητεία της βασιλικής οικογένειας-, είναι ζωτικής σημασίας για τη ζωή των Βρετανών αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων πολιτών.

170 δισ. δολάρια το κόστος

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg Economics, το οικονομικό κόστος του Brexit για τη βρετανική οικονομία ανέρχεται στα 170 δισ. δολάρια. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2020, δηλαδή μέχρι την ολοκλήρωση της μεταβατικής περιόδου του Brexit, η οικονομία της χώρας θα επιβαρυνθεί επιπλέον κατά περίπου 91,5 δισ. δολάρια.

Τι θα συμβεί με το Erasmus

Η ΕΕ έχει θέσει ως απαράβατο όρο της συμφωνίας να συνεχίσει να υπάρχει το πρόγραμμα Erasmus. Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να δηλώνει ότι έχει δεσμευτεί για την παραμονή της Βρετανίας στο Erasmus Plus, όμως στις 9 Ιανουαρίου οι Βρετανοί νομοθέτες απέρριψαν κατά πλειοψηφία (με 344 ψήφους κατά και 254 υπέρ) πρόταση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών που ζητούσαν από την κυβέρνηση να επιδιώξει πάση θυσία τη συνεχή και πλήρη συμμετοχή της Βρετανίας στο πρόγραμμα, εντάσσοντας το ζήτημα μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της κατά τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή μετά την οριστική έξοδό της από την ΕΕ την 1η Ιανουαρίου 2021 η χώρα θα μπορούσε να αποχωρήσει και από το πρόγραμμα. Στον αέρα παραμένει και το θέμα των διδάκτρων των βρετανικών πανεπιστημίων, κάτι που δεν επηρεάζει τους σημερινούς φοιτητές ούτε αυτούς της μεταβατικής περιόδου.

Τα ιρλανδικά σύνορα 

Οι ειδικοί, στο μεταξύ, επισημαίνουν ότι είναι αδύνατο να έχουν ολοκληρωθεί οι ρυθμίσεις που αφορούν στα συστήματα των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη Βόρεια Ιρλανδία έως το τέλος του έτους. Εφόσον τα νέα συστήματα δεν εφαρμοστούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί να κινηθεί δικαστικά εναντίον της Βρετανίας, αναφέρει σε έκθεσή του το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Institute for Government (Ινστιτούτο για τη Διακυβέρνηση).

Τι θα γίνει με το City 

Το City επιδιώκει πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ χωρίς το κόστος που συνεπάγεται το να παίζει κανείς με τους ρυθμιστικούς και κανονιστικούς όρους της Ενωσης. Το Λονδίνο οφείλει μεγάλο μέρος της ανάπτυξής του τις τελευταίες δεκαετίες στην ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων. Εξάγει περίπου 60 δισ. λίρες (78 δισ. δολάρια) ετησίως σε οικονομικές και νομικές υπηρεσίες στο μπλοκ των «27» και εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη έδρα trading παραγώγων που αποτιμώνται σε ευρώ. Τα εμπόδια που θα τεθούν με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σίγουρα δεν πρόκειται να βοηθήσουν όλες αυτές τις δραστηριότητες, όμως και η Ενωση γνωρίζει ότι το Λονδίνο είναι αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της και δεν μπορεί να αντικατασταθεί σε μια νύχτα.

Η συμφωνία αποχώρησης προβλέπει μια μεταβατική περίοδο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά την οποία οι Βρετανοί θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και να συμβάλουν οικονομικά στην ΕΕ, αλλά χωρίς να συμμετέχουν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς ούτε στη λήψη αποφάσεων.

Δημοσιεύτηκε στο φύλλο 137 της «Νέας Σελίδας» που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης στη «Νέα Σελίδα»: Η Ελλάδα και ο παγκόσμιος πόλεμος του 5G